Απρ 292014
 

1H MAH: ΣΙΚΑΓΟ 1886, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1936, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 1944

Η ΛΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ

29/4/2014

Εκατό και πλέον χρόνια πέρασαν από την «Κόκκινη Πρωτομαγιά του 1886, η οποία υπήρξε το αποκορύφωμα της πάλης της αμερικάνικης εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μείωση της εκμετάλλευσης, κοινωνική χειραφέτηση.

Το πολιτικό της περιεχόμενο, η αγωνιστική της παρακαταθήκη, η στρατηγική της αναφορά κυρίως όμως η άγρια και αιματηρή καταστολή της  από τους καπιταλιστές και το κράτος τους, την κατέστησαν παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα του προλεταριάτου για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την χειραφέτηση και κοινωνική απελευθέρωση.

Μετά την γαλλική επανάσταση και την κομμούνα, η εργατική τάξη έρχεται ξανά ορμητικά στο προσκήνιο διεκδικώντας πολιτικό ρόλο σε ρήξη με το κεφάλαιο και την αστική τάξη, τα δεσμά και τα  όρια  του πολιτικού τους  συστήματος.

Μερικές δεκαετίες αργότερα η Προλεταριακή Επανάσταση του 1917 θα αποπειραθεί να κάνει την πρώτη έφοδο στον ουρανό, να οικοδομήσει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τάξεις, κράτος. Θα ακολουθήσουν η ισπανική επανάσταση, η μεγάλη αντιφασιστική πάλη των λαών, η κινεζική επανάσταση και τα αντιαποικιακά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα των λαών.Σήμερα οι καπιταλιστές σε όλον τον κόσμο  και οι αντεργατικές- ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις (ΕΕ, Νafta, Κίνα) επιδιώκουν να ξεπεράσουν την κρίση τους κάνοντας έφοδο στα εργατικά δικαιώματα με σκοπό να τα καταργήσουν, υποτιμώντας την αξία της εργασίας, οικοδομώντας μια  κοινωνία βαρβαρότητας χωρίς αξιοβίωτη ζωή, χωρίς υγεία, περίθαλψη, σύνταξη. Όπλα  τους η καταστολή και η βία, ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός και η γενικευμένη ανεργία.  

Στο χώρο της εκπαίδευσης, κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ οικοδομούν το ανταγωνιστικό σχολείο της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, υποτάσσουν το σύνολο της εκπαίδευσης στον ανταγωνισμό και στην κερδοφορία.

Μετατρέπουν τους νέους σε τζάμπα εργαζόμενους, καταργούν κάθε παιδαγωγική ελευθερία  και δημοκρατία , τρομοκρατούν και εκβιάζουν με τις απολύσεις και την αξιολόγηση.

Πετούν με μια σκληρά ταξική πρακτική χιλιάδες παιδιά έξω από τα σχολεία και παρέχουν τόσες δεξιότητες όσες έχει ανάγκη η κερδοφορία και οι ανάγκες των καπιταλιστών. Με την ελαστική και κοινωφελή εργασία διαμορφώνουν τον νέο τύπο εργαζόμενου που αφορά και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Με το κλείσιμο χιλιάδων σχολείων, την υποχρηματοδότηση, τους μηδενικούς διορισμούς αποψιλώνουν το σχολείο  και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς.

Το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται! Μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να οργανωθούμε, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Αντιστεκόμαστε συλλογικά σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικοποιούμε τα σωματεία, ενισχύουμε τα ταξικά σχήματα και δουλεύουμε για τον αποτελεσματικό συντονισμό τους. Στηρίζουμε παντού διακλαδικές επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης. Πολεμάμε τον εργοδοτικό  και κυβερνητικό συνδικαλισμό της προδοσίας, της συνθηκολόγησης και της ανάθεσης. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στην συντριπτική επίθεση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη εργατική αντεπίθεση.

Προμετωπίδα της πάλης μας πρέπει να γίνει η μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της διεύρυνσης τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, με στόχο και την προστασία των άνεργων. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Ποτέ δεν μας χάρισαν άλλωστε.

-Υπερασπίζουμε τη δουλειά τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας: ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ –ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

Παλεύουμε για:         

-Ανατροπή της κυβέρνησης-έξοδος από ευρώ και ΕΕ. Διαγραφή του χρέους

-Κατάργηση των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων –ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων

-Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και αποκατάσταση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν.

-Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των προγραμμάτων εκμετάλλευσης της ΕΕ που είναι εργαλεία μετατροπής των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους.

-Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

-Επίδομα ανεργίας, ίσο με το βασικό μισθό, για όλους. Πλήρης πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες.

-Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενάντια στον ολοκληρωτισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη φασιστική βία-σύγκρουση με τον ρατσισμό και τις φασιστικές συμμορίες.

Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν πάνω από τις ζωές μας. Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς.

 Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι ώρα να σηκώσουμε το γάντι.

ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Sorry, the comment form is closed at this time.