ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

                                                                                       Δευτέρα, 9 Σεπτέμβρη 2013

 

ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ NA  ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

 

Το υπουργείο παιδείας, σε συνέχεια των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που εφαρμόζει σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης, υπηρετώντας με περισσό ζήλο τις εκπαιδευτικές πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ, σε συνέχεια της κατάργησης μορφωτικών δικαιωμάτων μαθητών τεχνικών λυκείων, αποφάσισε να σπάσει τον πιο «αδύναμο κρίκο» της εκπαίδευσης», τους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Μετά τις περικοπές σε θεραπείες των ασφαλιστικών ταμείων των γονιών μαθητών με αναπηρίες, θεσμοθετώντας προϋποθέσεις για ξεπούλημα δημόσιων δομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, αποφάσισε να δώσει τη χαριστική βολή στις υποδομές της εναπομείνουσας και κατ’ όνομα πλέον δημόσιας και δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν σήμερα από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης σχετικά με τη φημολογία που υπήρξε για αναστολή λειτουργίας των τμημάτων ένταξης, επιβεβαιώνουν τον κεντρικό σχεδιασμό για το χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Η συγκυβέρνηση στα πλαίσια εφαρμογής των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην ΕΕ για «πλήρη ένταξη» των αναπήρων μαθητών  στις γενικές τάξεις, πιστά προσηλωμένη στις «ευκαιρίες» που της δίνουν τα μνημόνια, φαίνεται να επιδιώκει μέσω εγκυκλίου τη μεταφορά των εκπαιδευτικών των ΤΕ στα ειδικά σχολεία, λόγω των μηδενικών διορισμών που επέλεξε να κάνει, και με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που «θα περισσέψουν»  να καλύψει τα κενά των γενικών τάξεων.

Η πρακτική αυτή ενισχύει τις προϋποθέσεις κατασκευής και διεύρυνσης «υπεραριθμιών» στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο με την επιλογή του αυτή επιδιώκει να ζυγιάσει τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά όχι μόνο του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και του γονεϊκού, απέναντι σε ζητήματα που αφορούν στο πιο ευαίσθητο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού.

Με πρόφαση την κάλυψη κενών στα ειδικά σχολεία, και αντί να προσλάβει εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ξηλώνει τις δομές των τμημάτων ένταξης και ήδη έχει κλείσει δεκάδες τμήματα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόνησσο.  Επιλέγει να «χρησιμοποιήσει» μέσω ΕΣΠΑ για συγκεκριμένο χρόνο (5μηνο), με συγκεκριμένο μισθό πείνας εκπαιδευτικούς που σε δεύτερη «μακρινή χρονικά φάση» θα στελεχώσουν ό,τι  θα αποψιλώσει.  Επιδιώκει ταυτόχρονα να καλλιεργήσει μια επίπλαστη αντίθεση ανάμεσα στις οικογένειες των μαθητών με βαριές αναπηρίες και των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται στα γενικά σχολεία, «προκρίνοντας» μια ειδική κατηγορία μαθητών απέναντι σε κάποια άλλη. Το εκπαιδευτικό τοπίο που θέλει να δημιουργήσει στοχεύει να βγάλει από το πεδίο της ειδικής αγωγής το τμήμα των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, το οποίο θα «χρεώσει» ποικιλοτρόπως στους εκπαιδευτικούς  γενικής αγωγής (επιδιώκεται να αποτελέσει άλλωστε και ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης τους). Ταυτόχρονα γίνεται «επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά αρεστό» απέναντι στις πιέσεις των γονιών μαθητών με βαριές αναπηρίες, που θέλουν να διεκδικήσουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους.

Είμαστε σίγουροι ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος και το γονεϊκό κίνημα θα απαντήσει κατάλληλα σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Μέσα από τους αγώνες που αναπτύσσονται θα ανατρέψει αυτούς που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν παρόμοιες πολιτικές, που ακολουθούν τους νόμους και τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Δήλωση των εκπροσώπων

των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Θανάση Αγαπητού 6975308409, Γιάννη Νικολάρα 6974750410

paremvasisdoe@gmail.com,