Μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας, συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και πολλές πόλεις: Φωτορεπορτάζ, βίντεο και δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

υπουργείο1

Πάνω από 1000 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα, συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας  την Παρασκευή 15 Απρίλη, διεκδικώντας

  • μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών
  • να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση τροπολογίας που πετά χιλιάδες αναπληρωτές έξω από την εκπαίδευση
  • να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τα νηπιαγωγεία

Ένταση επικράτησε καθώς η πύλη του υπουργείου παρέμενε κλειστή και υπήρχε έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να ανοίξει η πύλη και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αρκετοί εκπαιδευτικοί σκαρφάλωσαν στα κάγκελα του υπουργείου και πέρασαν πίσω από την πύλη αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα και ένταση με μαχητικά συνθήματα.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών, ο υπουργός παιδείας επέμεινε ότι δεν θα αποσύρει τη διάταξη για τα νηπιαγωγεία, ότι θα καταθέσει τη διάταξη για τις προσλήψεις  για ψήφιση, γιατί τον δεσμεύει η απόφαση του ΣτΕ ενώ δεν έδωσε αριθμό μόνιμων διορισμών για την επόμενη σχολική χρονιά ούτε αναπληρωτών, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις για μηδενικούς διορισμούς και δραστικές περικοπές προσλήψεων αναπληρωτών με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15000 αναπληρωτές να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Απαίτηση των διαδηλωτών ήταν να προχωρήσουν σε άμεση απεργία ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, καθώς και να αποχωρήσουν από το στημένο διάλογο της κυβέρνησης.

Η απαραίτητη κλιμάκωση του αγώνα, με απεργιακές και αγωνιστικές μορφές και η αγωνιστική συσπείρωση και ενοποίηση του κόσμου της ελαστικής εργασίας και της αδιοριστίας, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη συνέλευση του συντονιστικού αναπληρωτών το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όπως θα είναι και το αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη του συντονιστικού νηπιαγωγών στα γραφεία της ΔΟΕ την Κυριακή 17/4, στις 6.30μμ.  Τα σωματεία των εκπαιδευτικών πρέπει τις επόμενες ημέρες να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του υπουργείου παιδείας.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με αφορμή εκδήλωση για τον “Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία”. Οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στο Επιμελητήριο με το πανό και τα συνθήματά τους και μπλόκαραν τη διαδικασία του προσχηματικού διαλόγου.

 ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΕ – ΠΕ ΣΤΑ ΔΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ

ΜΟΝΙΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ν.3848

Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση- έκτρωμα του υπουργείου για τις προσλήψεις αναπληρωτών!

Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη, μαχητική, πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νηπιαγωγών που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας καθώς και όλες τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Το μήνυμα των αγωνιζόμενων είναι σαφές. Πάρτε πίσω την κατάπτυστη διάταξητων απολύσεων και της ανεργίας, πρόταση δήθεν πρόσληψης των αναπληρωτών, τώρα! Κατάργηση του ν.3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί και κονδύλια για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Όχι σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, σχολείων, νηπιαγωγείων, γενικής και τεχνικής παιδείας, τμημάτων ένταξης, όχι στην κινητικότητα και την αύξηση ωραρίου. Κανείς δεν περισσεύει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία και την μαζική παρουσία ΜΑΤ και αστυνομικών με πολιτικά , οι οποίοι για μια ακόμη φορά «προστάτεψαν» τον μνημονιακό υπουργό παιδείας και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησής του από το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η απάντηση του υπουργού παιδείας ήταν ξεκάθαρη. Όχι μόνο δεν παίρνει τίποτε πίσω και προωθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή την πρόταση της ντροπής, αλλά ανακοίνωσε ευθέως χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων. Αφού για ακόμη μία φορά επικαλέστηκε τους 20.000 μόνιμουςδιορισμούς σε βάθος τριετίας, αν το επιτρέψουν Θεσμοί ΕΕ ΔΝΤ και αξιολόγηση(!), μετά από πίεση,αναφέρθηκε σε 20.000 συνολικά διορισμούς και προσλήψεις για την επόμενη χρονιά.Με δεδομένο ότι φέτος έγιναν πάνω από 23.000 προσλήψεις, αυτό αυτόματα σημαίνει τουλάχιστον 3.000 λιγότερους αναπληρωτές το Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι προσλήψεις αφορούν θέσεις κι όχι πρόσωπα, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των προσλήψεων με βάση τις ώρες και τους ανθρωπομήνες κι όχι πλήρους ωραρίου. Με δεδομένο ότι η χρονιά κλείνει με πάνω από 3.500 κενά και αν υπολογίσουμε και τις φετινές συνταξιοδοτήσεις καταλαβαίνουμε όλοι ότι όχι μόνο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων εκπαιδευτικών, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας θα πεταχτούν στον Καιάδα.

Άθλιο συνοδοιπόρο στην τακτική του αυτή, βρήκε ο Υπουργός και η κυβέρνησή του, την πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ της ΟΛΜΕ, που ακόμη και αυτή την κρίσιμη στιγμή δια του αντιπροέδρου δε δίστασαν ενώπιοντου υπουργού και των συναδέλφων, να αποδεχθούν τοπλαίσιο του υπουργείου και την εφαρμογή του ν.3848 βάζοντας στη συζήτηση το πόσο πρέπει να κοπούν οι μήνες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, παραβιάζοντας ακόμη και τις συνεδριακές αποφάσεις του κλάδου!

Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της κινητοποίησης, δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Να μην κάνουμε τη χάρη του Υπουργού, που θέλει να κυβερνά με την ασφάλεια του «διαίρει και βασίλευε». Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η αντιπαράθεση ομάδων και δήθεν διαφορετικών συμφερόντων εξυπηρετεί την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική μνημονίων-ΕΕ-ΟΟΣΑ, της οποίας είμαστε όλοι θύματα και υπονομεύει τη συλλογική διεκδίκηση. Ούτε θα αφήσουμε τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να παζαρεύουν πίσω από τις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

Έκτακτες ΓΣ παντού και ΓΣ προέδρων, επιτροπές αγώνα μονίμων-αναπληρωτών για αποφασιστική, αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση την άλλη εβδομάδα.

ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

15/04/2016

Κική Γιαννάτου

Γιώτα Ιωαννίδου

Γιώργος Γαλάνης

Μιχάλης Μιλτσακάκης

 

υπουργείο2

υπουργείο3

 

υπουργείο4

 

υπουργείο5

 

υπουργείο12υπουργείο6

 

υπουργείο11υπουργείο10υπουργείο7

ADFB2C462C3F16EF1AED37A7419AD6E7

υπουργείο9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

υπουργείο8

 

υπουργείο13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

υπουργείο14

 

 

 

 

 

 

 

 

ekpaideftikoi_ypourgeio_paideias1-864x400_c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

υπουργείο15

υπουργείο17

υπουργείο16

 

epeisodia2-600x377

epeisodia3-600x377

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

liakos1-600x360