Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ για καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων

 

Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε

Όχι στις νέες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων

Να μην επιτρέψουμε να διαλύσουν το Δημόσιο Σχολείο

 

 

Το Υπουργείο Παιδείας, εφαρμόζοντας την πολιτική του Μνημονίου και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, συνεχίζει την υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Μετά τις χιλιάδες διαθεσιμότητες μόνιμων εκπαιδευτικών, δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβέρνησης τις νέες καταργήσεις-συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. Άλλα 82 Δημοτικά Σχολεία και 104 Νηπιαγωγεία κλείνουν, υποβαθμίζονται και συγχωνεύονται. Σχολεία που είχαν ιδρυθεί για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε περιοχές με μεγάλο μαθητικό πληθυσμό καταργούνται, με αποτέλεσμα τη νέα σχολική χρονιά να λειτουργήσουν τα εναπομείναντα σχολεία με υπεράριθμα τμήματα, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις και τον ανώτερο αριθμό των 25 μαθητών/τριων. Ταυτόχρονα εκατοντάδες μαθητές/τριες θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν και η στέγαση πολλών σχολείων θα συνεχίσει να γίνεται σε απαράδεκτες και ασφυκτικές κτιριακές συνθήκες. Χειρότερη είναι η κατάσταση που δημιουργείται στα Νηπιαγωγεία, περιορίζοντας και σε πολλές περιπτώσεις καταργώντας το δικαίωμα στη δίχρονη προσχολική αγωγή. Η κατάργηση και ο υποβιβασμός 104 Νηπιαγωγείων θα οδηγήσει στη μαζική έξωση παιδιών από το δημόσιο Νηπιαγωγείο, θα επεκτείνει τις απαράδεκτες κληρώσεις και θα αποτρέψει την αναγκαία μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα. Παράλληλα εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών καταργούνται αυξάνοντας τον αριθμό όλων αυτών που κινδυνεύουν από τον «Αρμαγεδδώνα» των απολύσεων και της διαθεσιμότητας

 

Με τις περικοπές μέσω των νέων καταργήσεων σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να υλοποιήσει τους ψηφισμένους στόχους του μνημονίου. Με εργαλεία εφαρμογής, της δημοσιονομικής προσαρμογής και  διάλυσης του κοινωνικού κράτους, τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, τις καταργήσεις-υποβιβασμούς σχολείων και νηπιαγωγείων, το «κούρεμα» της οργανικότητας, την αύξηση του ωραρίου, την κατάργηση του αμετάθετου και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις σε επίπεδο επικράτειας, θέλουν οι κυβερνώντες να μειωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι λειτουργικές δαπάνες, και να περιοριστούν τα μορφωτικά δικαιώματα  των παιδιών.

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο πως η συγκυβέρνηση ξεπουλά όλα τα δημόσια αγαθά.  Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υποτάσσονται στο σύγχρονο θεό: το κέρδος. Το τελευταίο διάστημα όμως, με το «μήνι μνημόνιο» και τις άλλες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις, η συγκυβέρνηση “διαπραγματεύεται” με την τρόικα θυσιάζοντας το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς του και τα παιδιά, που είναι το μέλλον του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες. Τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού διαμορφώνουν το σχολείο της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, που είναι το φτηνό σχολείο της αγοράς, το σχολείο του μορφωτικού αποκλεισμού και της καρατόμησης όλων των σχολικών μονάδων.

Γι’ αυτό και ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου μπορεί και πρέπει να είναι κομβικό επεισόδιο του συνολικού αγώνα όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των μνημονίων και συνολικά της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, η οποία οδηγεί τα σχολεία και τις οικογένειές μας στη χρεοκοπία.

 

 

Παρασκευή 26/7/2013

Δήλωση των εκπροσώπων

των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Θανάση Αγαπητού 6975308409, Γιάννη Νικολάρα 6974750410

paremvasisdoe@gmail.com