Καταγγελία “ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ” για δολοφονία μετανάστη στα Πετράλωνα

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Κυκλώπων 6 Αθήνα,

Μέσα στην απελπιστική κατάσταση της μαζικής ανεργίας, της φτώχειας και της ακραίας εξαθλίωσης που σκόρπισαν τα τρία χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και επέλασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ο νεοναζισμός έκανε την πολιτική του εμφάνιση εκπλήττοντας όσους τον θεωρούσαν κατάσταση οριστικά νεκρή. Πατώντας πάνω στην απελπισία που έφερε η βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού, η νεοναζιστική δημαγωγία βρήκε πρόσφορο έδαφος να διευρύνει την επιρροή του πολιτικού της φορέα, εμφανίζοντάς τον ως αντισυστημική δύναμη.  Όμως ο φασισμός παρά τη λαϊκίστικη δημαγωγία του είναι ο πιο συνεπής εκφραστής της σημερινής κυρίαρχης τάξης πραγμάτων.

Eίναι ανάγκη ως εκπαιδευτικοί ν’αποτρέψουμε την εξάπλωση του φασισμού και του ρατσισμού στα σχολεία, παλεύοντας ενάντια στη διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης, την απαξίωση των εννοιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.  Να μην αφήσουμε τους μαθητές μας μέσα στην άγνοια για το τι ήταν το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Κάνδανος για το ποιος ήταν ο ρόλος των Ταγμάτων Ασφαλείας στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και για το ποια ήταν τα πραγματικά αίτια που ο ναζισμός και ο φασισμός αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Ότι οι αγώνες των λαών και του εργατικού κινήματος για κοινωνική απελευθέρωση δεν εξισώνονται με τη ναζιστική δράση και κτηνωδία στο όνομα της καταδίκης των δύο άκρων, θεωρία που προωθούν και τα κόμματα του Μνημονίου στην Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ουσία δίνουν άφεση αμαρτιών στη ναζιστική δράση.

Ξημερώματα Πέμπτης 17 Ιανουαρίου δύο φασιστοειδή που επέβαιναν σε μηχανάκι επιτέθηκαν και δολοφόνησαν με πισώπλατες μαχαιριές μετανάστη που βρισκόταν στην οδό Τριών Ιεραρχών πάνω σε ποδήλατο. Οι φωνές του μετανάστη ξεσήκωσαν τη γειτονιά, κάτοικοι βγήκαν έξω να δουν τι συμβαίνει και κατάφεραν να δουν τον αριθμό από το μηχανάκι που χρησιμοποιούσαν. Χάρη σε αυτή την κίνηση, οι δύο δολοφόνοι συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα. Αυτό το περιστατικό δεν είναι το πρώτο, αλλά έρχεται να προστεθεί στο μακάβριο κύκλο των ρατσιστικών επιθέσεων που εδώ και καιρό εξελίσσονται στις γειτονιές της Αθήνας. Η κρατική καταστολή και οι ρατσιστικές επιθέσεις αλληλοσυμπληρώνονται. Οι φασιστικές ομάδες σήμερα επιτίθενται και δολοφονούν μετανάστες, αύριο θα στραφούν ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Στη γενική μας συνέλευση το Μάιο του 2012 είχαμε ομόφωνα καταδικάσει τη δράση φασιστικών ομάδων.

«(…) Εμείς οι εκπαιδευτικοί, όπως στην κατοχή και την αντίσταση, καθώς και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, καλούμαστε να αντιπαλέψουμε αυτές τις ιδέες μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις. Απέναντί τους έχουμε να αντιπαρατάξουμε τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας της σκέψης, το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη για όλους, την κοινωνία των ίσων και των όλων. Εμείς οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε παιδεία κι ελευθερία, που δίνουμε μάχες για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, δε θα επιτρέψουμε να εισχωρήσει στην καρδιά και το νου των μαθητών μας το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο, θα αγωνιστούμε ενάντια στη φτώχεια και την ανέχεια, για τα δικαιώματα του κόσμου της βιοπάλης όποιο κι αν είναι το χρώμα, η εθνικότητα, η θρησκεία του. (…) Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη όπως και στο παρελθόν ενάντια στο φασισμό,  δίχως ταλαντεύσεις και φόβους.  Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο όλες τις ρατσιστικές επιθέσεις που γίνονται στη γειτονιά μας και όχι μόνο απέναντι σε μετανάστες και  Έλληνες συμπολίτες μας στο δρόμο, σε μαγαζιά, σε βαγόνια των τρένων.»

 

         Σήμερα, ο αγώνας όλων των εργαζομένων για να δυναμώσουν οι ιδέες μιας απελευθερωμένης, ανεξάρτητης, δημοκρατικής και χειραφετημένης κοινωνίας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

 

         Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν οριστεί για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου από πολιτικούς χώρους, συνδικάτα, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες ως δράσεις ενάντια στο φασισμό και την ανάπτυξη του νεοναζιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία σήμερα.

 

πλατεία Ομονοίας στις 2 το μεσημέρι – συναυλία στην

πλατεία Συντάγματος στις 4 μμ.