Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Κίνησης για τις συγχωνεύσεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

                           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ  Π.Ε.         

 
 

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

 
 

Συγχωνεύσεις – καταργήσεις 1500 σχολείων ;

«Ορθολογική» τοποθέτηση εκπαιδευτικών ;

Αξιολόγηση σε ένα δίμηνο ;

 Τα βιβλία των μαθητών «δανεικά και χρεωμένα» ;

ΟΧΙ : Θα υπερασπίσουμε τα σχολεία, τους μαθητές και την εργασία μας

 

Πόσο όμοια είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ !

Πόσο όμοιοι είναι η  πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ  με τον νυν υπουργό της Ν.Δ.!

Το νέο κύμα αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος, ακολουθεί επάξια την πρακτική της (πρώην) Διαμαντοπούλου, που εξαφάνισε 1900 σχολεία στην προκρούστεια κλίνη των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ .

Ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον realfm στις 15-10-2012 (…για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, για …εξορθολογισμό των δαπανών και …εξοικονόμηση πόρων,)  προανήγγειλε:

  • Τη …συγχώνευση του 10% των σχολικών μονάδων, …αυτό το σύστημα θα το εξορθολογίσουμε σε ένα δίμηνο…, δηλαδή πάνε προς κατάργηση 1500 σχολεία με αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, με μετακινήσεις μαθητών, με κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς και γιγάντωση των υπόλοιπων σχολείων !
  • Την …ορθολογική τοποθέτηση εκπαιδευτικών, δηλαδή χιλιάδες καταργήσεις οργανικών θέσεων, μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού που υπάρχει μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, ουσιαστική κατάργηση των διορισμών και των προσλήψεων. Η έννοια της οργανικής θέσης μετατρέπεται σε αναχρονισμό του παρελθόντος και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν υποχρεωτικά εκτός ΠΥΣΠΕ.
  • Την ..αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, δηλαδή την εφαρμογή του ν. 4024/2011 για τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή και τις απολύσεις.
  • Την ουσιαστική κατάργηση του δωρεάν βιβλίου ..να δίνονται πάλι για χρήση, …θα χρεώνεται κάθε οικογένεια, …θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα που δε θα κοστίζει τίποτε ώστε να μη μουντζουρώνεται, …με ευταξία θα παραδίδεται στους επόμενους.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί:

  • Η εγκύκλιος του υπουργείου για την πρόωρη αποχώρηση των νηπίων (με απώτερο στόχο την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, την κατάργηση των διορισμών και τις πιθανές προσλήψεις μειωμένου ωραρίου από ΕΣΠΑ). Κι αυτά την ώρα που δεκάδες τμήματα ολοήμερων νηπιαγωγείων παραμένουν χωρίς νηπιαγωγό με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν και να κινδυνεύουν άμεσα με κατάργηση και χιλιάδες προνήπια είναι έξω από το δημόσιο νηπιαγωγείο
  • ότι εκατοντάδες ολοήμερα δημοτικά και ΕΑΕΠ υπολειτουργούν, χωρίς πλήρες πρόγραμμα μιας και υπάρχουν κενά σε δασκάλους για γενικές τάξεις, δεν διορίστηκαν και δεν προσλαμβάνεται ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών ειδικοτήτων,  αλλά και εκπαιδευτικοί για υποστηρικτικές δομές (τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ)
  • ότι οι τάξεις υποδοχής και η παράλληλη στήριξη έχουν εκχωρηθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ (δηλ. στην ιδιωτική πρωτοβουλία με υπογραφή κάποιων πανεπιστημιακών και αμοιβή με μπλοκάκι όπως π.χ. στην υποδοχή)
  • ότι στο νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπάρχει ο όρος για μείωση του μη μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε ετήσια βάση από 15226 σε 2000 (προφανώς τους αναπληρωτές από το δημόσιο προυπολογισμό)
  • η κατάργηση των δώρων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, η παραπέρα μείωση της σύνταξης από 3% – 5%  και του εφάπαξ κατά  23%.
  • η απόφαση για αύξηση του διδακτικού ωραρίου μας από το επόμενο σχολικό έτος,
  • η μείωση της χρηματοδότησης στο 60% από τα οποία έχουν δοθεί μόνο το 40%

Τμήμα – τμήμα, το υπουργείο Παιδείας και ο υπουργός της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υλοποιούν τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ που επιβάλλουν τη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, την  ιδεολογική πειθάρχηση, την εργασιακή ανασφάλεια και τις απολύσεις εκπαιδευτικών

Συνάδελφοι, -ισσες,

Μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης είχαν προθεσμία ώστε να κάνουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο για τις συγχωνεύσεις των σχολείων.

Θα ακολουθήσουν οι προτάσεις των δημάρχων οι οποίοι μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που οδηγούνται οι δήμοι του Καλλικράτη είναι σίγουρο πως θα υποστηρίξουν αυτή την πολιτική για να εξοικονομήσουν πόρους. Θα λειτουργήσουν δηλαδή με τη λογική «έτσι θα πληρώνουμε λιγότερα» κι όχι με βάση τις μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών μας.

  • Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών μαζί με τους συλλόγους γονέων σε κοινό αγώνα ενάντια στο νέο τσουνάμι των συγχωνεύσεων ώστε :
    • Να απαιτήσουμε από το Διευθυντή εκπαίδευσης να μας ανακοινώσει την πρόταση που κατέθεσε και στην περίπτωση που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις – καταργήσεις να τις ανακαλέσει..
    • Να απαιτήσουμε από την τοπική δημοτική αρχή να μην κάνει καμία πρόταση συγχώνευσης – κατάργησης – υποβιβασμού σχολείου!
    • Οποιοσδήποτε μελλοντικός σχεδιασμός να στηρίζει το σχολείο της γειτονιάς.
    • Να γίνει ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού στα σχολεία με βάση τον αριθμό 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 μαθητές στην  Α΄ και Β΄ δημοτικού και το νηπιαγωγείο.
    • Να μην καταργηθεί καμιά οργανική θέση. Να γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στις νέες οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν για κάθε εκπαιδευτικό έργο.
    • Να γίνει υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή.
    • Να υπάρχει Τμήμα Ένταξης σε κάθε δημοτικό και νηπιαγωγείο.

Η οργή και το δίκιο μας να σαρώσουν

την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ!

 

΄Ολοι και όλες στη συνέλευση του συλλόγου μας

την Τρίτη 23 του Οκτώβρη στις 6.30΄ μμ  στο 8ο δημ. Σχ. Νεάπολης