Κοινή ανακοίνωση των αιρετών Γιώργου Χρόνη και Κώστα Τουλγαρίδη για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και τη συνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων με τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής 16-1-2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ 

Την Πέμπτη 16-1-2014 και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής εκπαιδευτικών και γονέων από την Ανατολική Αττική και παράλληλα συνάντηση ολιγομελούς τους αντιπροσωπείας με τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή Αττικής, αφού ο Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους εκτός γραφείου.
Άσχημη εντύπωση δημιούργησε η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής καθόλη τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας και της συνάντησης των εκπροσώπων των φορέων με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής. Υπήρξε διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο γεγονός και απαίτηση απομάκρυνσης της αστυνομικής δύναμης έξω από την αίθουσα συνάντησης, όπως και έγινε. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν είναι τρομοκράτες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο όταν επισκέπτονται προγραμματισμένα δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Στη συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. των διδασκαλικών συλλόγων < Σωκράτης > και < Κ. Σωτηρίου >, εκπρόσωποι της ένωσης γονέων Μενιδίου, εκπαιδευτικοί και γονείς από σχολεία της Ανατολικής Αττικής, ο αιρετός ΠΥΣΠΕ της Ανατολικής Αττικής Κ. Τουλγαρίδης και ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής Γ. Χρόνης.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των γονέων έθεσαν τα παρακάτω ζητήματα:
Άμεση κάλυψη των κενών δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων στην Ανατολική Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Αττική με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συνολικά στην Αττική λείπουν 50 περίπου δάσκαλοι και 270 περίπου εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, από τους οποίους 22 δάσκαλοι και 90 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων λείπουν στην Ανατολική Αττική ( 15 από τους 22 δασκάλους λείπουν στο δήμο Αχαρνών ). Στα κενά αυτά δεν υπολογίζονται οι ώρες που λείπουν σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων είτε στο πρόγραμμα του κανονικού σχολείου είτε στο πρόγραμμα του ολοήμερου που διογκώνουν το πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας των σχολείων.
Υλοποίηση των εγκριθέντων αποσπάσεων εκπαιδευτικών όπως έχουν αποφασίσει τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια και αποδέσμευσή τους από τις περιοχές που υπηρετούν με πρόσληψη αναπληρωτών που θα καλύψουν τα κενά τους.
Όχι μπαλώματα για την κάλυψη των κενών. Όπου μπαλώματα εννοούμε συμπτύξεις τμημάτων, κατάργηση πρωινής ζώνης, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, κατάργηση ολοήμερων τμημάτων και τμημάτων ένταξης, συγχωνεύσεις συστεγαζόμενων ή και άλλων σχολικών μονάδων, εφαρμογή ωρολογίου προγράμματος με προφορικές εντολές από τη Διοίκηση με τρόπο που αντίκειται σε παιδαγωγικές αρχές και τη νομιμότητα.
Φορείς που προσλαμβάνουν μέσω ΟΑΕΔ και προγραμμάτων ΕΣΠΑ ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό που στελεχώνουν ειδικά αλλά και κανονικά σχολεία με 5μηνη σύμβαση, 8ωρη καθημερινή απασχόληση και 490 ευρώ μηνιαίο μισθό. Κριτήρια με τα οποία τοποθετούνται σε σχολικές μονάδες, φορείς που τους τοποθετούν και γιατί δε ζητήθηκε η άποψη των διευθυντών και των συλλόγων διδασκόντων των σχολικών μονάδων σχετικά με τις ανάγκες που έχουν.
Μαθητές των οποίων οι εκπαιδευτικοί απουσιάζουν λόγω άδειας και δεν έχουν καλυφτεί τα κενά τους δεν προσέρχονται στα σχολεία τους και παραμένουν στο σπίτι τους.

Στα παραπάνω ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής απάντησε τα εξής:
Την προηγούμενη Παρασκευή ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης συγκέντρωσε όλα τα κενά εκπαιδευτικών στην Αττική και τα έδωσε στη Διεύθυνση Σπουδών στο Υπουργείο Παιδείας ζητώντας την κάλυψή τους. Τη Δευτέρα έγιναν προσλήψεις εκπαιδευτικών που σε καμιά περίπτωση όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά στην Αττική. Να σημειωθεί δε ότι στα κενά αυτά περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που αδυνατούν να διδάξουν λόγω προβλημάτων υγείας. Την Τρίτη ο Περιφερειακός Διευθυντής ξαναμάζεψε τα κενά και τα έστειλε ξανά την Τετάρτη στο υπουργείο ζητώντας εκ νέου την κάλυψή τους, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι στιγμής απάντηση.
Σε σχολικές μονάδες που υπάρχουν κενά για την ομαλή λειτουργία των σχολείων υπεύθυνος είναι ο σύλλογος διδασκόντων με την αρωγή του αρμόδιου σχολικού συμβούλου πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση ουδέποτε έδωσε προφορικές εντολές να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες με παράνομο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Εδώ ζητήσαμε η διαβεβαίωση αυτή να μας δοθεί γραπτά και μας ζητήθηκε να κάνουμε γραπτή αίτηση. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην εκτελούν προφορικές εντολές που είναι παράνομες και αντιπαιδαγωγικές και όταν δέχονται πιέσεις να ενημερώνουν τα αρμόδια συνδικαλιστικά τους όργανα.
Για τις προσλήψεις ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στα ειδικά και κανονικά σχολεία δεν ήταν ενημερωμένος και μας παρέπεμψε στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής. Εδώ έχουμε να πούμε τα εξής:
Με το επιχείρημα της κρίσης και των δύσκολων ωρών που περνά η πατρίδα μας σταμάτησαν τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και μείωσαν σημαντικά τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προχώρησαν σε αύξηση ωραρίου στη Β/θμια Εκπαίδευση και όσοι περίσσεψαν τους μετέταξαν υποχρεωτικά στην Α/θμια Εκπαίδευση. Στη συνέχεια μετακίνησαν υποχρεωτικά δασκάλους σε Ανατολική και Δυτική Αττική από Α΄, Β΄ και Γ΄ Αθήνας. Προχώρησαν σε προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ. Παρά όλα αυτά δεν κάλυψαν τα κενά στα σχολεία με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα χιλιάδες διδακτικές ώρες. ( Η ΔΟΕ σε επίσημη ανακοίνωσή της μιλά για απώλεια δεκάδων διδακτικών ωρών. Μάλλον ζουν σε άλλη χώρα ή βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ).
Στη συνέχεια επέκτειναν το θεσμό του ΕΣΠΑ μέσα από τον ΟΑΕΔ στα ειδικά σχολεία με την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού ( Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, οδηγοί λεωφορείων, συνοδοί λεωφορείων κλπ). Μέσα στις γιορτές έγιναν οι σχετικές αιτήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου 700 άτομα θα προσληφθούν στην Αττική στα ειδικά σχολεία.
Πριν λίγες ημέρες είδαμε και στα υπόλοιπα σχολεία ( που δεν είναι ειδικά) να παρουσιάζονται νεοπροσληφθέντες ΕΣΠΑ ( ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επιστάτες, καθαρίστριες κλπ) με 5μηνη σύμβαση, 8ωρη καθημερινή απασχόληση και μισθό 490 ευρώ. Ουδείς γνωρίζει ποιος φορέας της εκπαίδευσης τους τοποθετεί στα σχολεία και με ποια κριτήρια επιλέγονται οι σχολικές μονάδες που θα εργαστούν.
Το πείραμα είναι σε εξέλιξη. Στις σχολικές μονάδες υπηρετούν πλέον εκτός από εκπαιδευτικούς και άλλοι εργαζόμενοι- με μισθούς εξαθλίωσης- μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με αβέβαιο μέλλον. Στο άμεσο μέλλον μέσω της αξιολόγησης μόνιμοι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες ( Π.χ. μόνιμες καθαρίστριες) θα δουν την πόρτα της εξόδου για να πάρουν τη θέση τους άλλοι εργαζόμενοι που θα κοστίζουν λιγότερο και δε θα έχουν απαιτήσεις.
Και ενώ το πείραμα είναι σε εξέλιξη οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών μας ηγεσιών σφυρίζουν αδιάφορα βγάζοντας ανακοινώσεις για λευκές εβδομάδες και για λευκές νύχτες.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ. Και έχεις μερικούς συναδέλφους να πιστεύουν ότι με την αξιολόγηση θα καταφέρουν να αλλάξουν βαθμό και να πάρουν αύξηση στο μισθό τους. Η ελπίδα βλέπεις πεθαίνει πάντα τελευταία.
Για τις συγχωνεύσεις θα ισχύσει και φέτος ό,τι ισχύει κάθε χρόνο. Θα υποβληθούν προτάσεις από τις Διευθύνσεις και τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και από εκεί στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα υπάρξουν και οι τελικές αποφάσεις. Δεν έχει ενημέρωση για συμπτύξεις συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων.

Τελειώνοντας ενημερώσαμε τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή ότι την Παρασκευή 17-1-2014 ο σύλλογος γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Πόρτο Ράφτη θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας ενώ νέα παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στο Υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς και γονείς της Ανατολικής Αττικής την Τρίτη 21-1-2014.
Σε περίπτωση δε που δεν καλυφτούν άμεσα τα κενά, οι γονείς δήλωσαν ότι θα κλείσουν τα σχολεία και κάλεσαν τους αρμόδιους φορείς να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Επίσης δεν περιμένουν τίποτα από το Υπουργείο Παιδείας ,το οποίο κατά την προσφιλή του συνήθεια θα τους παραπέμψει στο Υπουργείο Οικονομικών.

ΧΡΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
Τηλ. 6972363653
e-mail: georgechronis02@gmail.com
Αναπληρωματικός: ΚΑΒΑΚΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
Τηλ. 6949294781