Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

 

Untitled4

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε. « η Αθηνά »

ΤΙ NA KANOYME ME TO EYZHN

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, παίρνοντας υπόψη τις αιτιάσεις  και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων από τα σχολεία του συλλόγου για το πρόγραμμα με την εύηχη και αποπροσανατολιστική ονομασία  « ΕΥΖΗΝ», την εμπειρία από προηγούμενες χρονιές και τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, ανακοινώνει τα εξής:

Αν επρόκειτο για πανεθνική έρευνα στους μαθητές, σε ζητήματα φυσικής κατάστασης (νόρμες κλπ), διατροφής και ανάπτυξης των παιδιών το Υπ. Παιδείας θα όφειλε: α) να τη διεξάγει  με πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια β) να διασαφηνίσει τους όρους διεξαγωγής γ) να αναφέρει τους εμπλεκόμενους (ομάδα επιστημόνων από περισσότερα του ενός Πανεπιστήμια) δ) να ορίσει τους στόχους και τους σκοπούς της ε) να λογοδοτήσει για  τη χρήση των συμπερασμάτων αλλά και της βάσης δεδομένων (υπάρχουν και προσωπικά δεδομένα) που θα συλλεγούν στ)ενώ τέλος θα εξασφάλιζε τους υλικούς όρους (μέσα, αμοιβές για τους συντελεστές κλπ) για τη διεξαγωγή  της.

Αυτή η έρευνα εξακολουθεί να διεξάγεται  από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με ευθύνη ενός καθηγητή. Δεν είναι η πρώτη φορά που  το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διεξάγει ανάλογη έρευνα και το Υπ. Παιδείας σπεύδει να θέσει όλο το δυναμικό των σχολείων σε όλη τη χώρα στην υπηρεσία του. Συγκεκριμένα το 2008 διεξήγαγε έρευνα σωματομετρικής και διατροφικής αξιολόγησης στην οποία είχε αντιδράσει η εκπαιδευτική κοινότητα. Επίσης το 2005  επιχείρησε τη διεξαγωγή άλλης έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες, σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από συλλόγους εκπ/κών.  Από τα προηγούμενα προγράμματα επισημαίνουμε ότι ποτέ δεν είχαμε επίσημες ανακοινώσεις από το Υπ. Παιδείας για εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων και των άλλων αποτελεσμάτων  που και τότε εξήγγειλαν ως στόχο. Τι έγιναν τα δεδομένα από τις προηγούμενες έρευνες; Ποιος τα χρησιμοποίησε και πως;

Μας λένε ξανά, ότι θα  καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς και οι ΠΕ11 θα δώσουν οδηγίες για ασκήσεις, ενώ για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του προγράμματος και την καταγραφή των στοιχείων θα εμπλακούν όλοι οι συνάδελφοι της σχολικής μονάδας (ΠΕ11, ΠΕ19/20, ΠΕ70 , ΠΕ60). Δηλαδή το κράτος ή πολύ περισσότερο μια ερευνητική ομάδα σε ένα πανεπιστήμιο κάνει όλη αυτή την έρευνα, γιατί θέλει να στείλει προσωπικά για κάθε μαθητή των Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων προσωπικό σημείωμα (αλλά η έρευνα θα παραμένει ανώνυμη χωρίς να αποκαλύπτει τα προσωπικά δεδομένα) το οποίο θα δίνει προσωπικές συμβουλές διατροφής και άσκησης. Τέτοιο ενδιαφέρον για τα παιδιά όλου του κόσμου… Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα λόγω της εξαθλίωσης που σπέρνουν τα Μνημόνια και οι πολιτικοί εκφραστές τους. Ποιον κοροϊδεύουν! Πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για όλη την έρευνα, η οποία θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πως θα τα χρησιμοποιήσει;! Ο καθηγητής που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι ιδρυτής της εταιρείας “family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους» (www.familyfit.gr/company_s1.asp) και με «ερευνητική δραστηριότητα»,  ενώ στους επιστημονικούς συνεργάτες του κέντρου υπάρχει και άλλος καθηγητής του Χαροκόπειου. Ποια είναι όλη η επιστημονική ομάδα του προγράμματος; Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο; Το πρόγραμμα έχει τουλάχιστον ένα χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ .  (http://www.thestival.gr/paideia/item/84829-se-isxy-to-programma-agogis-y…)

Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούν μόνο, με απλήρωτη εργασία εξειδικευμένο εκπαιδευτικό δυναμικό των δημόσιων σχολείων για τη διεξαγωγή ενός τεράστιου έργου στην υπηρεσία τίνος τελικά, αλλά χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό των σχολείων (χώρους, υπολογιστές κλπ) και αυτή την ελάχιστη, πολλαπλά πετσοκομμένη χρηματοδότηση των σχολείων για την αγορά των αναγκαίων υλικών για την διεξαγωγή των μετρήσεων (ζυγαριάς, μέτρων, ειδική κατασκευή για μετρήσεις ευλυγισίας κλπ) – οι σχολικές επιτροπές είναι τελικά ο άλλος “χορηγός του προγράμματος” !

Οι εκτιμήσεις για 4 διδακτικές ώρες (σε κάθε τμήμα) που προβλέπουν οι σχεδιαστές του προγράμματος για την υλοποίηση του είναι εκτός πραγματικότητας. Φαίνεται πως δεν ξέρουν τα 25 άρια και υπεράριθμα τμήματα. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η υλοποίηση του προγράμματος σε πανεθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής θα διακοπεί λόγω της έρευνας για δυο έως 4 εβδομάδες (στις τάξεις που έχουν 2 ώρες ΦΑ την εβδομάδα) για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας ! Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει την πλήρη ανατροπή του αναλυτικού προγράμματος και δεν υποχρεούται σε καμιά περίπτωση ο εκπαιδευτικός ΦΑ να εκτελέσει κάτι τέτοιο. Εδώ οφείλουν να τοποθετηθούν και οι σχολικοί σύμβουλοι ιδιαίτερα της ΦΑ, οι οποίοι ποιούν τη νήσσα !

Η διεξαγωγή της έρευνας αυτής προϋποθέτει αυστηρά τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Τι θα γίνει στη βέβαιη περίπτωση  που δεν θα είναι καθολική η ανταπόκριση των γονέων. Ποιος παίρνει την ευθύνη και με ποιο δικαίωμα  ο γυμναστής θα πρέπει να εγκαταλείψει όσα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν και να απασχολείται με την μέτρηση των άλλων; Η φετινή εγκύκλιος που απαιτεί τη συγκατάθεση μόνο για το παλίνδρομο τεστ, για να προλάβει και πάλι το κύμα μαζικών αρνήσεων γονέων, είναι προδήλως ανεδαφική όχι μόνο δε μπορεί να ανακόψει το κύμα αρνήσεων και αντιδράσεων που θα φουντώσει, αλλά και ούτε μπορεί να χρεώσει την ευθύνη στο σχολείο για ένα πρόγραμμα με τόσες αιτιάσεις.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα πέραν των σαφώς προσδιορισμένων και οι εκπαιδευτικοί (Φ.Α, πληροφορικής, Δ/ντές και άλλοι) δεν είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς και τις πολλές ώρες υπερωριών που χρειάζεται πέρα από τις μετρήσεις για να αποδελτιωθούν και να καταγραφούν σε ηλεκτρονική μορφή οι κατάλογοι των στοιχείων και τα ερωτηματολόγια. Δε φτάνουν οι περικοπές και τα διαρκώς αυξανόμενα καθήκοντα που αντιμετωπίζουν οι δ/ντές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία; Δηλώνουμε υπεύθυνα πως δεν είναι αυτά μέσα στις αρμοδιότητες, στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντα  των εκπαιδευτικών,  ούτε του διδακτικού αλλά ούτε και του εργασιακού τους ωραρίου!

Είναι τουλάχιστον πρόκληση να ζητάνε τη διενέργεια του προγράμματος όταν έχουν  αφήσει εκατοντάδες  σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων γυρίζοντας την Π.Ε. πολλά χρόνια πίσω.  Αποτελεί φαρισαϊσμό το ερευνητικό «ενδιαφέρον» στα σχολεία για την σωματική υγεία, τη διάπλαση  και τη διατροφή των μαθητών, την ίδια στιγμή που τα σχολεία εγκαταλείπονται στη φτώχεια και μαθητές στερούνται πια, μέσα κι έξω από το σχολεία, των πιο στοιχειωδών τους αναγκών: της στέγασης, της θέρμανσης,  της διατροφής, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης! Σε περίοδο που πολλοί μαθητές υποσιτίζονται θα διεξάγουμε έρευνες για διατροφικές συνήθειες υποδεικνύοντας  ενοχή των άνεργων ή απλήρωτων γονιών;

          Ακόμα και στη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με την οποία επιχειρείται να φτιαχτεί ένα κλίμα τετελεσμένων και καθολικής εφαρμογής  δεν αναφέρεται ρητά η υποχρεωτικότητα του προγράμματοςκαι όλες οι αντίθετες ερμηνείες που επιτάσσουν την υποχρεωτικότητα δίνονται προφορικά,  από τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Σκόπιμο και παραπλανητικό είναι αυτό, γατί θέλουν να μετακυλήσουν στις σχολικές μονάδες την ευθύνη για κάθε αρνητική εξέλιξη που θα προκύψει σχετικά με τα παιδιά, αλλά και κάθε νομική ευθύνη από την αντίδραση  των γονέων.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»,  πιστεύοντας  ότι το «Ευζήν» για να αντιμετωπιστεί απαιτεί ευρύτερη αντίσταση από το εκπαιδευτικό κίνημα και το κίνημα των γονέων, ώστε να ανακληθεί η εγκύκλιος του υπουργείου :

  • Καλεί τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε σε συντονισμένη δράση για την απαίτηση ανάκλησης της εγκυκλίου και την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

  • Καλεί τους συλλόγους, τις ενώσεις και την Ομοσπονδία γονέων να συντονιστούν με το εκπαιδευτικό κίνημα σε αυτή την κατεύθυνση και να καλέσουν τους γονείς σε κάθε σχολείο σε ένα μαζικό κύμα δηλώσεων των γονέων άρνησης συμμετοχής των παιδιών τους σε όλες τις εκφάνσεις του προγράμματος συνολικά.
  • Καλεί όλους τους συναδέλφους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους σκοπούς και τους στόχους του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος, που άλλωστε δεν προκύπτει ρητή υποχρεωτικότητα διεξαγωγής του και να αντισταθούν από κοινού με τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ο Σύλλογος «Αθηνά» θα παρέχει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη σε κάθε συνάδελφο και σε κάθε σχολική μονάδα που δε θα συμμετάσχει  στο πρόγραμμα.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ  “Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ”

Σχετικά με την επαναφορά του προγράμματος ” Διενέργεια Προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. στην Π.Ε.”

Το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιο του Υφ Παιδείας Σ. Κεδίκογλου  (193728 /Γ4/1712-2014) επιμένει στην υλοποίηση του προγράμματος «ευ ζην» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επεκτείνοντας το φέτος και στην Α και Β Λυκείου.

Για το περιεχόμενο, τους σκοπούς και τον υπεύθυνο του προγράμματος έχουμε τοποθετηθεί σε ανακοίνωση μας την περσινή χρονιά (την οποία επισυνάπτουμε http://tvxs.gr/news/paideia/ey-zin-poios-dieksagei-kai-poy-pane-ta-stoixeia).

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ  υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι την περσινή χρονιά,  και παρά τους διάφορους εκφοβισμούς που επιστρατεύτηκαν περί υποχρεωτικότητας του προγράμματος, συμμετείχε μόνο το 36% των σχολείων και ένα μόνο μέρος των μαθητών σε όσα σχολεία συμμετείχαν.

Παρόλα αυτά μιλάνε για επιτυχία του προγράμματος!

Στα ποιοτικά του στοιχεία το μόνο που έχουν να παρουσιάσουν ανά δεδομένο που μετρήθηκε είναι τα περιγραφικά αποτελέσματα ανά νομό, ενώ δε γνωρίζουμε να έφτασαν κάπου τα ατομικά δελτία αξιολόγησης των παιδιών σε κάθε οικογένεια !!! όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.

Ποια είναι η τύχη  όλων των δεδομένων που συλλέχτηκαν και τι είδους επεξεργασία έχει γίνει ; σε τίνος τη διάθεση βρίσκονται αυτά, με ποια χρήση και για ποιο σκοπό ;

 

Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία» και περιείχε όρους δεσμευτικούς απέναντι στη μεγάλη πολυεθνική για το αν και κάτω από ποιες συνθήκες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα (παραχωρούνταν τα δεδομένα της έρευνας  ως «περιουσία της εταιρείας»).

Τώρα μας λένε ξανά, ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς!!! Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα και την εξαθλίωση που σπέρνει η κυβερνητική πολιτική και η Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ) μέσω των Μνημονίων. Πόσα χρήματα θα «διαχειριστούν» και ποιοι για την έρευνα αυτή, που θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πώς θα τα χρησιμοποιήσει;

Γιατί τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το πρόγραμμα δε διατίθενται απ’ το Yπουργείο Παιδείας για την σίτιση των μαθητών στα σχολεία;

Ουδέποτε απάντησαν με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας και γιατί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο καθώς και ο υπεύθυνος και η επιστημονική ομάδα;

 

Σχετικά με τη φετινή εγκύκλιο :

  • Προκλητικά το Υπουργείο Παιδείας, λόγω των αντιδράσεων όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων, παρακάμπτει τη συγκατάθεση των γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα και ζητάει έγκριση μόνο για το παλίνδρομο τεστ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του κηδεμόνα των μαθητών!!! Με ποιο δικαίωμα; Από πότε οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα που είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου;
  • Προσπαθεί να δώσει επίφαση διασφάλισης της ανωνυμίας λέγοντας ‘ότι αναφέρεται μόνο ο αριθμός μητρώου των μαθητών όταν είναι γνωστό ότι με το my school η διασταύρωση της ταυτότητας των μαθητών είναι δεδομένη. Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη.
  • Αποτελεί πρόκληση η μέτρηση της φυσικής κατάστασης των μαθητών όταν το Υπ Παιδείας μείωσε τις ώρες της φυσικής αγωγής εβδομαδιαία στη ΔΕ και στην ΠΕ, μεγάλα ήταν τα κενά γυμναστών μέχρι τη μέση της σχολικής χρονιάς ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη κενά. Όταν πλέον οι οικογένειες αναγκάζονται, λόγω της κρίσης και της μείωσης του εισοδήματός τους, να περικόπτουν τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα:

  • Αναγνωρίζεται ότι η διεξαγωγή των μετρήσεων απαιτεί μεγάλο αριθμό διδακτικών ωρών και άρα απώλεια της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής (2-4 εβδομάδες). Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Ασφαλώς κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να διαθέσει αυτές τις ώρες από το μάθημα του.
  • Κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας καλεί σε συγκρότηση κλιμακίων εκπαιδευτικών ΠΕ11 για τη διεξαγωγή των μετρήσεων με πρόταση των ομάδων ΦΑ Και απόφαση του Δ/ντή εκπαίδευσης ενώ δεν προβλέπεται πουθενά στη νομοθεσία κάτι τέτοιο για τη συμπλήρωση του  ωραρίου των εκπαιδευτικών.
  • Εισάγει τη διεξαγωγή της έρευνας και στα νηπιαγωγεία και καλούνται οι νηπιαγωγοί να επιφορτιστούν με τις μετρήσεις των νηπίων, μεγιστοποιώντας των τεράστιο όγκο δουλειάς με εξωδιδακτικές εργασίες και με αυτή παντελώς εκτός των υποχρεώσεών τους!!!
  • Οι καθηγητές πληροφορικής και οι δ/ντές καλούνται να αναλάβουν άλλο ένα έργο, το οποίο δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις τους να εκτελέσουν, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος της διοικητικής δουλειάς  (my school, e-student κλπ).
  • Σχετικά με τα περί υποχρεωτικότητας του προγράμματος που ‘διαρρέονται’, η ίδια η εγκύκλιος προβλέπει ότι μπορούν οι μετρήσεις να μη γίνουν από το εκπαιδευτικό Φυσικής αγωγής και σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνουν από το κλιμάκιο της δ/νσης ΔΕ. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμιά υποχρεωτικότητα για ένα έργο που δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών.
  • Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών, που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. Το Δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι τους και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κολίγοι τους.

 

Με βάση τα παραπάνω ο σύλλογός μας καλεί :

Το Υπ. Παιδείας να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και δημόσιων σχολείων.

 

    • Τους δ/ντές εκπαίδευσης και στις ομάδες Φυσικής αγωγής να μην προχωρήσουν σε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους και να μην αναθέσουν τέτοιο έργο στους εκπαιδευτικούς της ευθύνης τους.
    • Καλούμε τους δ/ντές και όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στην υλοποίηση τους προγράμματος ΕΥ ΖΗΝ και έχουν σ΄ αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.
    • Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τους γονείς για όλα τα παραπάνω.
    • Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών «άγνωστο» ποιων και για ποιους σκοπούς που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας- να μην αποδεχτούν στη μέτρηση των παιδιών τους για το εν λόγω πρόγραμμα.
    • Τη ΔΟΕ να παρέμβει και να απαιτήσει την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                          Ελευσίνα  22-2-2014

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                  Αρ.Πρ. : 22

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΔΡΑ: 11ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας

Εθν.Αντιστάσεως & Φρ.Φουτρή

19200 Ελευσίνα                                                              ΠΡΟΣ: Μέλη Συλλόγου, Δ.Ο.Ε,

Πληρ. :Ιακώβου Νένα                                         Ένωση Γονέων Δήμου Ελευσίνας,

Τηλ: 6948-566258, 6909-099055                            Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων Π.Ε

Blog: http://syllogikadytatt.blogspot.com              Δυτικής Αττικής, ΜΜΕ

Mail: syllogikadytatt@gmail.com

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΖΗΝ

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Θεωρούμε υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου για τη σωματική άσκηση και υγεία, το ενδιαφέρον του για τη διατροφή των παιδιών, όταν η φτώχεια, η οικονομική εξαθλίωση, η ανεργία, η διάλυση της Υγείας, στερούν από χιλιάδες παιδιά τα βασικά μέσα διατροφής, το δικαίωμα στην Υγεία, στην άθληση, στον Πολιτισμό.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να χρηματοδοτούνται τέτοιου είδους προγράμματα, όταν οι Σχολικές Επιτροπές υποχρηματοδοτούνται και υπάρχουν βασικές ελλείψεις στα σχολεία.
  • Βασικός άξονας πάλης του κινήματος είναι η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, χωρίς καμιά ανάμειξη επιχειρηματιών. Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα! Παρόλα αυτά, το Χαροκόπειο, που έχει την ευθύνη του προγράμματος, χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ, ενώ στο παρελθόν «συνεργάστηκε» με διάφορες εταιρείες (Coca Cola,  Nestle κλπ.) και τα αποτελέσματα της έρευνας περιήλθαν στην ιδιοκτησία αυτών των εταιρειών! Άλλωστε, ο καθηγητής που ασχολείται με το Πρόγραμμα είναι και ιδρυτής της εταιρείας «Family fit-ρύθμιση βάρους». Δε θα γίνουμε πλασιέ εταιρειών!
  • Δεν μπορούμε να δεχτούμε την αναστάτωση που θα προκληθεί στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής, για ένα Πρόγραμμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα καταλήξουν στα συρτάρια κάποιας εταιρείας.
  • Είναι ανησυχητικό το γεγονός πως φέτος  η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα δεν απαιτεί τη συγκατάθεση των γονέων (πλην του Παλίνδρομου) και προσωπικά δεδομένα των παιδιών θα χρησιμοποιηθούν από διάφορους φορείς  στο όνομα της κάθε είδους κερδοφορίας τους.

 Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη (καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών), και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές. Μάλιστα με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος My School τα ονόματα των μαθητών είναι άμεσα διαθέσιμα στο Υπουργείο Παιδείας μέσω του αριθμού Μητρώου των μαθητών.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, όπως και σε κάθε είδους προγράμματα που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές (σωματικές και μορφωτικές)  ανάγκες των μαθητών. Σε προγράμματα που πέρα από το να ροκανίζουν χρήματα του λαού ή των λαών της Ευρώπης (το συγκεκριμένο 1,5 εκατ. Ευρώ), ανοίγουν τις πόρτες σε κάθε λογής επιχειρηματίες και προετοιμάζουν το έδαφος για το Νέο Σχολείο.

 

Tο Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση για την διεξαγωγή του προγράμματος.

 

Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας.

 

Τη Δ.Ο.Ε να παρέμβει και να απαιτήσει την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.

 

Α’ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
(Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς  Ελευσίνα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 19200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2105561490
ΦΑΞ: 2105561490
Email:a.elme.dyt.attikis@gmail.com  Ελευσίνα  01/04/2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί και φέτος όλα τα σχολεία της Χώρας Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας να υλοποιήσουν το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα έχει στόχο, κατά το Υπουργείο Παιδείας, να «μετρήσει» τη σωματική διάπλαση και τη φυσική κατάσταση, καθώς και τις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών.

Την περσινή σχολική χρονιά αντιταχθήκαμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος
Οφείλουμε να επισημάνουμε
Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, ως εκ’ τούτου θα επιβαρύνει τόσο την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, όσο και των μαθημάτων στα πλαίσια των οποίων το Υπουργείο Παιδείας προτείνει να διεξαχθεί το πρόγραμμα.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς των μαθητών για τον στόχο του προγράμματος, από ποιον γίνεται, από ποιον χρηματοδοτείται, τον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.
Δεν αναφέρονται στην Υπουργική απόφαση ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή, τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, σε τίνος τη χρήση θα είναι διαθέσιμη και για ποιο σκοπό.
Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη (καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών), και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές. Μάλιστα με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος My School τα ονόματα των μαθητών είναι άμεσα διαθέσιμα στο Υπουργείο Παιδείας μέσω του αριθμού Μητρώου των μαθητών.

Από τα αντίστοιχα προγράμματα που εκπονήθηκαν στο παρελθόν επισημαίνουμε ότι:
Ποτέ δεν είχαμε επίσημες ανακοινώσεις από το Υπ. Παιδείας για εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων και των άλλων αποτελεσμάτων που και τότε εξήγγειλαν ως στόχο.
Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Το συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία έγραφε ανάμεσα στα άλλα ότι … «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!

Τώρα μας λένε ξανά, ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς !!! Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα και την εξαθλίωση που σπέρνει η κυβερνητική πολιτική και η Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ) μέσω των Μνημονίων, μας υπόσχονται προσωπικό delivery υπηρεσιών !!! Ποιον κοροϊδεύουν ; Πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για την έρευνα αυτή, που θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της ; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πως θα τα χρησιμοποιήσει ;
Γιατί τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το πρόγραμμα δεν διατίθενται απ’ το υπουργείο Παιδείας για την σίτιση των μαθητών στα σχολεία και επιτρέπουν σε ιδιώτες (βλέπε ίδρυμα Νιάρχου) να αναλαμβάνουν τη σίτιση των μαθητών;

Ο καθηγητής του Χαροκόπειου που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους», σύμφωνα με καταχωρήσεις στο διαδίκτυο. Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;
Η φετινή εγκύκλιος για τη διεξαγωγή της έρευνας δεν προϋποθέτει τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Από πότε οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα που είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου; Με ποιο δικαίωμα το Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε τη συγκατάθεση των γονιών για το αν τα παιδιά τους θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα;

Στα πλαίσια ποιάς ανάθεσης εργασίας είναι υποχρεωμένοι οι εκπαιδευτικοί να εγκαταλείψουν το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματός τους και να αφιερώσουν επιπλέον ώρες πέρα απ’ τις διδακτικές για να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. Το Δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι τους και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κολίγοι τους.

Καλούμε άμεσα:
Το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση για την διεξαγωγή του προγράμματος.
Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας.
Καλούμε τους Εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ζητήσουν απ’ τους γονείς να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν σ’ αυτό το πρόγραμμα.
Καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέμβει και να απαιτήσει την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Α ρ ν ο ύ μ α σ τ ε   ν α   σ υ ν α ι ν έ σ ο υ μ ε 

Καμιά συμμετοχή στο πρόγραμμα “Ε.Υ.Ζ.Η.Ν”

Με εύσχημο τρόπο και όμορφα λογάκια το υπουργείο Παιδείας μας καλεί να συναινέσουμε στο φακέλωμα των παιδιών μας. Δε δεχόμαστε να κάνουμε τα παιδιά μας στατιστικά στοιχεία, στα συρτάρια άγνωστο  ποιων και  για  ποιους σκοπούς ! Κανείς δε μας  διασφαλίζει ότι τα προσωπικά και ιατρικά δεδομένα των παιδιών μας δεν θα καταλήξουν σε ασφαλιστικές εταιρίες, σε εταιρίες τροφίμων και σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Το σχολείο της αγοράς προσπαθεί να κυριαρχήσει στη ζωή κάθε εκπαιδευτικής κοινότητας. Το πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό. Ο Λάμπρος Συντώσης επιστημονικός υπεύθυνος αλλά και ιδρυτής της εταιρίας «Family Fit» – Κέντρα ρύθμισης βάρους, είναι και ο καθηγητής του Χαροκόπειου που έχει την ευθύνη της έρευνας Ε.Υ.Ζ.Η.Ν η οποία έχει τουλάχιστον έναν χορηγό την ΟΠΑΠ Α.Ε. και δεν ξέρουμε ποιους άλλους ακόμα. Χρησιμοποιούν εξοπλισμό των σχολείων και από την πολλαπλά πετσοκομμένη χρηματοδότηση απαιτούν την αγορά των υλικών για τις μετρήσεις. Και όχι μόνο αυτό, δεν διστάζουν να διακόψουν το μάθημα της φυσικής αγωγής από 2 έως 4 εβδομάδες για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας.

Σε μια περίοδο που τα σχολεία εγκαταλείπονται στην φτώχεια και οι μαθητές στερούνται πια, μέσα και έξω από τα σχολεία, τις πιο στοιχειώδης ανάγκες (στέγασης, θέρμανσης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης), σε μια περίοδο που πολλοί μαθητές υποσιτίζονται, θέλουν να κάνουν έρευνες για διατροφικές  συνήθειες  υποδεικνύοντας  ενοχή των άνεργων ή απλήρωτων γονέων.

Όσον άφορα το ίδιο το πρόγραμμα, ανάλογες ενέργειες έγιναν αρκετές φορές στο  παρελθόν. Είχαν όμως ημερομηνία λήξης. Αξιοποιήθηκαν ως βιτρίνα και δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, τόσο στην παιδική παχυσαρκία, όσο και στα υπέρβαρα παιδιά. Ούτε βεβαία κατάφεραν να αποτρέψουν την εμφάνιση μυοσκελετικών προβλημάτων από μικρή ηλικία.

Ο σύλλογος μας και γνώμη έχει (για τον αθλητισμό, την διατροφή και την σχέση του ανθρώπου με την φύση) και απαιτεί:

Την κάλυψη των ελλείψεων μας σε υλικοτεχνική υποδομή στην φυσική αγωγή.

Φρούτο, γεύμα και χυμό για όλα τα παιδιά του σχολείου μας.

Άμεση και Δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών σε υπηρεσίες υγείας.

Να έρθει 2ος γυμναστής στο σχολείο.

Να φτιαχτεί κλειστό γυμναστήριο στον επιπλέον χώρο που δικαιούται το σχολείο μας και δεν έχει ακόμα παραδοθεί.

Όχι στην καταστροφή και εμπορευματοποίηση του πάρκου Τρίτση.
Να δοθεί τώρα σαν ελεύθερος χώρος σε όλους τους κατοίκους.

το  Δ.Σ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου