Ιαν 082021
 

ΓΕΝΑΡΗΣ 1991 – ΓΕΝΑΡΗΣ 2021

Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις   ΠΕ

Ο κυκλικός χρόνος του αυταρχισμού βεβήλωσε μια

παλλόμενη καρδιά αλλά δεν κοίμισε τα όνειρά της…

γιατί έδωσαν την υπόσχεση για συνεχή αγώνα στο μέγεθος μιας γροθιάς

ζωντανής και θερμής με χρώμα πορφυρό…

 

8/01/1991: Στο 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάτρας μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται με σιδηρολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους εναντίον εκπαιδευτικών και πολιτών που βρίσκονταν έξω από το σχολικό κτίριο. Ο καθηγητής Μαθηματικών Ν. Τεμπονέρας πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος από το σιδηρολοστό του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και στελέχους της ΝΔ Γιάννη Καλαμπόκα.   Εκείνο το βράδυ ο Ν. Τεμπονέρας βρέθηκε κοντά στους μαθητές του για να υπερασπιστεί τους ίδιους και τον αγώνα τους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου που είχε κατεβάσει η τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Πριν 30 χρόνια η εκπαίδευση βρισκόταν σε αναβρασμό εξαιτίας της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης» που προωθούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με υπουργό Παιδείας τον Β. Κοντογιαννόπουλο ενώ είχαν ήδη συγκροτηθεί  εστίες αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη σε χώρους εργασίας. Είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις των «προβληματικών» εργοστασίων με την Πειραϊκή-Πατραϊκή στο μέτωπο της πρωτοπορίας ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων και τα σχέδια συρρίκνωσης των εταιριών.

Το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση προέβλεπε «άνοιγμα» και «σύνδεση» των ΑΕΙ με την «αγορά» και τις επιχειρήσεις, με μέτρα μεταξύ άλλων την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, εντατικοποίηση, περικοπή φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ και κατάργηση του ασύλου, κατάργηση της επετηρίδας για τους διορισμούς εκπαιδευτικών.  Αναφορικά με  τα σχολεία,  ο νεοφιλελευθερισμός συναντούσε τον σκοταδισμό της «παλιάς» δεξιάς: «ομοιομορφία» στην ενδυμασία με την επαναφορά της ποδιάς, υποχρεωτικό εκκλησιασμό, περικοπές αδικαιολογήτων απουσιών και εκδρομών, με ποινές για τους «παραβατικούς» μαθητές και «πειθαρχικό έλεγχο» της συμπεριφοράς των μαθητών με «πόιντ-σύστεμ».

Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος ήταν μαζική, αποφασιστική και καταλυτική για τα σχέδια της κυβέρνησης. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί υπερασπίστηκαν τη δημόσια δωρεάν παιδεία απέναντι στους ταξικούς φραγμούς και τα νεοφιλελεύθερα μέτρα.  H  κυβέρνηση του Κ.  Μητσοτάκη απάντησε με ακραίο κρατικό αυταρχισμό, τη δολοφονική δράση του παρακράτους και την κάλυψη των  ενσωματωμένων ΜΜΕ. Σε αυτόν τον αγώνα ο αγωνιστής εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε, την ίδια τη ζωή του.

8/01/2021:  Σήμερα από την κυβέρνηση των «αρίστων» της Ν.Δ. με την ομοιομορφία των αλλεπάλληλων lock down  και με εργαλείο και άλλοθι την πανδημία επιχειρείται να επιβληθεί  το ίδιο αυταρχικό πλαίσιο επιβολής αντιδραστικών μέτρων στην εργασία και σε  όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση) και ελέγχου της κοινωνικής ζωής και της ελευθερίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σήμερα 30 χρόνια μετά διαμορφώνεται μια σκοτεινή περίοδος που στόχο έχει να πλήξει τα ατομικά και  κοινωνικά δικαιώματα. Απαγόρευση διαδηλώσεων, όργιο βίας – καταστολής και κρατικής αυθαιρεσίας, πανεπιστημιακή αστυνομία. Δραστικές περικοπές σε υγεία – παιδεία και απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού.

Σήμερα η κυβέρνηση, με τη σιωπή της συστημικής αντιπολίτευσης και μόνο οδηγό την υλοποίηση της πολιτικής των υπερεθνικών οργανισμών  ( Ε.Ε.-ΟΟΣΑ- Παγκόσμια Τράπεζα) και των συμφερόντων του κεφαλαίου, αδιαφορεί εγκληματικά απέναντι στην υγεία του λαού ενώ  επιχειρεί με πρόσχημα την πανδημία να επιβάλει βάρβαρα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα οδηγώντας σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.  Να ρίξει το σύστημα υγείας βορά στο κέρδος των μεγάλων ιατρικών ομίλων και να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο. Να σπείρει το φόβο στην κοινωνία και να περιορίσει τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Στην κατεύθυνση  της ίδιας  νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής επιχειρείται η στοχοποίηση του εκπαιδευτικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων ώστε να εφαρμοστεί ένας νέος γύρος αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

                                            ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Σήμερα 30 χρόνια μετά τιμάμε τη μνήμη του συναδέλφου μας Ν. Τεμπονέρα

  • Αγωνιζόμαστε για Ψωμί – Παιδεία –  Υγεία – Ελευθερία
  • Δεν σιωπούμε! Στους δρόμους του αγώνα σπάμε την καταστολή και υπερασπιζόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης.
  • Κρατάμε όρθιο το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα και διεκδικούμε μαζί με γιατρούς – νοσηλευτές ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

                             Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

         ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Η μνήμη του Ν. Τεμπονέρα είναι δέσμευση αγώνα  για το δυστοπικό  παρόν που ζούμε.

Το φωτεινό του παράδειγμα, ο αγώνας και η θυσία του, το μεγάλο τελευταίο του μάθημα, είναι  παρακαταθήκη και οδηγός για το κίνημα του Σήμερα που υπερασπίζεται μια ελεύθερη, αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα, που παλεύει για να διασφαλίσει μια παιδεία των  αναγκών  και των  οραμάτων του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Φθινόπωρο 1990 : τεράστια συλλαλητήρια μαθητών και φοιτητών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Τρικάκια της ΟΝΝΕΔ Πάτρας: «Ο Γιάννης Καλαμπόκας είναι το σύμβολο των δημοκρατικών μας αγώνων» !!

ONNED2

 

 ONNED1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONNED3 (1)

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΦΑΞ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

 

καταλήψεις διαρκείας σε σχολεία και σχολές από τον Οκτώβρη του 1990

το μπλοκ της Ιατρικής

 

 

Κατάληψη ΑΣΟΕΕ : Ενάντια στο μέλλον που υπόσχονται αυτοί που ρήμαξαν το παρόν και το παρελθόν μας

Διεκδικούμε τη ζωή : πανό στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ

 

Για πρώτη φορά ανάμεσα στις κατειλημμένες σχολές οργανώνεται δίκτυο επικοινωνίας με φαξ.
Τα φαξ εκείνων των ημερών, ιδιαίτερα των κορυφαίων ωρών των συγκρούσεων στην Πάτρα και στο κέντρο της Αθήνας αποτυπώνουν την τραγικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών.

Ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας είναι νεκρός. Οι φοιτητικές καταλήψεις λαμβάνουν το παραπάνω φαξ από το ΤΕΙ Πάτρας

Η κηδεία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα

Το πανό της ΑΣΚΤ : «και ξαφνικά τα θυμηθήκαμέ όλα, ακόμα κι αυτά που γίνανε πριν γεννηθούμε, στην Πάτρα ήταν όλοι εκεί, οι Χίτες, οι δοσίλογοι, οι παρακρατικοί, όλο το αφάν γκατέ της εθνικής μαγκιάς. Από εμάς θα λάβουν ό,τι τους αξίζει»

(οι 7 επόμενες φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Τάσου Κωστόπουλου)

 

1991.01.10 αναπλήρωση (1)

1991.01.10 Χαλκηδόνα

1991.01.10 ΟΛΜΕ (1)

1991.01.10 Λιόσια

1991.01.14 ΓΣ Νομικού

14 Γενάρη 1991, ΓΣ Νομικού

1991.01.10 αίμα (2)

1991.01.09 ΤΕΙ (1)

 

 

 

 

 

 

Το πλήθος μουτζώνει έξω από τη Βουλή…

Το μπλοκ της ΑΣΟΕΕ: Να κάνουμε τα όνειρά μας εφιάλτες τους

Η εκπαιδευτική κοινότητα συγκλονίζεται. Ο λαός βγαίνει στους δρόμους. Η μάχη της παιδείας παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά. Τεράστια συλλαλητήρια γίνονται σε όλη τη χώρα. Πάνω από 100.000 διαδηλωτές στην Αθήνα. Μαζικές συγκρούσεις των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ

 

Ασφαλίτης σημαδεύει με τουφέκι δακρυγόνου τους διαδηλωτές σε ευθεία βολή

Την πρώτη μέρα των συγκρούσεων, από ρίψη δακρυγόνου θα καεί το κτίριο «Κ.Μαρούσης» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4 άνθρωποι

Ακολουθούν φαξ από την επικοινωνία των φοιτητικών καταλήψεων

 

diadilotes2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18ri5jsp

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται ολόκληρο το διήμερο στις 10 και 11 Γενάρη. Το πολυνομοσχέδιο αποσύρεται και ο Κοντογιαννόπουλος παραιτείται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι νόμοι καταργούνται στους δρόμους του αγώνα…

60η ΓΣ ΔΟΕ α

Παρέμβαση δασκάλων των Συσπειρώσεων στην 60η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

60h GS DOE

 

Sorry, the comment form is closed at this time.