«Δώσε τέλος στη σιωπή!», εκδήλωση στη Ξάνθη

            Ένας βιασμός δεν είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Είναι μια εμπόλεμη κατάσταση που ζουν οι γυναίκες καθημερινά που τις τρομοκρατεί, τις κράτα ακίνητες, υποτελείς.

Ο βιασμός δεν αποτελεί μια μοναχική περίπτωση ενός παρανοϊκού,  αλλά την  αόρατη  πρακτική εξουσίας  την οποία αντιμετωπίζουν  οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου η βία κατά των γυναικών είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας ,ο καρκίνος και τα υπόλοιπα ακολουθούν . Η βία κατά των γυναικών στηρίζεται στην  καταστατική αρχή της πατριαρχικής κοινωνίας, που νοηματοδοτεί με διχοτομίες και διαιρέσεις  την θέση των δύο φύλων , που συγκροτεί  την κουλτούρα του ανδρισμού ως κυρίαρχη και την κουλτούρα της θηλυκότητας ως υποτελή.

Μια πράξη βιασμού – μια δολοφονία γυναίκας είναι συνυφασμένη με την ηγεμονική κουλτούρα της κανονιστικής  αρρενωπότητας,  ένα πεδίο σημασιών στο οποίο  πρέπει καθημερινά ο άντρας να αποδεικνύει τη δύναμή του στους άλλους άντρες,  την αρσενικότητά  του, την διαφορετική του ταυτότητα από τη γυναικεία, χωρίς καμιά περίπτωση σύγκλισης.  Είναι επίσης συνυφασμένη με την κουλτούρα της θηλυκότητας σύμφωνα με την οποία η γυναίκα πρέπει να υπομένει καρτερικά , να σιωπά , να αποδεικνύει την ηθική της  μέσα από καταναγκασμούς και  σωματικές πειθαρχίες.

Η βία κατά των γυναικών είναι ακόμα απότοκος της πορνογραφικής κουλτούρας που οργανώνει τις σχέσεις, τους λόγους και τις πρακτικές  του αντρικού φύλου,  φυσικοποιώντας την επιθετικότητα- την περιφρόνηση, την υποτίμηση της γυναικείας υπόστασης.

Αυτήν την κουλτούρα της βίας που δημιουργεί θύτες και θύματα που εγκλωβίζει άντρες και γυναίκες σε ρόλους και σχέσεις  επίθεσης και άμυνας που εγχαράζει συνειδήσεις και ενσωματώνει το φόβο, την  καταδικάζουμε.  Καλούμε άντρες και γυναίκες να αρνηθούν να  αποδεχτούν , να   υπομένουν -αυτήν την ακραία  μορφή εξουσίας- τη βία κατά των γυναικών.

Με αφορμή το άγριο σεξουαλικό έγκλημα που έγινε στην Ξάνθη τα Χριστούγεννα,

σας καλούμε, μαζί με  γυναικείες οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, κινήσεις και συλλογικότητες ενάντια στη βία κατά των γυναικών,  στις 9 Μάρτη στην  εκδήλωση με γενικό σύνθημα:

 

«Δώσε τέλος στη σιωπή!»

Πρόγραμμα

Σάββατο 9 Μάρτη στη 13.00 Πανελλαδική πορεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών στο κέντρο της πόλης. Συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο Ξάνθης

Σάββατο 9 Μάρτη στις 18.00 Συζήτηση –Εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

με ομιλήτριες:

-Τη Σίσσυ Βωβού από  τη  Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με θέμα : ” Οι μεγάλες δίκες βιασμών τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή τους”

-Τη Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα : ”Η συμβολή της αντισεξιστικής εκπαίδευσης στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς έμφυλη βία” 

– Την Ομάδα Terminal 119 για την κοινωνική και ατομική αυτονομία με θέμα: ”Ο Ριζοσπαστικός Φεμινισμός στην εποχή και τη χώρα των τεράτων”.

 

 

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

                                                                                                       ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ