ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Π.Ε.Α.Ε. ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΩΡΟΜΙΘΙΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΗΝ 18Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας –μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί– βιώνουμε μία ανελέητη επίθεση στο δημόσιο σχολείο. Η «αναγκαία» λιτότητα του μισητού μνημονίου-από την οποία η εκπαίδευση υποτίθεται πως θα εξαιρούνταν– όχι μόνο δεν έφερε καμία σωτηρία, αλλά μέρα με τη μέρα μεταμορφώνει τα σχολεία σε υπηρεσιακά κτίρια και τους εκπαιδευτικούς σε πανικόβλητους υπαλλήλους που σίγουρα χωρίς πάθος, ίσως και με φόβο προσπαθούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους υπό το βάρος των μισθολογικών και ασφαλιστικών περικοπών, της εφεδρείας, της αξιολόγησης και της απόλυσης. Με μαθητές πεινασμένους όχι για μάθηση, αλλά για το κολατσιό τους, με χρήματα ανύπαρκτα για να καλυφθούν ακόμα και οι βασικές λειτουργικές ανάγκες όπως η θέρμανση, με αναλυτικά προγράμματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών, με πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς και μεγάλο αριθμό ελαστικά εργαζόμενων, οι μέρες εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση κυλούν βαριά και με αβέβαιο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας και φέτος, θέλοντας να συνεχίσει το μεγάλο καινοτόμο έργο του στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα και στην παράλληλη στήριξη σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσέλαβε για δεύτερη χρονιά τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, αυτή τη φορά, όμως, θέλοντας και να αναμορφώσει και τους μισθούς ! Σε τέλεια αναντιστοιχία με την ημερομηνία πρόσληψής υπογράφτηκε από τον καθένα μας ονομαστική σύμβαση στην οποία αναγράφεται ως μηνιαίος – μόνο στα χαρτιά βέβαια– μισθός περί τα 1400 ευρώ μεικτές αποδοχές, με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε αναπληρωτή, την οποία τώρα το Υπουργείο θέλει να λύσει παράνομα, με πρόθεση να εντάξει τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ στο ενιαίο μισθολόγιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι αποδοχές να μειωθούν κατά 20% και φυσικά να είναι αναντίστοιχες ως προς το ποσό της αρχικής σύμβασης, χωρίς καν επίσημη εγκύκλιο, αλλά μόνο “σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΔΜΒ”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που στάλθηκε στα σχολεία και για την οποία κανένας αναπληρωτής δεν ενημερώθηκε με ευθύνη των διευθυντών. Η υπογραφή νέας σύμβασης με τα νέα ποσά-1000 μεικτά,800 καθαρά- είναι πέρα από κοροϊδία και παράνομη. Και για τους δύο λόγους δεν πρόκειται να τη δεχτούμε, δεδομένου ότι δεν τηρούνται ούτε καν οι δικοί τους άθλιοι νόμοι. Επιπλέον, τόσο οι αναπληρωτές ΕΣΠΑ όσο και οι αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού έχουν τοποθετηθεί στο ΜΚ18 με παράνομη παρακράτηση χρημάτων που αντιστοιχούν στην προϋπηρεσία του καθενός. Παρόλες τις προσπάθειες να μας απαντήσει το Υπουργείο τι θα γίνει και αν και πότε θα καταβληθούν αναδρομικά τα χρήματα αυτά ουδεμία απάντηση πήραμε.

Την ίδια στιγμή προαναγγέλλονται νέες συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο των ειδικών σχολείων, νέα αναλυτικά προγράμματα που προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για το δημόσιο σχολείο.

Στη χρονιά 2 μετά ΔΝΤ είναι εμφανές ότι τόσο οι εργασιακές συνθήκες όσο και το σύνολο της ζωή μας διαρκώς χειροτερεύουν. Πλέον κανείς δεν εγγυάται το εργασιακό παρόν και μέλλον, ενώ η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Η δημόσια εκπαίδευση υποβαθμίζεται συνολικά και μαζί με αυτήν και η δική μας ζωή. Μιλάμε πλέον για εκμηδενισμό των μόνιμων διορισμών, για απολύσεις των ήδη υπαρχόντων εκπαιδευτικών για προσπάθειες να κλείσουν στόματα με ψίχουλα και εκφοβισμούς. Δεν έχουμε, όμως, τίποτα να φοβηθούμε. Είστε επικίνδυνοι και δε θα σας το επιτρέψουμε να συνεχίσετε. Θα πάμε δυναμικά κόντρα σε όλα τα σχέδιά σας, όπως και τόσες φορές στο παρελθόν!

  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράψουν καμία νέα σύμβαση. Η υπάρχουσα λήγει τον Ιούνιο του 2011 και η οποιαδήποτε δυσμενής μεταβολή είναι παράνομη. Απευθυνόμαστε στους διδασκαλικούς μας συλλόγους και τις ΕΛΜΕ και ζητούμε έμπρακτη στήριξη, ψηφίσματα αλληλεγγύης και πίεση προς τις Ομοσπονδίες για άμεση και αποφασιστική αντίδραση.
  • Νέα συνέλευση αδιόριστων, ωρομίσθιων, αναπληρωτών εκπαιδευτικών την Κυριακή, 22 Γενάρη 2012 και πρόταση προς τους συλλόγους για δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.
  • Όχι στο ενιαίο μισθολόγιο. Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στου δημόσιο σχολείο. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 http://adioristoi.blogspot.com