Παρεμβάσεις ΠΕ: Ανακοίνωση για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Ο «λευκός καπνός»  που βγήκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες ένα νέο γύρο επίθεσης  στα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας, έκανε στην κυριολεξία κομμάτια τις δήθεν  «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης και με μνημειώδη υποτέλεια θριαμβολογεί για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Οι Ντάισεμπλουμ – Μοσκοβισί- Σόιμπλε και Σια συγχαίρουν αυτή την κυβέρνηση και τις προηγούμενες για το έργο τους,  δηλώνουν ότι «αρκετά υπέφερε ο ελληνικός λαός , έχει κάνει πολλές θυσίες και πρέπει να δει ξανά φώς στην άκρη του τούνελ». Μόνο που αυτό το «φως» είναι το βαθύ σκοτάδι των μέτρων που αποφασίστηκαν  και για μετά το 2018, με αιματηρά πλεονάσματα, φόρους και περικοπές.

«Δεν θα πάρουμε κανένα μέτρο λιτότητας», λέει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που συνομολογεί με τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ ότι θα πρέπει τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι 3,5% και μετά το 2018. Σε απλά ελληνικά, για να «πλεονάζει» ο προϋπολογισμός θα πρέπει να λείπουν όλο και περισσότερες δημόσιες δαπάνες, κοινωνικά αγαθά,  και χρήματα από τις τσέπες των εργαζομένων. Το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί ακόμα και για τους άνεργους, ενώ για κάθε ευρώ νέου φόρου, θα υπάρχει ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, ήταν η πρώτη δήλωση της κυβέρνησης μετά το τέλος του Eurogroup. Τι εννοούν; Μα τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και στους μεγαλοεπενδυτές, για να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Αύξηση όμως των πλεονασμάτων σημαίνει και μείωση των συντάξεων, αφού η προσωπική διαφορά στις συντάξεις από το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου θα κοπεί, ενώ το ΔΝΤ – αυτό που θα διώχναμε από τη χώρα μας – έχει βάλει στο μάτι ακόμα και την εθνική σύνταξη των 384 την οποία θεωρεί υψηλή σε σχέση με το όριο φτώχειας και θέλει τη μείωσή της στα 240 ευρώ!

«Η κυβέρνηση τα πάει καλά, χρειάζονται όμως και άλλες διαρθρωτικώς μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης», δηλώνουν οι θεσμοί. Το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων πρέπει να αυξηθεί, με το «παζάρι» να γίνεται ανάμεσα στο 8 ή 10% από το 5% που είναι σήμερα. Η ελαστική εργασία πρέπει να γενικευτεί, ενώ μόνο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία τους συστήματος Εργάνη, χάθηκαν 30.000  θέσεις εργασίας, ενώ από το σύνολο των εργαζομένων που την ίδια περίοδο βρήκαν δουλειά, το 53% δουλεύει με καθεστώς ελαστικής εργασίας ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα πρέπει και αυτά να περικοπούν. Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να περιοριστεί, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να μονιμοποιηθεί. Όσο για το θέμα του χρέους, οι υποσχέσεις που περίμενε (;) η κυβέρνηση για την ελάφρυνσή του δεν υπήρξαν ποτέ, ενώ οι δόσεις του καταβάλλονται κανονικά.

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να δώσει γυαλιστερό περιτύλιγμα στη συμφωνία της με τους δανειστές, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ξέρουν πολύ καλά ότι το περιεχόμενό της σημαίνει  πόνο και αίμα. Όταν οι κυρίαρχοι του πλούτου δίνουν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού συστήματος, λέγοντάς τους «καλά τα πάτε, συνεχίστε στον ίδιο δρόμο», ο λαός μας γνωρίζει ότι τον περιμένουν κι άλλα κακά μαντάτα. Το «δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα» είναι παραμύθι της Χαλιμάς, ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα και τα ισοδύναμα που διαλαλεί η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψίχουλα που θα επιστρέφει με τη μορφή ελεημοσύνης.

Από κοντά πηγαίνει και όλη η μνημονιακή κουστωδία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, που με απίστευτη υποκρισία φαίνονται να κριτικάρουν τη συμφωνία και τα αντιλαϊκά μέτρα. Όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα χέρια που σήκωναν στη Βουλή όταν ψήφιζαν το 3ο μνημόνιο, ενώ στη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης» όλη τους η πίεση ήταν  για να «κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση για να μην κινδυνεύσει η συμμετοχή μας στο ευρώ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στη Γερμανία, έτρεξε να δώσει τα διαπιστευτήριά του ως ο επόμενος πρωθυπουργός που θα είναι πιο ικανός από τον Τσίπρα να υλοποιήσει  το βάρβαρο πρόγραμμα! Όσο για τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, δεν μπορούν να κρύψουν πίσω από το «αντιμνημονιακό» τους προσωπείο το γεγονός ότι  στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του αφεντικών τους, με στόχο να εξασφαλίσουν μισθούς πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα «μόνο για τους Έλληνες», με επιθέσεις ενάντια στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και τα παιδιά τους και σε όσους τους υπερασπίζονται.

Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το πολιτικό περιτύλιγμα για να εμφανίσει στους εργαζόμενους  τα παραπάνω μέτρα,  χρησιμοποιεί την ίδια πολιτική εξαπάτησης για αυτά που ετοιμάζει στην εκπαίδευση. Με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και τις διαπιστώσεις του ΣΕΒ υπό μάλης, βγάζει στην πιάτσα όλη τη νεοφιλελεύθερη- νεοσυντηρητική ατζέντα για την παιδεία. Με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να χτυπηθούν μακρόχρονες κατακτήσεις των εργαζομένων,  έτσι πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι και στο DNA των κατακτήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος και του χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου. Αυτονομία σχολικών μονάδων, αξιολογήσεις, μετρήσεις των επιδόσεων των μαθητών, εξωτερικές εποπτείες, διευθυντές- μάνατζερ, κουπόνια, μείωση του μισθολογικού κόστους στην εκπαίδευση που είναι μεγάλο (!), όλα μπαίνουν στο τραπέζι. Με αγωνία αναζητά τη συναίνεση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, ενώ έχει δεδομένη τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που ορκίζονται στο όνομα της

Τα ψέματα τέλειωσαν! Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή μας, τη δουλειά μας, τα κοινωνικά αγαθά που με αγώνες κατακτήσαμε!

Η κυβέρνηση και ο υπόλοιπος μνημονιακός συρφετός, οι ισχυροί του πλούτου και της εξουσίας βρίσκουν το οξυγόνο τους μέσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ και τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι όμως, οι άνεργοι, οι νέοι, για να βρουν αέρα να ανασάνουν πρέπει να απαλλαγούν οριστικά από αυτούς! Στο δικό μας δρόμο δεν χωρά καμία «διαπραγμάτευση» για αυτά που μας ανήκουν!

Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται ήδη από τα σωματεία μας και τις συνελεύσεις μας είναι σημαντικό να ανοίξουν ξανά το δρόμο της συνολικής αντιπαράθεσης, το δρόμο του αγώνα και της ανατροπής!

Στηρίζουμε την καμπάνια για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών, οργανώνουμε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Δίνουμε μια πρώτη μαχητική απάντηση να μην περάσουν τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία την Πέμπτη 2 Μάρτη 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Οργανώνουμε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις στις Διευθύνσεις και στις Περιφέρειες Εκπαίδευσης, για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.

Στην Αττική Παρασκευή 10 Μαρτίου, 1.30 μμ. συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.

Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική – αντιρατσιστική συγκέντρωση το Σάββατο 18 Μαρτίου στις 3 μμ στην Ομόνοια.

Συνεχίζουμε με απεργιακές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ