Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπ/κων Π.Ε. “Αριστοτέλης” για τα κενά – Παράσταση διαμαρτυρίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

1ου, 3ου, 4ου, 5ου

Γραφείων Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Κόρακα και Παπαναστασίου

Τηλέφωνο – Φαξ: 2108319372    

 email: sylaristo@gmail.com

                                                                                                                                      Αθήνα, 15 – 10 – 2012

 

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Αιρετούς Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, Α’ ΑΠΥΣΠΕ, Συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής

 

ΘΕΜΑ: Πρωτοφανή κενά στην Α’ Αθήνας

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία που δε λειτουργούν την Τετάρτη 17/10, 13.00, στο Α’ ΠΥΣΠΕ Αθήνας

 

Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και τα κενά στο μεγαλύτερο ΠΥΣΠΕ, στην Α’ Αθήνας είναι πρωτοφανή!!! Πάνω από 100 νήπια δεν πάνε ακόμα και σήμερα νηπιαγωγείο γιατί το τμήμα τους παρέμενε χωρίς νηπιαγωγό, ενώ πάνω από 400 δεν παρακολουθούσαν το ολοήμερο τμήμα για τον ίδιο λόγο. Χιλιάδες μαθητές δεν έχουν ειδικότητες, ενώ δε λειτουργούν τα τμήματα υποδοχής σε μια περιοχή με οξυμένες ανάγκες. Είναι φανερό ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο τραγική αν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών με τη μαζική κι αποφασιστική συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, δεν είχαν μπλοκάρει τις παράνομες μετακινήσεις προσωπικού που προσπάθησε να επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας και ο Περιφερειακός διευθυντής Κουμέντος. Η πολιτική μηδενικών διορισμών στραγγαλίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η συγκυβέρνηση διαλύει και τα τελευταία ψήγματα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας στο όνομα της κρίσης.  Αφήνοντας χωρίς προσωπικό για μεγάλο χρονικό διάστημα δημοτικά και νηπιαγωγεία, επιδιώκει να οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο δεκάδες τμήματα. Είναι συνειδητή επιλογή και συντονισμένο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στο νέο γύρο συγχωνεύσεων που ετοιμάζει μέσα στο Νοέμβριο.

 

Συγκεκριμένα:

 

Ολοήμερα νηπιαγωγεία

 

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 και ένας σημαντικός αριθμός ολοήμερων νηπιαγωγείων σε όλη τη διεύθυνση Α’ Αθήνας δε λειτουργούν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Τα παιδιά χάνουν μαθησιακές ευκαιρίες και δυνατότητες κοινωνικής ανάπτυξης και οι γονείς αγωνιούν είτε προσπαθώντας να κρατήσουν τις δουλειές στις οποίες εργάζονται είτε ψάχνοντας απεγνωσμένα για εργασία.

Στην εποχή της Τρόικας και των μνημονίων, το Υπουργείο Παιδείας ανάμεσα στις ανάγκες των πιστωτών και τις ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών, επιλέγουν να ικανοποιήσουν τους πιστωτές. Αυτή τη σχολική χρονιά διορίστηκαν μόλις 35 μόνιμες νηπιαγωγοί σε όλη τη χώρα και 5.000 λιγότεροι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων την ίδια ώρα που τα πραγματικά κενά αυξάνονται!

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Τρόικα, ΕΕ και ΔΝΤ επιχειρούν να μετατρέψουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς σε θύματα. Η εκπαιδευτική κοινότητα σηκώνει το γάντι και απαντά: Δεν είμαστε τα θύματα! Διεκδικούμε το καλύτερο για τα παιδιά και τη ζωή μας!

Για το λόγο αυτό καλούμε τους γονείς των ολοήμερων νηπιαγωγείων της Αθήνας που δε λειτουργούν, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 13:00, σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄ Διεύθυνση (Δώρου 9, Ομόνοια) ώστε:

  • η Διεύθυνση να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • να σταθεί στο πλευρό μας κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προσληφθούν άμεσα νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά
  • να υπάρξει δέσμευση ότι δε θα προταθεί καμία απολύτως συγχώνευση-κατάργηση εκπαιδευτικής μονάδας

 

Ολοήμερα δημοτικά και ΕΑΕΠ

 

Τεράστια είναι τα κενά σε ειδικότητες με αποτέλεσμα τα ολοήμερα να υπολειτουργούν, ενώ τα ΕΑΕΠ (νέου αναμορφωμένου προγράμματος) να καλύπτουν τις ώρες των ειδικοτήτων με οτιδήποτε άλλο εκτός του μαθήματος που υποτίθεται ότι θέτει το ωρολόγιο πρόγραμμα!!! Στην πραγματικότητα τα σχολεία μετατρέπονται σε φυλακτήρια παιδιών, γιατί η κυβέρνηση τους «φόρτωσε» ένα πρόγραμμα που δεν το καλύπτει. Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ για να στοιχίζουν λιγότερο και κυρίως για να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η σταθερή εργασία δεν είναι δικαίωμα αλλά συνοδεύεται από ελαστικές σχέσεις. Τα σχολεία θα έχουν εκπαιδευτικούς για ό,τι εγκρίνει η ΕΕ, για όσο διάστημα θέλει και με τους όρους που θέτει!!!

Την ίδια στιγμή, δεκάδες τμήματα υποδοχής δε λειτουργούν, γιατί στην Α’ Αθήνας δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη αναπληρωτή δασκάλου!!! Κι εδώ το ΕΣΠΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά! Όταν και αν δοθούν κονδύλια από εκεί, τότε οι υποστηρικτικές δομές θα καλυφθούν, πάντα φυσικά με τους όρους που θέτει η ΕΕ. Μέχρι τότε εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν καμία πρόσβαση σε βοήθεια, ενώ η ανεργία μαστίζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

 

Εμείς οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. θα μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα  να συγχωνευτούν τμήματα ή να καταργηθούν εκπαιδευτικές μονάδες

 

Δε θα επιτρέψουμε τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να μετατραπούν σε αποθήκες παιδικών ψυχών