Φεβ 212013
 

Κοινή διακήρυξη σωματείων και φορέων

Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ οδηγούν σε διάλυση τη δημόσια δωρεάν παιδεία

Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας.

 

Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση. Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του.

 

Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή. Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.

 

Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε δεκάρα από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη κλπ.

 

Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες.

 

Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του βαθμολογίου – μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς, ψωμί και σταθερή – μόνιμη εργασία για όλο το λαό.

 

Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής.

 

Τα σχολεία πρέπει να υπερασπίσουν την τέχνη, τον πολιτισμό, την ελπίδα. Υπερασπιζόμαστε τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια που χρειάζονται στήριξη και χρηματοδότηση και όχι υπονόμευση.

 

Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα.

 

Να τους σταματήσουμε !

 

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ !


Όλοι –ες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

 

Όλοι – ες μαζί, ξεκινάμε έναν κοινωνικό ανένδοτο, έναν παλλαϊκό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για μια άλλη προοπτική για τους εργαζόμενους, για τη νέα γενιά, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. : Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Ικαρίας και Φούρνων, Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορίνθου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Μολάων «Γ. Ρίτσος»,  Ν. Αργοσαρωνικού,  Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Νίκαιας, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Χαϊδαρίου, Χανίων

 

ΕΛΜΕ : Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α΄ Δυτικής Αθήνας (Περιστερίου), Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Ανατολικής Αττικής, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Λάρισας, Ν. Αθήνας.

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών

Συντονιστικό Νηπιαγωγών

 (η διακήρυξη αναμένεται να υπογραφεί και από άλλα σωματεία και φορείς)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  της σύσκεψης συντονισμού

Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20/2/2013, στα γραφεία της ΔΟΕ, ύστερα από κάλεσμα συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ  σύσκεψη συντονισμού στην οποία συμμετείχαν με εκπροσώπους τους οι Σύλλογοι Π.Ε. Α’ Αθήνας, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων–Ζεφυρίου–Φυλής, «ο Αριστοτέλης», Δυτικής Αττικής, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νίκαιας-Πειραιά, Παρθενώνας, Ν. Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», και οι ΕΛΜΕ Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής(Ελευσίνας), Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής(Περιστερίου), Β΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας και ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.

 

Στη συζήτηση υπήρξαν κοινές εκτιμήσεις για την περίοδο στο πνεύμα και των προηγούμενων συσκέψεων και των αντίστοιχων αποφάσεων των εκπαιδευτικών σωματείων :

 

  • Για την ένταση και το ξεδίπλωμα της κυβερνητικής επίθεσης στην εκπαίδευση με τις πειθαρχικές διώξεις, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, το αντιδραστικό σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση, τις εξαγγελίες για αύξηση του διδακτικού ωραρίου και δραστική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, τα χιλιάδες λειτουργικά κενά και την υποχρηματοδότηση των σχολείων.
  • Για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και την επέλαση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και κυβερνητικών μέτρων με την εφαρμογή των πολιτικών του ΔΝΤ και της ΕΕ, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις απολύσεις, τη φτωχοποίηση της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
  • Για το ιδιόμορφο καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού που επιδιώκεται να επιβληθεί με την επιστράτευση και επίταξη κάθε μαχητικής απεργίας, την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής απέναντι σε κάθε κοινωνικό αγώνα, την ενίσχυση των νεοναζιστικών συμμοριών στο πλευρό των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών.
  • Για την ανάγκη να ξεδιπλωθεί ένας μαζικός παλλαϊκός αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής που προωθούν Τρόϊκα – ΕΕ – ΔΝΤ.

 

Στα πλαίσια του αγωνιστικού σχεδιασμού που συζητήθηκε στις προηγούμενες συσκέψεις και καταγράφηκε σε αντίστοιχα δελτία τύπου, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ προωθούν τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 2 Μάρτη στις 12μμ στα Προπύλαια. Μέχρι στιγμής 26 Σύλλογοι Π.Ε., 10 ΕΛΜΕ και 4 εκπαιδευτικοί φορείς έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ενώ προωθείται κοινή διακήρυξη και δυο αφίσες με αντίστοιχο περιεχόμενο.

 

Για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και το γενικότερο ξεδίπλωμα του αγωνιστικού σχεδιασμού προτείνεται :

  • Να απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ), στους φορείς του γονεϊκού κινήματος (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Συλλόγους Γονέων), στους φοιτητικούς συλλόγους, τις μαθητικές συλλογικότητες και τα πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα. Να επιδιώξουμε τη μαζική συλλογή υπογραφών στη διακήρυξη ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συσπείρωση Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ, φορέων, γονιών, σωματείων για τα ζητήματα της παιδείας.
  • Να διοργανωθεί αμέσως μετά τη διαδήλωση συναυλία με μαθητικά και εκπαιδευτικά μουσικά σχήματα στο Σύνταγμα.
  • Να οργανωθεί μια πλατιά μαζική σύσκεψη – συνέλευση των εκπαιδευτικών σωματείων μετά τις 2 Μάρτη για να καθορίσουμε τις επόμενες αγωνιστικές δράσεις.
  • Να προχωρήσουμε σε κοινό κείμενο ενάντια στην αξιολόγηση με στόχο την υπογραφή του μαζικά από τους συναδέλφους στα πλαίσια του συνολικού αγώνα για να μην περάσει η αξιολόγηση.
  • Να ξεδιπλώσουμε όλα τα ζητήματα που ανοίγει η διακήρυξη με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η διεκδίκηση συσσιτίων και οι επιτροπές αλληλεγγύης.
  • Να οργανωθούν δυο εκδηλώσεις για την αξιολόγηση και για την αντιρατσιστική παρέμβαση στα σχολεία.

 

Επίσης, στη σύσκεψη μεταξύ άλλων προτάθηκε ομόφωνα από όλους να προστεθεί στη διακήρυξη η παρακάτω παράγραφος ώστε να συμπεριληφθεί και η τριτοβάθμια στο μέτωπο: «Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά» που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του». Ο τίτλος ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ να γίνει ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Τα σωματεία που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στις 2 Μάρτη με αποφάσεις τους είναι τα παρακάτω:
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.: Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής,  Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Ικαρίας και Φούρνων, Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορίνθου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Μολάων «Γ. Ρίτσος»,  Ν. Αργοσαρωνικού,  Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Νίκαιας, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Χαϊδαρίου, Χανίων

ΕΛΜΕ: Α΄ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου), Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Ανατολικής Αττικής, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Λάρισας, Ν. Αθήνας

Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών, Συντονιστικό Νηπιαγωγών

 (η διακήρυξη αναμένεται να υπογραφεί και από άλλα σωματεία και φορείς)

 

Αθήνα, 20-2-2013

 

Sorry, the comment form is closed at this time.