Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. – Η αξιολόγηση για τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών ante portas

Με έγγραφό της, η περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά καλεί τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να προβούν σε αξιολόγηση συναδέλφων  που συμπλήρωσαν  διετία και επρόκειτο να μονιμοποιηθούν. Το έγγραφο έχει τίτλο «Ειδικό Υπηρεσιακό Σημείωμα για Μονιμοποίηση» και πρέπει να συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο, ο κλάδος, ο Αριθμός Μητρώο και ότι  πέρασε από την διαδικασία των ΠΕΚ. Εκτός από αυτά τα τυπικά υπάρχει και η κρίση του διευθυντή της σχολικής μονάδας για την επιστημονική κατάρτιση του εκπαιδευτικού, τη διδακτική και παιδαγωγική του επάρκεια και  την  ικανότητα του να επικοινωνεί με συναδέλφους και γονείς. Στο τέλος υπάρχει και η κρίση περί καλής συμπεριφοράς του υπαλλήλου

Είναι φανερό πια,  ότι οι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το μισθολόγιο, την εφεδρεία, το φορολογικό τις απολύσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ιδιωτικοποιήσεων σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση θα εφαρμοστούν από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ- ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό ένα τραπεζίτη,  για την διασφάλιση άμεσα των συμφερόντων του κεφαλαίου και των τραπεζών. Τα σχέδια νόμου για την διοικητική αναδιάρθωση στην εκπαίδευση, που δίνουν στους διευθυντές των σχολικών μονάδων την πλήρη εξουσία για αξιολόγηση, μονιμοποίηση και πειθαρχικό έλεγχο βρίσκουν «πρόθυμους εκτελεστές», προτού ακόμα ψηφιστούν.

Αυτό το έγγραφο έφτασε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ ύστερα από καταγγελία του συλλόγου Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης». Η συγκυβέρνηση των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ θεώρησε ότι  πρόκειται για μια απλή τυπική διαδικασία μονιμοποίησης  και «δεν τρέχει κάτι σοβαρό»! Μάλιστα ο Πρόεδρος έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι  «η αξιολόγηση για μονιμοποίηση των νεοδιόριστων είναι θέση του κλάδου».

Δεν σταμάτησε όμως εδώ ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε.,  που λειτουργεί ως εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας. Καθώς επιμέναμε για άμεση καταγγελία του γεγονότος και της διαδικασίας αφού αφορά εφαρμογή του 3848/10 αλλά και του 4024/11 για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο, και  απαιτούσαμε,  σε πρώτη φάση, την άμεση απόσυρση  του εγγράφου, ώστε να μην προχωρήσει η αξιολόγηση,  ο πρόεδρος παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ του υπουργείου μας έθεσε το «εκβιαστικό» δίλημμα: « Θέλετε ή όχι να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι. Γιατί με αυτά που λέτε βάζετε σε κίνδυνο τη μονιμοποίηση των συναδέλφων και θα φέρετε την ευθύνη εσείς!»

Στην πράξη αυτός που δε θέλει τη μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών είναι το υπουργείο παιδείας που τις επιλογές του με τόση θέρμη υποστηρίζει ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε, Μαντάς Κομνηνός.

Γίνεται ξεκάθαρο ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο  πως η συγκυβέρνηση στη ΔΟΕ των ΠΑΣΚ –ΔΑΚΕ  αποτελεί τον δούρειο ίππο για τα εργασιακά, εκπαιδευτικά δικαιώματα μας. Τα διλήμματα που θέτει κάθε φορά ο γραφειοκρατικός κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι διλήμματα υπονόμευσης  των αγώνων των εκπαιδευτικών και υπηρέτησης της κάθε φορά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου και της όποιας κυβέρνησης. Γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από μια τέτοια συνδικαλιστική, κρατική, κυβερνητική, γραφειοκρατική ηγεσία στη ΔΟΕ. Η οργάνωση στους συλλόγους μέσα από γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, λαϊκές συνελεύσεις με άλλους εργαζόμενους  αποτελούν την ασπίδα προάσπισης και διεύρυνσης των εργασιακών , κοινωνικών, ασφαλιστικών, μορφωτικών δικαιωμάτων.

Καλούμε τα Δ.Σ. των συλλόγων Π.Ε. να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Γ.Σ. τους και να σταματήσουν την διαδικασία αξιολόγησης απαιτώντας την άμεση απόσυρση του εγγράφου αξιολόγησης.

Κατάργηση του 3848/10. Κατάργηση  του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (ν. 2986 και καθηκοντολόγιο). Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση και την αυτοαξιολόγηση κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών -εκπαιδευτικών. Όχι στην αυτοαξιολόγηση – προπομπό της αξιολόγησης. Κανένας συνάδελφος μέντορας – αξιολογητής.

Δήλωση          

των εκπροσώπων

των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων

στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Καλούση Ακρίτα 6974750410

 Παπασπύρου Νίκου 6975308409

 paremvasisdoe@gmail.com,   www.paremvasis.gr