ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ..

 

H   κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Π.Ε.Δ.Υ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό δίκτυο Υγείας) προωθεί την πιο άγρια αντιδραστική τομή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της task force σηματοδοτεί την αποχώρηση του δημοσίου από τον κρίσιμο χώρο της ΠΦΥ.

Στην καρδιά της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί η καταστροφική πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ και της ΕΕ  και γεννά εκατομμύρια φτωχούς και ανήμπορους, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή με απλά λόγια καταργείται η δωρεάν δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα! Με την λειτουργία του ΠΕΔΥ μειώνονται ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ  οι  δομές δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης! Ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο δεκάδων πολυιατρείων του πρώην  ΙΚΑ,  σπρώχνοντας στην απόγνωση εκατοντάδες  χιλιάδες  φτωχούς  εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για να μην μιλήσουμε για τα εκατομμύρια ανασφάλιστους που στριμώχνονται στο κοινωνικό  περιθώριο χωρίς καμιά δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Η λεηλασία των δομών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) συμπληρώνεται με το μεγαλύτερο κύμα διαθεσιμότητας – απολύσεων από την έναρξη της μνημονιακής καταστροφής! Περίπου 8500 εργαζόμενοι  οδηγούνται στη λαιμητόμο της απόλυσης. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο υγείας προκαλεί μιλώντας για <<ελεύθερη επιλογή>> αυτοαπόλυσης! προβοκάροντας ανοικτά το υγειονομικό κίνημα για τη δήθεν <<πλήρη και αποκλειστική απασχόληση>> που προσφέρει. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απαιτεί «πλήρη και αποκλειστική δουλεία» των 700ευρώ, μια εργασιακή σχέση πραγματικά στον αέρα, άγνωστο που, με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια επιλογής. Ενώ ήδη δρομολογεί τη χρεοκοπία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων γιατρών με πολλαπλούς τρόπους φορολογικής εξόντωσης, ενώ τους στερεί ακόμα και τη δυνατότητα συνταγογράφησης.

Απέναντι στη χούντα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και τον αδίστακτο εντολοδόχο υπουργό τους Α. Γεωργιάδη, μια πρώτη απάντηση δίνει η ηρωική απεργία διαρκείας των γιατρών των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, που με καθολική συμμετοχή και μαζικές δημοκρατικές διεκδικήσεις, αρνούνται να συναινέσουν στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στον επαγγελματικό τους αφανισμό. Τώρα πρέπει να κλιμακώσουμε  με ευρύ συντονισμό: Με πανυγειονομική πάλη κόντρα στη λογική των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών και των Ιατρικών Συλλόγων, που τσακώνονται ποιος θα πρωτοσυναντήσει  τον Πρωθυπουργό λες και  ο επικεφαλής της κυβέρνησης που σκορπά τη δυστυχία στο λαό θα δώσει τη λύση.

 Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ –

ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ:

Γιατί κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει μόνος απέναντι στην απειλή της απόλυσης και της ανεργίας. Χθες ήταν οι 1600 νοσηλευτές που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, σήμερα είναι οι εκπαιδευτικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς! Μας μετατρέπουν σε αναλώσιμους εργαζόμενους μίας χρήσης που μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους μετακινούν και να τους απολύουν ανάλογα με τις εκάστοτε «ανάγκες».

Γιατί κανένας κλάδος δεν πρέπει να μένει μόνος απέναντι στη βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Γιατί η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση αγγίζουν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Γιατί ήρθε η ώρα οι αγώνες των μεμονωμένων κλάδων να συντονιστούν σε ένα ενιαίο μέτωπο πανυγειονομικό και πανεργατικό για την ανατροπή της επίθεσης. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε!

Γιατί κυβέρνηση- ΕΕ- ΔΝΤ αποψιλώνουν τη δημόσια Υγεία για να χαρίσουν «φιλέτα» κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα.. Κλείνουν τα κρεβάτια του ΕΣΥ, κλείσανε ολόκληρα νοσοκομεία και ετοιμάζονται να καταργήσουν νοσοκομεία της επαρχίας και τα ψυχιατρικά, κλείνουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ καταργείται ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, για να καλυφθεί το κενό, όχι φυσικά από το ΕΣΥ που βουλιάζει από τις αναμονές και την κοσμοσυρροή, αλλά από ιδιωτικές αλυσίδες και μεγάλους ομίλους παροχής  περίθαλψης. Το ίδιο σχεδιάζεται για λειτουργίες των νοσοκομείων, όπως τα εργαστήρια, που θέλουν να τα εκχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, απολύοντας το προσωπικό και απομυζώντας ζεστό χρήμα από τα ταμεία και τους ασφαλισμένους. Γιατί σε αυτές τις ιδιωτικές αλυσίδες οι υγειονομικοί θα δουλεύουμε με πενιχρούς μισθούς και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Γιατί πόσο ακόμα μπορούμε να συνεχίσουμε με μηδενικές προσλήψεις στο ΕΣΥ, διαθεσιμότητες, ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας και «αξιολόγηση» με βάση το πόσο «κοστίζουμε» στο σύστημα, ακόμα και αν «κοστίζουμε» σε ανθρώπινες ζωές;

Γιατί πρέπει να παλέψουμε για την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας και την αξιοπρέπεια των ασθενών μας. Γιατί βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας το έγκλημα που συντελείται απέναντι στο λαό μας. Γιατί η υψηλής ποιότητας υγεία είναι δικαίωμα του καθενός και όχι προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν τον ιδιωτικό τομέα περίθαλψης, τα φάρμακά τους, τη συμμετοχή σε εξετάσεις που όλο και αυξάνεται. Γιατί είτε θα παλέψουμε για την υγεία που έχουμε όλοι ανάγκη είτε θα βιώνουμε καθημερινά το δράμα των ανασφάλιστων, των βαρέως πασχόντων και των ασθενών με χρόνια και σοβαρά προβλήματα. 

ü  ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ü  ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ü  AMEΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/ΣΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- ΕΕ- ΔΝΤ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, για μια ζωή χωρίς ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ!

Α.Ρ.Σ.Υ. – Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών