Ξεσηκωμός στις γειτονιές

Πορεία και Λαϊκή Συνέλευση στην Πετρούπολη για δημόσια δωρεάν παιδεία από γονείς καθηγητές και δασκάλους

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
18:00 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ (ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ)
19:30 ANOIXTH ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

 

 

Σύσκεψη σωματείων και  φορέων 7ου Διαμερίσματος  Δήμου Αθηναίων για το συντονισμό της δράσης ενάντια σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

 

Παρασκευή 7 Οκτώβρη, 8μ.μ., Κοργιαλένιο Σχολικό Συγκρότημα

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
18:00 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ (ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ)
19:30 ANOIXTH ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

 

2011-12: ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

Η κυβέρνηση επιτίθεται ταυτόχρονα σε όλους μας, σ’ όλους τους εργαζόμενους, μειώνοντας τους μισθούς, καταργώντας συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα, πετώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανασφάλεια και την ανεργία. Συνεχώς νέα χαράτσια εξαγγέλονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ και την τρόικα, όπως το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» και το ειδικό τέλος στα σπίτια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, οδηγώντας τον κόσμο στην απόγνωση. Οι εργαζόμενοι, έχουμε πτωχεύσει, αδυνατούμε να τα πληρώσουμε.

 

Τα σχολεία «άνοιξαν», αλλά χωρίς βιβλία για πρώτη φορά από το 1946, χωρίς εκπαιδευτικούς, με τμήματα των τριάντα μαθητών στο περιβόητο «νέο σχολείο».

 

Τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της παιδείας (ελλιπής χρηματοδότηση, άθλια σχολική στέγη, έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και εξοπλισμών, ενίσχυση παραπαιδείας, υποβάθμιση προσχολικής αγωγής, …) στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζονται και η πολιτική των περικοπών οδηγεί στην απόλυτη απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

 

Η μη διανομή των σχολικών βιβλίων για την κυβέρνηση αποτελεί «αστοχία και αποτέλεσμα κρατικής δυσλειτουργίας». Για όλους εμάς είναι άλλη μια απόδειξη πως προτεραιότητα του κράτους δεν είναι η μόρφωση των παιδιών μας και η υποστήριξη και ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά η συνεχής υποβάθμισή της, η απόλυτη διάλυση κάθε κοινωνικής κατάκτησης, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης και στο χώρο της παιδείας. Γι’ αυτό άλλωστε καταργήθηκαν ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

 

Η κυβέρνηση ακολουθώντας τις εντολές της Ε.Ε. και της Τρόικας επιδιώκει να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή των βιβλίων από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση αναγκάζοντας τους γονείς να καλύψουν την έλλειψη αυτή με δικά τους έξοδα και ταυτόχρονα να «συνηθίσουν» στην ανυπαρξία βιβλίων στο όνομα του «νέου σχολείου».

 

Το νέο σχολείο που θα λειτουργεί με ευθύνη της «τοπικής κοινωνίας» (βλ. γονείς, επιχειρήσεις, χορηγούς, σπόνσορες, Δήμους και Περιφέρειες), που θα είναι φτηνό για την κυβέρνηση, ακριβό για το λαό και κερδοφόρο για την πλουτοκρατία, βαθαίνοντας τους ταξικούς φραγμούς. Στόχος να ετοιμάσουν τους αυριανούς εργάτες που αγόγγυστα θα αποδεχτούν τα μεροκάματα πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση και υγεία, χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο ή και σπίτι.

 

Επίσης μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι σχολικές επιτροπές γιατί λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3, δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κ.ά).

 

Θα πειστούμε και θα δεχτούμε τη «συγνώμη» της κας Υπουργού ή ήρθε ο καιρός να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά;

 

Τα σχολεία «άνοιξαν», αλλά εσείς οι μαθητές δεν θα έχετε βιβλία σίγουρα μέχρι το Νοέμβριο!!!

 

Ίσως να μην έχετε και αρκετούς καθηγητές και δασκάλους. Τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή πρόσθετης διδακτικής στήριξης έχουν πάψει να λειτουργούν προ πολλού, αφού πρέπει να ενισχύσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια.

 

«Πρώτα ο μαθητής» διαλαλεί το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια και εννοεί ότι πρώτος αυτός πρέπει να μείνει ανεκπαίδευτος, γιατί έτσι θα είναι ο μελλοντικός φοβισμένος και χειραγωγήσιμος πολίτης.

 

Φέτος αντικαθιστούν τα βιβλία σας με φωτοτυπίες ή CD λες και «ψηφιακό σχολείο» σημαίνει να διαβάζεις ένα σύγγραμμα απλά απ’ τον υπολογιστή, εάν έχεις υπολογιστή.

 

Τα σχολεία «άνοιξαν», αλλά οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι δραματικές.

 

Για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά έγιναν μόνο 119 διορισμοί – 42 δασκάλων, 55 νηπιαγωγών και 22 φυσικής αγωγής και αγγλικών – στην Α’ βάθμια εκπαίδευση και 424 στη Β’ βάθμια. Αν συνυπολογίσουμε την αποχώρηση περίπου 11.000 εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης, η κατάσταση που δημιουργείται είναι εκρηκτική. Τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν με τμήματα των 28 και 30 μαθητών, τα ολοήμερα οδηγούνται στην πλήρη απαξίωση και καθημερινά χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες.

 

Ταυτόχρονα, χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε πολύχρονη ανεργία και το πτυχίο τους απαξιώνεται εντελώς, ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει την πολιτική επιλογή να καλύψει μέρος των κενών με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διαιωνίζοντας τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες. Γιατί μόνο έτσι εξηγείται η απουσία εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όπως θεατρολόγων, πληροφορικής, μουσικής, γαλλικών, γερμανικών, που εργάζονται στα σχολεία νέου αναμορφωμένου προγράμματος αλλά και στα ολοήμερα.

 

Η μείωση των μισθών με συνεχείς περικοπές, η εργασιακή περιπλάνηση σε συνθήκες δουλείας, η συνεχής υποτίμηση της δουλειάς των εκπαιδευτικών, συμπληρώνουν το σκηνικό. Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση!!!

 

Το υπουργείο παιδείας κοροϊδεύει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, την κοινωνία.

 

Το υπουργείο Παιδείας κάνει για μια ακόμη φορά πράξη την πολιτική των περικοπών, της λιτότητας, της απαξίωσης και της υποβάθμισης του δημόσιου
σχολείου. Εφαρμόζοντας πλήρως τις επιταγές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αισθάνεται στην πραγματικότητα ούτε ίχνος ντροπής για την καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων. Το αντιεκπαιδευτικό τσουνάμι που προωθείται σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολείο και το «νέο» λύκειο μέχρι το «νέο» Πανεπιστήμιο που δημιουργεί ο νόμος-τερατούργημα, δεν είναι τυχαίο, είναι σκόπιμο και καλά οργανωμένο.

 

Οδηγεί στο να μην έχουμε πια Ούτε δημόσια-Ούτε δωρεάν-Ούτε παιδεία.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να γίνουν επιχειρήσεις και η μόρφωση εμπόρευμα που έχει αξία για τους κυβερνώντες μόνο όταν δεν κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό και φέρνει κέρδος.

 

Η εκπαίδευση μας αφορά όλους.

 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κοινή και συντονισμένη πάλη όλων των εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση, γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζόμενων έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.
Γι’ αυτό προτείνουμε:

 

• Να αρνηθούμε γονείς, εκπαιδευτικοί και σχολικές επιτροπές να πληρώσουμε το κόστος της φωτοτύπησης των βιβλίων καθώς και να αρνηθούμε χορηγίες.

 

• Να μην πληρώσει κανένας γονιός ούτε ένα ευρώ για την αγορά ελληνικών ή ξενόγλωσσων βιβλίων.

 

• Να εγγραφούν όλα τα παιδιά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, καθώς και στο ολοήμερο σχολείο (όσα το επιθυμούν) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

• Να αρνηθούμε γονείς και εκπαιδευτικοί τις συμπτήξεις τμημάτων και να διεκδικήσουμε τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.

 

• Να επιλυθούν άμεσα οι στεγαστικές ανάγκες των σχολείων της περιοχής μας.

 

• Να δημιουργηθούν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης στήριξης.

 

• Να μην πληρώσεις κανείς μας τα «χαράτσια», να αντιδράσουμε συλλογικά.

 

 

 

Το «νέο» σχολείο ετοιμάζει τα παιδιά μας
για τη «νέα» εποχή του μνημονίου.
Ο νέος που θέλουν δεν θα είναι μόνο άνεργος,
αλλά και αμόρφωτος.
Δεν θα πρέπει να έχειολοκληρωμένη γνώση,
κριτικό πνεύμα, φαντασία, όνειρα.
Θα είναι εφήμερος, φτηνός, αναλώσιμος, αναγκαίος μόνο για
να πληρώνει φόρους και να δουλεύει για ψίχουλα.

 

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΛΑΤΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 18:00 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ KAI ΣΤΙΣ 19:3Ο ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ …κι αυτό είναι μόνο η αρχή!

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ
ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΥΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΟΥΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ
2ΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΩΝ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Δ. ΓΛΗΝΟΣ», Γ’ ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=47042

 

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

E-mail: asillogosathinon@gmail.com, Ζωγράφου

 

Σύσκεψη σωματείων και  φορέων 7ου Διαμερίσματος  για το συντονισμό της δράσης ενάντια σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Παρασκευή 7 Οκτώβρη, 8μ.μ., Κοργιαλένιο Σχολικό Συγκρότημα

Η επιθεση κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. κλιμακώνεται. Μείωση μισθών, συνεχείς φοροεπιδρομές και χαράτσια, απολύσεις, νέος νόμος για τα ΑΕΙ, σχολεία χωρίς βιβλία, νομοθετικό πραξικόπημα στα σχολεία με το νόμο για τη διοικητική αναδιάρθρωση, διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης, μαζικά λουκέτα στα καταστήματα.

Η φτώχεια και η ανέχεια απλώνονται γύρω μας. Η απουσία μαζικών αντιστάσεων και αγώνων αλλά και η ανυπαρξία ενός κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης οδηγούν στην απόγνωση και σε πράξεις απελπισίας. Κάθε οικογένεια ζει το δικό της δράμα. Αποκορύφωμα, η αυτοκτονία πριν μερικές ημέρες, άνεργου γονιού που τα παιδιά του φοιτούν σε σχολεία της περιοχής μας.

Το ποτήρι ξεχείλισε πια ! Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να τους παρακολουθούμε απαθείς, να αρπάζουν τους μισθούς μας, να λεηλατούν το εισόδημά μας, να μας απειλούν με απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία, να διαλύουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας. Αυτοί μιλούν για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που καταστρέφονται, για το μέλλον των παιδιών μας, για το παρόν κάθε εργαζόμενης οικογένειας.

Η μόνη λύση πλέον είναι μαζικός παλλαϊκός αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Να βγούμε όλοι και όλες στους δρόμους, τις πλατείες, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας, να συμβάλλουμε στην οργάνωση μιας μεγάλης Γενικής Απεργίας με διάρκεια ως την τελική νίκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε :

 

  • Τη Β΄ ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων
  • Τους Συλλόγους Γονέων
  • Τα σωματεία της περιοχής μας
  • Την Ανοιχτή Συνέλευση Αμπελοκήπων
  • Όλες τις συλλογικότητες και φορείς του 7ου Διαμερίσματος
  • Τους εργαζόμενους – ες, τη φοιτητική και μαθητική νεολαία

 

Σε μια πλατειά, ανοιχτή σύσκεψη, με στόχο την οργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης όπως και άλλων πρωτοβουλιών και δράσεων στην περιοχή μας. Για καλύτερη ενημέρωση και επαφή με τους φορείς, επισυνάπτουμε και την απόφασή μας για το περιεχόμενο και τις μορφές αγώνα, που αποτελεί επικαιροποίηση παλιότερων αποφάσεων Γ.Σ. του Συλλόγου μας. Το πλαίσιο που καταθέτουμε, δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την κοινή δράση, αλλά αποτελεί τη δική μας αφετηρία στην προσπάθεια συντονισμού που πρέπει να αποκτήσει τον πλατύτερο δυνατό χαρακτήρα.

Αμπελόκηποι, 4– 10 – 2011