Συλλήψεις συνδικαλισ​τών του βιβλίου-χά​ρτου Θεσσαλονίκ​ης

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα http://www.alterthess.gr/

14:22: Έξω από την αποθήκη του Γεωργίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα μέλη του σωματείου, ενώ μέσα γίνεται κανονικά η εργασιακή συνέλευση. Οι συνδικαλιστές με συνθήματα καλούν τους εργαζόμενους να μήν υπογράψουν τη νέα σύμβαση μειωμένων αποδοχών.

14.05: Μετά την απελευθέρωσή τους τα μέλη του Σωματείου επιστρέφουν στην αποθήκη της Π. Γεωργίου Α.Ε., όπου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας. Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Χρ. Πίψου 3, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή απόπειρα εργοδοτικής τρομοκράτησης. Οι συνδικαλιστές του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου πήγαν, ως όφειλαν, στη συνέλευση των εργαζομένων για να συζητήσουν μαζί τους τις “προτάσεις” της εργοδοσίας για νέες συμβάσεις με μειωμένες τις αποδοχές ως και 50%. Η αντίδραση της εργοδοσίας ήταν να καλέσει την Αστυνομία και να ζητήσει τη σύλληψή τους, όπως και έγινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία, αντί να περιορίσει την αντιπαράθεση, υπάκουσε αμέσως στις εντολές της εργοδοσίας, στέλνοντας πέντε περιπολικά για να συλλάβει τους συνδικαλιστές. Τελικά, μετά τις πιέσεις, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αποσύρει τις μηνύσεις.  

13.48: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι συνδικαλιστές.

13.45: Σε συμπαράσταση προς τους διωκόμενους συνδικαλιστές έχουν σπεύσει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, επικεφαλής του ΠΑΜΕ και Γραμματέας του Ε.Κ.Θ., ο Θανάσης Αγαπητός και ο Νίκος Γκλαρνέτατζης από την ΕΔΟΘ και την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Νίκος Σαμανίδης, γραμματέας του Συνασπισμού Θεσσαλονίκης και άλλοι συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι. Οι διαπραγματεύσεις για τις μηνύσεις συνεχίζονται, ενώ η πλευρά της εργοδοσίας φαίνεται να υποχωρεί. Το Σωματείο καλεί ταυτόχρονα σε παράσταση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα έξω από το κατάστημα του Γεωργίου.

13.25: Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση, αφού ούτε οι συνήγοροι των συνδικαλιστών που έχουν φτάσει στο Αστυνομικό Τμήμα γνωρίζουν αν έχουν απευθυνθεί κατηγορίες ή όχι. Στην περίπτωση που απευθυνθούν κατηγορίες, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να παραπεμφθούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και να μείνουν απόψε μέσα στα κρατητήρια.

Αυτή τη στιγμή η αστυνομία συλλαμβάνει και οδηγεί στο αυτόφωρο, συνδικαλιστές μέλη του σωματείου βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης.

Η εργοδοσία της επιχείρησης προσπαθεί να εφαρμόσει επιχειρησιακή σύμβαση και οι εργαζόμενοι κάλεσαν σε συνέλευση.Τα μέλη του σωματείου πήγαν στην εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων της αποθήκης Γεωργίου (αποθήκη βιβλίων) προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

Τότε η εργοδοσία μήνυσε τα μέλη του σωματείου για παράνομη εισβολή στο χώρο και κατέφτασαν περιπολικά της αστυνομίας. Αυτή τη στιγμή πάνω από 10 συνδικαλιστές του σωματείου βιβλίου-χάρτου αλλά και η Δ. Χαραλαμπίδου μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα στην πλατεία Δημοκρατίας.