Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ Mιχάλη Μιλτσακάκη (6975308409), Γιώργου Γαλάνη (6974750410) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες  1- 7 -2015 η πρώτη συνεδρίαση των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ  με θέμα τη συγκρότησή του σε σώμα.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και συνάδελφοι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων  σωματείων οι οποίοι απαίτησαν από το ΔΣ της ΔΟΕ να υλοποιήσει την απόφαση της 84ης ΓΣ και να ταχθεί καθαρά κατά όλων των μνημονίων και υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιούλη, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΜΕ.

Για τη συγκρότηση του προεδρείου κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις:

Η ΔΑΚΕ πρότεινε συγκρότηση αναλογικού- λειτουργικού προεδρείου με όλες τις παρατάξεις χωρίς τη δέσμευση σε συγκεκριμένο πρόγραμμα προβάλλοντας την άποψη ότι στο διαπαραταξιακό, με την αποδοχή όλων,  αυτό που μετράει είναι η εκλογική δύναμη και η ανάληψη των αξιωμάτων με βάση αυτήν.

Η ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ πρότεινε διαπαραταξιακό –λειτουργικό με την προϋπόθεση να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, αφού όπως  εκτίμησε, δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης.

Το ΠΑΜΕ τοποθετήθηκε λέγοντας ότι πάγια θέση του είναι η συγκρότηση αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου με προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής συγκρότησης  και ότι η αποτελεσματικότερη λύση για να λειτουργήσει το ΔΣ είναι η συγκρότηση του σε αναλογική βάση (λειτουργικό -αναλογικό).

Η ΕΡΑ υποστήριξε τη συγκρότηση  προγραμματικού προεδρείου και δήλωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες προγραμματικής σύγκλισης και με άλλες δυνάμεις στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συγκρότηση ενός προγραμματικού προεδρείου στη βάση θέσεων, σε αντιδιαστολή με το  λειτουργικό αντιπροσωπευτικό που, κατά την γνώμη της, είναι διεκπεραιωτικό και αναποτελεσματικό.

Οι Παρεμβάσεις τοποθετήθηκαν  για  την κατεύθυνση του συνδικάτου και του κινήματος στην κρίσιμη αυτή περίοδο, έθεσαν το ζήτημα της συγκρότησης ενός πλατιού, ενωτικού, κοινωνικοπολιτικού και αγωνιστικού μετώπου με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής, που θα απαιτεί την κατάργηση όλων  των μνημονίων,  της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι ντόπιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και θα οργανώνει τον διεθνιστικό αγώνα για τη ρήξη και έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, θα διεκδικεί ξανά το χαμένο πλούτο, θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του και θα επιβάλει την παύση πληρωμής του.

Οι  Παρεμβάσεις πρότειναν τη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου. Για τη συμμετοχή σε αυτό θεώρησαν καθοριστικής σημασίας τη στάση των άλλων παρατάξεων τόσο στο μεγάλο διακύβευμα της περιόδου, το δημοψήφισμα, όσο και για τα μεγάλα ζητήματα της διαγραφής του χρέους, τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στο σχολείο της αγοράς, την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, τους διορισμούς κλπ.

Η ΔΑΚΕ  αναπαράγοντας την τοποθέτησή της στην ΑΔΕΔΥ, πρότεινε η ΔΟΕ να μην πάρει θέση για το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο, αντισυνταγματικό, διχαστικό, χωρίς καθαρό ερώτημα.

Η ΠΑΣΚ ΔΗΣΥ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι μια τζογαδόρικη  κίνηση ατυχέστατη και καταστροφική επιλογή. Δήλωσε ότι την Κυριακή θα καλέσει τον κόσμο να πει «ΟΧΙ» ψηφίζοντας άκυρο,  ρίχνοντας το δικό της ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφεται  «ΟΧΙ στα Μνημόνια-ΝΑΙ στο ευρώ»!

Το ΠΑΜΕ, υποστήριξε ότι  είτε ψηφίζεις ΝΑΙ είτε ψηφίζεις ΟΧΙ ψηφίζεις μνημόνια , με το ΝΑΙ της τρόικα, με το ΟΧΙ της κυβέρνησης.  Δήλωσε ότι θα καλέσει το λαό να ρίξει άκυρο και τσουβαλιάζοντας όλους τους υπολοίπους τους  κατήγγειλε ως προωθητές και υποστηριχτές των μνημονίων.

Η ΕΡΑ δήλωσε ότι στέκεται απέναντι σε όλα τα μνημόνια παλιά και νέα  και τις υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης και πως την Κυριακή θα καλέσει το λαό να ψηφίσει ΟΧΙ.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση λέγοντας όχι σε όλα τα μνημόνια επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το άκυρο δεν είναι λύση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για τη θέση του προέδρου η πρόταση της ΔΑΚΕ πήρε 3 ψήφους, η πρόταση των Παρεμβάσεων 2. Βρέθηκαν 4 λευκά και 2 άκυρα.

Οι Παρεμβάσεις συνεχίζουν να οργανώνουν τον αγώνα ενάντια σε όλα τα μνημόνια, παλιά και νέα και καλούν τους συνάδελφους την Κυριακή να ψηφίσουν ΟΧΙ.

Σε ότι αφορά τη συγκρότηση του προεδρείου καλούμε όλες τις δυνάμεις οι οποίες συμφωνούν στα μεγάλα ζητήματα της διαγραφής του χρέους, στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στο σχολείο της αγοράς, στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, στους  μαζικούς διορισμούς, στην ανατροπή των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ ΔΝΤ κεφαλαίου κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου για γίνει το συνδικάτο υπόθεση των μελών του και να αλλάξει συνολικά την πορεία του κλάδου και των αγώνων του.

2 Ιούλη 2015