ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» – αποφάσεις Συλλόγων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο – Φαξ: 2108319372    

 email: sylaristo@gmail.com

                                                                                                                                         Αθήνα, 8-12-2011

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, γραφεία, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής της περιοχής μας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2ο

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την επιμόρφωση-συμμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα προγράμματα σπουδών στα πλαίσια  του Νέου σχολείου

 

 Το Υπουργείο επιχείρησε το Νοέμβριο να πραγματοποιήσει σεμινάρια σχετικά με το νέο σχολείο, εκτός ωραρίου, αλλά αντιμετώπισε τη σαφή άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν σε αυτά και την αποφασιστική αντίδραση των συλλόγων, ανάμεσά τους και του συλλόγου μας, που με τη μαχητική παρουσία τους τις ώρες και ημέρες διεξαγωγή τους, κατάφεραν την ακύρωσή τους.

Το Υπουργείο επανέρχεται, διοργανώνοντας το Δεκέμβριο σεμινάρια για όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα επιλεγέντα σχολεία για το «νέο σχολείο-σχολείο του 21ου αιώνα» και διαρκούν τρεις ημέρες. Παίρνοντας υπόψη  του την ακύρωση των προηγούμενων σεμιναρίων, επιδιώκει να επιβάλλει την αποδοχή της παραβίασης του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών πραγματοποιώντας τις δυο πρώτες ημέρες εντός ωραρίου ενώ την 3η ημέρα εκτός του εργασιακού ωραρίου (16.00-20.00).

Με βάση τα παραπάνω:

        Το Δ.Σ. του Συλλόγου

  • Καλεί τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν σε όσα από τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε ώρες εκτός εργασιακού ωραρίου, να πάρουν αποφάσεις άρνησης συμμετοχής αυτές τις ώρες και παρέχει γι’ αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη, δεδομένης και της απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (Αρ. Πρωτ. 295/ 14/10/2011). Κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να παραβρεθεί στο σεμινάριο πέρα από το εργασιακό του εξάωρο, αφού δε θα αμειφθεί υπερωριακά.

 

  • Δηλώνει ότι θα συντονίσει τη δράση του μαζί με τους άλλους συλλόγους της Αττικής και θα βρεθεί στο χώρο διεξαγωγής των σεμιναρίων για την ακύρωση αυτών που γίνονται σε ώρες εκτός ωραρίου. Καλεί τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου να συμμετέχουν την Παρασκευή 16/12 και ώρα 3.30 μ.μ. στο 17ο δημ. σχ. Αμπελοκήπων (Αμπελακίων 24 και Πανόρμου, μετρό Αμπελοκήπων) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

  • Απαιτεί από το Υπουργείο να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και δηλώνει ότι προτίθεται να παρέμβει σε κάθε περίπτωση που παρατηρηθούν συμπεριφορές που θίγουν ή καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.
  • Καλεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να λάβει απόφαση καταδίκης αυτής της προσπάθειας της διοίκησης,  να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και από κοινού με τους πρωτοβάθμιους συλλόγους  να επιδιώξει τη ματαίωση της διεξαγωγής αυτών των σεμιναρίων.  

Ο τρόπος, ο χρόνος και η πρακτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του για την προώθηση της λογικής του «Νέου Σχολείου» είναι προκλητικός και απαράδεκτος. Την ώρα που όλα τα σχολεία βυθίζονται στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, στήνονται για άλλη μια φορά φιέστες απορρόφησης κονδυλίων στις πλάτες μας. Με κλειστά εδώ και ένα χρόνο ΟΛΑ τα Διδασκαλεία, με κομμένες τις εκπαιδευτικές άδειες και παγωμένο κάθε σοβαρό επιμορφωτικό πρόγραμμα, με τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας χωρίς βιβλία, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να στήσει «σεμινάρια», τάχα επιμόρφωσης, στις πλάτες των χειμαζόμενων, από τη φτώχεια και τις περικοπές, εκπαιδευτικών, κατά παράβαση κάθε επιστημονικής δεοντολογίας και νόμιμου εργασιακού δικαιώματός τους.

Ζούμε σε μια εποχή που τα σχολεία αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται στη φτώχεια και την εργασιακή ανασφάλεια, σε μια εποχή που η «παιδαγωγική συζήτηση» εξαντλείται στο ζήτημα των ρυθμών απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σε μια εποχή που οι «καινοτομίες» εναλλάσσονται χωρίς περίσκεψη και απολογισμό. Στην εποχή αυτή οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο του σιωπηλού συνεργού και του κομπάρσου στη διάλυση κάθε μορφωτικού και εργασιακού δικαιώματος της νεολαίας και των εργαζόμενων. Οι εκπαιδευτικοί είναι υποκείμενα της παιδαγωγικής διαδικασίας και όχι διεκπεραιωτές «παιδαγωγικών» αποφάσεων που καταρτίζονται σε γραφεία. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων τη στιγμή που δεν έχει γίνει κανενός είδους απολογισμός αυτών που σήμερα ισχύουν και τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί περισσότερο από 6 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να ξεπερνά  το νόμιμο εργασιακό ωράριο. Ως εκ τούτου η σχετική «επιμόρφωση» δεν μπορεί να γίνεται σε αργίες, Σαββατοκύριακα ή μετά τη λήξη του εργασιακού ωραρίου.

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και την πιλοτική λειτουργία του «νέου σχολείου» ( πρέπει να σημειώσουμε πως ο ορισμός τους έγινε αυθαίρετα και με διοικητικό τρόπο χωρίς να ρωτηθούν οι σύλλογοι διδασκόντων).

 

       ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

               Π. Ε.  ΑΙΓΑΛΕΩ

     Ρ. Φεραίου &  Π. Π. Γερμανού                                             Αιγάλεω 5-12-11  

 

Προς:
• Συλλόγους  διδασκόντων και  όλα τα μέλη μας
• Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λεκανοπεδίου
• ΔΟΕ
• ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ- ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

 

    Το Π.Ι το μήνα Νοέμβριο επιχείρησε να υλοποιήσει «σεμινάρια επιμόρφωσης» παράνομα, σε βάρος τους ελεύθερου χρόνου των εκπαιδευτικών και παραβιάζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματά μας. Αντιμετώπισε τη σθεναρή αντίσταση ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και τα σεμινάρια αναβλήθηκαν. Mε αφορμή κλήσεις προς εκπαιδευτικούς και Δημοτικά σχολεία, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για υποχρεωτική παρακολούθηση «επιμόρφωσης» ως προς την πιλοτική εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του «νέου σχολείου», που θα γίνουν σε δεύτερη φάση στις 14-15-16 Δεκέμβρη το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Αιγάλεω επισημαίνει τα εξής:
–  Ο τρόπος, ο χρόνος και η πρακτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του για την προώθηση της λογικής του «Νέου Σχολείου» είναι προκλητικός και απαράδεκτος. Την ώρα που όλα τα σχολεία βυθίζονται στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, στήνονται για άλλη μια φορά φιέστες απορρόφησης κονδυλίων στις πλάτες μας. Με κλειστά εδώ και ένα χρόνο ΟΛΑ τα Διδασκαλεία, με κομμένες τις εκπαιδευτικές άδειες και παγωμένο κάθε σοβαρό επιμορφωτικό πρόγραμμα, με τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας χωρίς βιβλία, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να στήσει «σεμινάρια», τάχα επιμόρφωσης, στις πλάτες των χειμαζόμενων, από τη φτώχεια και τις περικοπές, εκπαιδευτικών κατά παράβαση κάθε επιστημονικής δεοντολογίας και νόμιμου εργασιακού δικαιώματός τους.

 

– Ζούμε σε μια εποχή που τα σχολεία αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται στη φτώχεια και την εργασιακή ανασφάλεια, σε μια εποχή που η «παιδαγωγική συζήτηση» εξαντλείται στο ζήτημα των ρυθμών απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σε μια εποχή που οι «καινοτομίες» εναλλάσσονται χωρίς περίσκεψη και απολογισμό. Στην εποχή αυτή οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο του σιωπηλού συνεργού και του κομπάρσου στη διάλυση κάθε μορφωτικού και εργασιακού δικαιώματος της νεολαίας και των εργαζόμενων. Οι εκπαιδευτικοί είναι υποκείμενα της παιδαγωγικής διαδικασίας και όχι διεκπεραιωτές «παιδαγωγικών» αποφάσεων που καταρτίζονται σε γραφεία. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων τη στιγμή που δεν έχει γίνει κανενός είδους απολογισμός αυτών που σήμερα ισχύουν και τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί περισσότερο από 6 χρόνια.

 

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να ξεπερνά  το νόμιμο εργασιακό ωράριο. Ως εκ τούτου η σχετική «επιμόρφωση» δεν μπορεί να γίνεται σε αργίες, Σαββατοκύριακα ή μετά τη λήξη του εργασιακού ωραρίου.

 

–         Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων και την πιλοτική λειτουργία του «νέου σχολείου» ( πρέπει να σημειώσουμε πως ο ορισμός τους έγινε αυθαίρετα και με διοικητικό τρόπο χωρίς να ρωτηθούν οι σύλλογοι διδασκόντων).

 

–         Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους να μην πάρουν μέρος στα σεμινάρια και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στις 14 και 15 και 16/12.
–  Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να αγνοήσουν τις απαράδεκτες αυθαίρετες και παράνομες εντολές, από όπου και αν προέρχονται και να μη συμμετέχουν σε καμιά «επιμορφωτική συνάντηση» εκτός ωραρίου, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, γιατί δεν έχουν καμιά τέτοια υποχρέωση! Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν σεμινάρια εκτός ωραρίου στις 16/12
– Καλούμε το Π.Ι. να μην πραγματοποιήσει τα εν λόγω σεμινάρια και σε κάθε περίπτωση καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. του Λεκανοπεδίου σε συντονισμένη δράση για αυτό το θέμα. Καλούμε και τη ΔΟΕ, λόγω και της πανελλαδικής εμβέλειας του προγράμματος επιμόρφωσης, να λάβει πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση. Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του ελεύθερου χρόνου τους, από μια πολιτική που λεηλατεί παντοιοτρόπως την ίδια μας τη ζωή.