ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ‏

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 5/11/2012 και ώρα 17:00 συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Καβάλας νηπιαγωγοί μέλη του Συλλόγου. Στόχος να αναδειχθούν μέσα από διαδικασίες βάσης προβλήματα, που όλες-οι βιώνουμε καθημερινά.

Συζητήθηκαν αφενός θέματα- προβλήματα των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και προκύπτουν στα πλαίσια των γενικότερων αντικοινωνικών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, που υπηρετήθηκαν τόσο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, όσο και από τους προκατόχους τους και αφετέρου θέματα, που αφορούν ειδικότερα στα νηπιαγωγεία του Ν. Καβάλας. Πέρα από τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ και μελών του Συντονιστικού Νηπιαγωγών με την ηγεσία του Υπουργείου, που συζητήθηκαν διεξοδικά, κατατέθηκαν τα παρακάτω:

Θεωρούμε πως οι πρόωρες αποχωρήσεις των νηπίων από τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, σε συνδυασμό με τις πολιτικές των συγχωνεύσεων και των αναστολών λειτουργίας και στο πλαίσιο της γενικότερης υποχρηματοδότησης και της έλλειψης υποδομών, οδηγούν στην καταβαράθρωση του εκπαιδευτικού ρόλου του ολοήμερου νηπιαγωγείου και στην υποβάθμιση του ρόλου των νηπιαγωγών . Παρά τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου, σύμφωνα με αναφορές συναδέλφων, νηπιαγωγοί επέτρεψαν την πρόωρη αποχώρηση νηπίων  στις 13:45-14:00 μόνο με υπεύθυνες δηλώσεις γονέων μετά από οδηγίες της Διεύθυνσης Π.Ε. Ν. Καβάλας. Ελπίζουμε πως η παρερμηνεία της εγκυκλίου δεν έγινε σκόπιμα, αλλά οφείλεται σε γενικότερη σύγχυση, που επικρατούσε, και πως άμεσα θα ανακληθούν όλες οι άδειες που δόθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με το θέμα και επιπλέον να ζητήσει άμεσα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για τις άδειες πρόωρης αποχώρησης από τα ολοήμερα νηπιαγωγεία που αφορούν στο Σχολικό Έτος 2012-13,  το ποσοστό αυτών που είχαν τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής συμβούλου, καθώς και τις αιτιολογήσεις τους. Επιπρόσθετα να ζητήσει ακριβή στοιχεία για τις συγχωνεύσεις κλασσικών – ολοήμερων τμημάτων και τις αναστολές λειτουργίας ολοήμερων νηπιαγωγείων, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τρέχον σχ. έτος, τις αιτιολογήσεις τους, καθώς και ποιες ανάγκες κάλυψαν συναδέλφισσες -οι που μετακινήθηκαν. Τέλος καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα τον εκπαιδευτικό ρόλο του ολοήμερου νηπιαγωγείου σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, που θα απευθύνεται και σε γονείς, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είμαστε στη διάθεσή του για να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Η εκδήλωση αυτή καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2013, με σκοπό να ενημερώσει τους γονείς πριν τις εγγραφές του Ιουνίου.

Το παρόν δελτίο τύπου, όπως άλλωστε και όλα όσα θα ακολουθούν τις συναντήσεις του Συντονιστικού Νηπιαγωγών Ν. Καβάλας, θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου (8/11/2012), μια και πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε προωθητικά στο έργο του. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μας παραχωρηθεί χώρος στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία μας με τις τους συναδέλφους.

Αγωνιζόμαστε για

  • Το δικαίωμα για δημόσια και δωρεάν παιδεία όλων των παιδιών, νηπίων και προνηπίων, σε κατάλληλα σχολικά κτίρια, με αναλογία Νηπιαγωγού /παιδιών 1:15.
  • Την ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου του ολοήμερου νηπιαγωγείου.
  • Το νόμιμο δικαίωμα των Νηπιαγωγών να έχουν το ωράριο των υπόλοιπων συναδέλφων που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια.