Μαθητές και γονείς από το 2ο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαιδευσης Ελληνικού

Είμαστε μαθητές του 15 μελούς, του Διαπολιτισμικού Λυκείου. Έχει γίνει μια προσπάθεια να καταργηθούν οι Θετικές και οι Θεωρητικές κατευθύνσεις  στο σχολειό μας. Έχουμε ετοιμάσει ένα κείμενο σχετικά με την κατάσταση στην όποια βρισκόμαστε.

 

ΓΙΑΤΙ?
Γιατί κάποιος να θέλει να κλείσει το σπίτι μας? ΝΑΙ!, το σπίτι μας! Έτσι νιώθουμε για το σχολειό αυτό,  που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κλείσουν εδώ και 20 χρόνια περίπου, και ειδικά τα τελευταία 2 . Για κάποιο λόγο όμως, μέχρι στιγμής δεν τα κατάφεραν.

Το Διαπολιτισμικό Σχολειό είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε εμείς οι ξένοι. Μας έχει βοηθήσει, μας βοηθαει και θα συνεχίσει να μας βοηθαει, όχι μόνο στη γλώσσα και στα μαθήματα. Μας βοήθησε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, πάνω από όλα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την χώρα προέλευσης, από το ΧΡΩΜΑ του δέρματος  και από την ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

ΓΙΑΤΙ κάποιος να θέλει να διαλύσει  μια τόσο μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια. Βλέπουμε την σκληρή πραγματικότητα και τρομάζουμε. Ζούμε σε μια παρά πολύ δύσκολη εποχή υπό πολύ δύσκολες συνθήκες .

Για κανέναν δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζει διάφορα ατέλειωτα προβλήματα κάθε μέρα… Όλοι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιβιώσουμε . Για αυτό άλλωστε αφήσαμε της χώρες μας, το ΠΑΡΕΛΘΟΝ μας και ήρθαμε εδώ για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ, για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ, για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.

Εμείς οι ξένοι έχουμε ήδη να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα με τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ που υπάρχει στους δρόμους . Έχουμε το σχολειό μας σαν τρόπο διαφυγής από τον ρατσισμό και τώρα με αυτές τις επιθέσεις που γίνονται με σκοπό να μας το κλείσουν, νιώθουμε ακόμα πιο εκτεθειμένοι. Η προσπάθεια αυτή να μας διώξουν από το σπίτι μας, είναι μια ρατσιστική πολιτική.

Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά μόνο να παραμείνει ανοιχτό το σχολειό. Να ξυπνάμε με χαρά το πρωί χωρίς τον φόβο ότι αύριο θα έρθει κάποιος και θα μας ζητήσει να πάμε στα σχολεία της γειτονιάς μας. Θέλουμε το δικό μας σχολειό, με τους δικούς μας καθηγητές. Παλεύουμε τόσα χρόνια για αυτό και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!  

 

 

Ελληνικό, 28-11-12

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

2ου Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπ/σης Ελληνικού

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

Προς τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου

Προς την ειδική γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Α. Λινού

Κοινοποίηση: 1) Ένωση Γονέων Ελληνικού

2) ΑΣΓΜΕ

3) Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Παιδείας και Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού – Αργυρούπολης

4) ΟΛΜΕ

5) ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

6) Διευθύντρια Δ΄ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας κ. Μ. Ιατρίδου

7) Διευθύντρια 2ου Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού κ. Β. Σιούτη

8) Σύλλογο Διδασκόντων 2ου Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού

Αξιότιμοι κύριοι,

Ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα 26/11/12, από την Διευθύντρια του Λυκείου Διαπολιτισμικής κ. Β. Σιούτη, ότι στο σχολείο των παιδιών μας θα σταματήσουν να λειτουργούν τα Τμήματα Θετικής Κατεύθυνσης και ότι είναι πιθανό να καταργηθεί και η Θεωρητική Κατεύθυνση, Τμήματα Γενικής Παιδείας καθώς και οι επιπλέον ώρες διδασκαλίας Ελληνικών που γίνονται στο σχολείο, ενώ η κατανομή των μαθητών στα τμήματα θα πρέπει να γίνει αλφαβητικά και όχι σύμφωνα με το επίπεδο γνώσης της Ελληνικής.

Πληροφορούμαστε ότι την κατάργηση της Θετικής Κατεύθυνσης έχει αποφασίσει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Ι. Κουμέντος, ενώ για όλα τα άλλα, ο ίδιος καλεί να τα εφαρμόσουν η Διευθύντρια Δ΄ Διεύθυνσης κ. Ιατρίδου και η διευθύντρια του σχολείου κ. Σιούτη.

Τέτοιες αλλαγές στο μέσο της σχολικής χρονιάς είναι κατά τη γνώμη μας απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές και θα φέρουν το κλείσιμο του Σχολείου των παιδιών μας!

Ήδη, μαθητές των Κατευθύνσεων που έχει αποφασιστεί η διακοπή της λειτουργίας τους ενημερώνονται ότι από τη Δευτέρα αλλάζουν σχολείο, και θα πρέπει για το λόγο αυτό να βρουν ένα σχολείο στη γειτονιά τους! Ανάμεσα στα παιδιά αυτά υπάρχουν πρόσφυγες με ροζ κάρτα, παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη χώρα μας από κάποια εμπόλεμη ζώνη του πλανήτη, μετανάστες με μικρό χρόνο παραμονής στην Ελλάδα και πολλές ελλείψεις στη γλώσσα. Άλλα, επέλεξαν να έρθουν στο σχολείο επειδή δεν άντεξαν τη ρατσιστική συμπεριφορά που αντιμετώπισαν στα σχολεία της περιοχής τους, την αδιαφορία, ή την έλλειψη κατανόησης των πολιτισμικών διαφορών τους από τα «ελληνόπουλα».

Ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής δεν υπολογίζει τη διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια και στο Διαπολιτισμικό ΓΕΛ, και ειδικά την ιδιαιτερότητα του Διαπολιτισμικού σχολείου, το ότι καλύπτεται από τη δική του Νομοθεσία, το τι προσφέρει στους μαθητές του, το γεγονός ότι χωρίς την ύπαρξή του αρκετοί όχι σχολείο δεν θα πήγαιναν, αλλά θα ζούσαν και σε μία χώρα που δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν τη γλώσσα! Αν ο μαθητής ενός «σχολείου γειτονιάς» αναγκαστεί να πάρει μετεγγραφή σε ένα άλλο, επειδή δεν υπάρχουν άλλα παιδιά που επέλεξαν την ίδια Κατεύθυνση σε αυτό, έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να βρει ένα άλλο σχολείο παρόμοιο, και μάλιστα κοντά στο σπίτι του. Για όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και επομένως δεν έχουν «πλησιέστερο λύκειο», υπάρχουν οι αποφάσεις του κ. Περιφερειακού Διευθυντή, που επιτρέπει τη δημιουργία Τμημάτων Επιλογής και Κατευθύνσεων με έναν και τρεις μαθητές! (έχουν ήδη δημοσιευτεί κάποιες από αυτές). Για τον μαθητή του Διαπολιτισμικού Λυκείου της Αθήνας, το πλησιέστερο Διαπολιτισμικό Λύκειο (όπου ίσως υπάρχει η Κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει) είναι το Διαπολιτισμικό Λύκειο της Θεσσαλονίκης (με το αεροπλάνο!).

Τα παιδιά μας καλούνται τώρα να εγκαταλείψουν το σχολείο, σαν να είναι κάποιοι που «τιμωρούνται» με «ποινή απομάκρυνσης» από το σύλλογο των καθηγητών για την παραβατική τους συμπεριφορά, τρεις ολόκληρους μήνες αφού το σχολικό έτος ξεκίνησε, σε μία στιγμή που είναι πια αδύνατον να αλλάξουν Κατεύθυνση προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους, αφού το Υπουργείο έχει καθορίσει σαν τελική ημερομηνία για την αλλαγή Κατεύθυνσης το τέλος Σεπτεμβρίου. Όλο το διάστημα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τώρα κανείς δεν τους προειδοποίησε, και δεν προειδοποίησε εμάς, ότι μπορεί να απομακρυνθούν από το σχολείο τους λόγω του μικρού τους αριθμού σε κάποιες Κατευθύνσεις, και ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα διδάσκονται όσα μαθήματα είναι κοινά σε συνδιδασκαλία με την Τεχνολογική Κατεύθυνση! Είναι όμως σαφές ότι, εφόσον αποφασίζεται η κατάργηση Τμημάτων και Κατευθύνσεων στις 22 Νοεμβρίου, οι αποφάσεις αυτές εκδίδονται εις βάρος και σε ζημία των παιδιών μας, του προγραμματισμού που έχουν κάνει και της ίδιας τους της ζωής, εκδίδονται κατά χρονική αναρμοδιότητα, και βρίσκονται νομικά «στο κενό».

Ζητάμε από εσάς, όπως κατά νόμο έχετε αρμοδιότητα, την άμεση αναστολή των συγκεκριμένων αποφάσεων, οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος της μόρφωσης και, τελικά, του μέλλοντος των παιδιών μας. Ζητάμε ακόμα να μας συναντήσετε το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας.

 

 

Ελληνικό, 3/12/12

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου