Δήλωσή για τη συνάντηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υπ. Παιδείας με θέμα την αξιολόγηση

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

 

Δήλωση

των εκπροσώπων

των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων

στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Νικολάρα Λάμπρου 6974750410

Αναγνωσταρά Γιάννη 6975308409

paremvasisdoe@gmail.com,   www.paremvasis.gr

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

«στη σημερινή συγκυρία… η προοπτική θεσμοθέτησης ενός συστήματος αξιολόγησης στην εκπαίδευση συνδέονται με τη συνολικότερη προσπάθεια αναμόρφωσης των λειτουργιών του ελληνικού κράτους… προκειμένου να επιτευχθεί…. η δημοσιονομική προσαρμογή και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας».

(απόσπασμα από την πρόταση της ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση, σελ. 5)

 

Το υπουργείο και οι κολαούζοι του δεν το κρύβουν το λένε πια ξεκάθαρα ακόμα και στα κείμενα, που υποτίθεται, ότι συνιστούν κείμενα εργασίας και διαλόγου, η αξιολόγηση είναι εργαλείο των μνημονίων. Εργαλείο που δεν έχει μόνο ως στόχο να χειραγωγήσει τους εκπαιδευτικούς και να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία άλλα άμεσα σημαδεύει το ίδιο το δικαίωμα στη δουλεία. Είναι εργαλείο απόλυσης, μισθολογικής καθήλωσης και υποταγής. Με την αρωγή της αξιολόγησης διαμορφώνουν ένα εργασιακό τοπίο βαρβαρότητας, που κρατά τους εκπαιδευτικούς όμηρους του διοικητικού μηχανισμού και της κυβέρνησης. Σκυφτούς και χωρίς δικαιώματα μπροστά σε μια αυταρχική εξουσία.

 

Την ίδια στιγμή που απολύονται εργαζόμενοι στο δημόσιο. Την ίδια στιγμή που σημαντικός αριθμός συναδέλφων βρίσκεται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της αυτοδίκαιης αργίας. Που  οι εκπαιδευτικοί παραδίδονται βορρά  πλέον σε κάθε επίδοξο διώκτη τους, από τους τροϊκανούς εσωτερικού και εξωτερικού, ως και κάθε «αγανακτισμένο» ή παραπονούμενο γονέα ή τοπικό «άρχοντα», κάθε διάλογος με το υπουργείο για την αξιολόγηση σφίγγει τη θηλιά γύρω από τον κλάδο. Δίνει το αναγκαίο επικοινωνιακό άλλοθι, επίφαση ισότιμης διαβούλευσης, σε μια κυβέρνηση που παραβιάζει κάθε έννοια, αστικής έστω, δημοκρατικής νομιμότητας.

 

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε. κάλεσαν όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να μην προσέλθουν στη συνάντηση που ζήτησε το Υπουργείο με θέμα την αξιολόγηση. Ζήτησαν την άμεση και κατηγορηματική καταγγελία των πολιτικών που οδηγούν στην εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, στην αποστέρηση της παιδαγωγικής τους ελευθερίας και στην εγκαθίδρυση του διοικητικού τρόμου στην εκπαίδευση. Την καταγγελία της τρικομματικής κυβέρνησης που ποινικοποιεί τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σύροντας εκπαιδευτικούς στα δικαστήρια για τη συνδικαλιστική τους δράση.

 

Δεν περιμέναμε η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δουλείες και τα βαρίδια τους. Γνωρίζουμε την απόλυτη ταύτισή τους με τις κυβερνητικές πολιτικές. Από καιρό έχουν κάνει σαφές, με ρητούς και άρρητους τρόπους, ότι έχουν υιοθετήσει πλήρως την πολιτική ατζέντα του υπουργείου. Βάζουν την παραταξιακή τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα του κλάδου. Η ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους με τον υπουργό, δεν μπορεί να καλύψει τα πεπραγμένα τους. Πότε συνειδητοποίησαν ότι: «Οι προτάσεις – θέσεις του κλάδου που έχουν κατατεθεί σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας δεν μπορεί να μπαίνουν σε οποιαδήποτε συζήτηση πια…»; Ο νόμος 4024/2011 που συνδέει την αξιολόγηση με την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε ισχύ εδώ κι ένα χρόνο. Διάστημα κατά το οποίο επιμένουν να αναζητούν χέρι – χέρι με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου την «καλή», «μη τιμωρητική» αξιολόγηση.

 

Η σήψη και παρακμή που εκπέμπουν να μην σκεπάσει τις φωνές μας!

 

Τώρα που αντιλαμβάνονται ότι η χιονοστιβάδα των μνημονιακών μέτρων δεν απειλεί μόνο το εισόδημα των εκπαιδευτικών αλλά το ίδιο το δικαίωμα στη δουλεία. Τώρα που καταλαβαίνουν ότι η αδράνεια και η απραξία τους στρώνει το χαλί για απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης, προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Δεν έχουμε κοντή μνήμη. Κανείς στον κλάδο δεν έχει! ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ χέρι- χέρι, κάτω από το βάρος των κομματικών τους εξαρτήσεων, βουλιάζουν στην κινούμενη άμμο της υπεράσπισης των μνημονιακών πολιτικών. Μαζί πορεύονται μαζί θα βουλιάξουν!

 

Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεση μας στην αξιολόγηση τονίζουμε ότι δεν έχουμε απλώς διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές για την εφαρμογή της. Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση». Δώσαμε και θα δώσουμε όλες τις μάχες για το μπλοκάρισμά της στην πράξη γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Για το λόγο αυτό αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε στημένους διαλόγους, αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι μιας πολιτικής που αποδομεί το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.

 

Όχι στην αξιολόγηση του ανταγωνισμού, της χειραγώγησης, της κατηγοριοποίησης, της ενοχοποίησης και απόρριψης των εκπαιδευτικών.

 

Παλεύουμε για ένα σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, σε μια κοινωνία που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη μόρφωση.

 

Κανένας συνάδελφος αξιολογητής. Έξω από το συνδικάτο οι αξιολογητές.

 Όχι στο διευθυντή manager– αξιολογητή και την κατάργηση των δικαιωμάτων των συλλόγων διδασκόντων.