Η ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ (ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Π.Ε.)

Η ανεργία  

Στο 1.000.000 έφτασαν οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους και είναι άνεργοι ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Η ανεργία στον κλάδο μας είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ετοιμάζονται ώστε χιλιάδες εκπαιδευτικοί που τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν στα σχολεία να βρεθούν στην ανεργία το επόμενο διάστημα, θύματα της μείωσης προσωπικού στο δημόσιου τομέα. Ήδη χιλιάδες εκπαιδευτικοί που τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν στα σχολεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) έχουν  βρεθεί στην ανεργία και έπονται χιλιάδες απολύσεις μόνιμων και στην εκπαίδευση το επόμενο διάστημα, επίσης θύματα της μείωσης προσωπικού στο δημόσιου τομέα. Άλλωστε από όπου πέρασε το ΔΝΤ απολύθηκαν εκπαιδευτικοί. Η πολιτική της ανεργίας εντάθηκε τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της συγκυβέρνησης, φέτος το καλοκαίρι δε θα διορίσουν κανένα-καμία συνάδελφος παρότι αναμένουμε και πάλι μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης λόγω της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Παράλληλα καταργήθηκαν και υποβιβάστηκαν 1000 σχολεία ενώ χιλιάδες οργανικές θέσεις καταργούνται για να εξοικονομήσουν ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών και τα κέρδη του κεφαλαίου. Το κόστος το πληρώνουν με την ανεργία τους χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν στο σχολείο τα προηγούμενα χρόνια που πετιούνται στην ανεργία ως περιττή και αναλώσιμη ύλη, παρότι η εκπαίδευση τους έχει ανάγκη. Συνάδελφοι ξένων γλωσσών, θεατρικής αγωγής πέφτουνε θύματα μια ανάλγητης μνημονιακής πολιτικής που η θατσερική ηγεσία του υπουργείου παιδείας διώχνει από το σχολείο.

Η μισθολογική εξαθλίωση

Η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο σαρώνει τους μισθούς και διαμορφώνει ιδιαίτερα δραματικούς όρους επιβίωσης για τους νεοεισερχόμενους στη δουλειά, τους αναπληρωτές και τους εργαζόμενους με πρόσληψη από προγράμματα ΕΣΠΑ. Ο μισθός των νέων συναδέλφων θα είναι γύρω στα 600 ευρώ.!! Η επιβίωση για τις πολλές χιλιάδες αδιόριστους και για πολλά χρόνια ελαστικά εργαζόμενους, για μερικούς μήνες μόνο το χρόνο, που μετακομίζουν από πόλη σε πόλη γίνεται δραματική. Ήδη καλούνται να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι κάπου αλλού. Είναι μέσα στο δημόσιο σχολείο! Η νέα εργατική βάρδια της εργασιακής ανασφάλειας είναι οι ελαστικά εργαζόμενοι και κακοπληρωμένοι συνάδελφοί μας. Οι κρατικοδίαιτοι  των εταιριών απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ που βλέπουν τις καριέρες τους να απογειώνονται και τα εισοδήματά τους να αυγαταίνουν από τους πενιχρούς μισθούς  των υπαλλήλων τους.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό σώμα χάνει την ομοιογένειά του καθώς η απόσταση ανάμεσα στους μισθούς των 600 ευρώ και στους μισθούς των 1400 ευρώ είναι πολύ μεγάλη. Διαφορετική μισθολογική κλιμάκωση με τεράστια απόκλιση για εργαζόμενους που προσφέρουν το ίδιο στα παιδιά του λαού.

Οι άθλιες εργασιακές σχέσεις και  βαθμολογική στασιμότητα

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ (και όσο αυτά διαρκέσουν) αποτελούν το νέο μοντέλο εργαζόμενου στην εκπαίδευση που επιβάλλουν οι συνθήκες της ΕΕ. Εργαζόμενοι που «επιμορφώνονται» και προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο έργο τον Οκτώβρη, το Νοέμβρη κλπ. που απολύονται τον Ιούνη και ελπίζουν να ξαναβρούν δουλειά (κάπου στην Ελλάδα) τον επόμενο χρόνο. Ημιεργαζόμενοι που ποτέ δε θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας για να ελπίζουν σε σύνταξη παρότι τους γίνονται κρατήσεις. Ζωή στη φτώχια, στην ανασφάλεια, στην εργασιακή περιπλάνηση. Η συγκυβέρνηση διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί τη σταθερή δουλειά, αδιαφορεί για τις συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών που βλέπουν περιπλανώμενους εκπαιδευτικούς να μπαινοβγαίνουν στις τάξεις, Προγράμματα ΕΣΠΑ για την παράλληλη στήριξη, για το ενιαίο «αναμορφωμένο» πρόγραμμα, τα μεταναστόπουλα, τρίμηνες συμβάσεις με μπλοκάκι για την εκπαίδευση των Roma, ωρομίσθιοι, μειωμένου ωραρίου, ενοικιαζόμενοι από δήμους μέσω Μ.Κ.Ο. κλπ

συνθέτουν το τοπίο της καταστροφής της εργασιακής συνέχειας και σταθερότητας που απαιτεί η παιδαγωγική πράξη. Η πληρωμή καθυστερεί και στις διαμαρτυρίες λέγονται  αθλιότητες από στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και συγκυβερνητικούς συνδικαλιστές του τύπου: «Έχετε δουλειά, μη μιλάτε, ξέρετε πόσοι περιμένουν από πίσω;» ή «Αν δε σου αρέσει να παραιτηθείς!»

Το νέο βαθμολόγιο αποτελεί καταδίκη για τους νέους εκπαιδευτικούς. Η συγκυβέρνηση τους κατατάσσει όλους  στο βαθμό ΣΤ, μηδενίζοντας εν μια νυκτί την προϋπηρεσία τους, και σε όλο το διάστημα της αδιοριστίας να παραμένουν σε αυτό. Άρα να έχουν και μισθολογική στασιμότητα.. Αλλά ακόμη και για τους 1320 της τελευταίας διετίας το μέλλον τους (όπως και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών) είναι η προκρούστια κλίνη της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Η προσαρμοστικότητα και υποταγή του υπαλλήλου στις άνωθεν εντολές επιβάλλουν να είναι το κατάλληλο προσόν διορισμού. Οι πειθαρχημένοι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται από τα στελέχη της εκπαίδευσης για να έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν και να περάσουν σε επόμενα μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς.

Η απάντησή μας : Αγώνας !

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για τη μη υπογραφή νέων συμβάσεων για τους συναδέλφους ΕΣΠΑ είναι κουτσουρεμένη και αναποτελεσματική γιατί δε συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα συλλογικής αντίδρασης των συναδέλφων. Κινείται σε μια λογική « βγάζω μια ανακοίνωση για το θέμα και τελειώνω» και στα πλαίσια της γραφειοκρατίας και του κυβερνητικού κρατικού συνδικαλισμού, που δεν  μιλάει για  την ουσία των προβλημάτων. Έτσι χρειάζεται:

   Οι σύλλογοι ανά περιοχή οργανώνουν συσκέψεις με όλους τους συναδέλφους ΕΣΠΑ και διαπιστώνουν

  • Αν έχει γίνει παράνομη παρακράτηση περίπου 20% από την σύμβαση που υπέγραψαν
  • Αν  η διοίκηση έχει απευθυνθεί , με οποιοδήποτε τρόπο, για υπογραφή νέων συμβάσεων
  • Αν  έχουν  καταβληθεί πλήρως όλοι οι μισθοί μέχρι τώρα
  • Οργανώνουν κινητοποιήσεις για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και μη υπογραφή νέων συμβάσεων
  • Καλούμε το συντονισμό συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ να  συμβάλει άμεσα στην οργάνωση  της συλλογικής  αντίδρασης και κινητοποίησης στις 30/01/2012, στιςς 11π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας.

Επειδή στο τοπίο της εργασιακής βαρβαρότητας ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης. Με αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, μόνιμοι και ελαστικά εργαζόμενοι συμμετέχουμε στις εργατικές κινητοποιήσεις, οργανώνουμε τη δράση μας σε κάθε σύλλογο ενάντια στην απύθμενη σιωπή και τη συναίνεση των κυβερνητικών παρατάξεων ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους σε άλλους συλλόγους, δημιουργούμε τους όρους για ένα κίνημα ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων, συμμετέχουμε στο συντονισμό συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, στο  συντονισμό  Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει αυτή την πολιτική.

           Απαιτούμε:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.
  • Όχι στο «νέο σχολείο» της αγοράς. Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Υποχρεωτικό Σχολείο. Δίχρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Καμία συγχώνευση/κατάργηση σχολείου. Καμία περικοπή δαπανών, διορισμών, προσλήψεων, μισθών και επιδομάτων.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου, του αναπληρωτή και του αναπληρωτή ΕΣΠΑ. Όχι στην ελαστική εργασία και στην άρση της μονιμότητας. Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μαζικοί διορισμοί με βάση το χρόνο λήψης πτυχίου. Μόνιμος διορισμός όλων των εκπαιδευτικών που έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο. Να καταργηθεί το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο. Αξιοπρεπείς μισθούς με αυξήσεις για όλους. Όχι στην αξιολόγηση-ιδεολογική χειραγώγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία

Όλοι και όλες  στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας

την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

 

      ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr                                                                                                                    20/01/2012