ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και της συμπτύξεις τμημάτων, των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Αριστοτέλης και Παρθενώνας

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!
 
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ!
 
Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Αριστοτέλης και Παρθενώνας καταγγέλλουμε την  προσπάθεια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας της Α’ Αθήνας να μετακινήσει υποχρεωτικά περίπου 100  συναδέλφους από την Α’ Αθήνας σε άλλες Διευθύνσεις με το πρόσχημα ότι πλεονάζουν, άρα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε σχολεία της περιοχής μας.
 
Μετά από την άμεση κινητοποίηση των συλλόγων, έχει σταματήσει η διαδικασία των τοποθετήσεων στο ΠΥΣΠΕ, και δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διαδικασία εάν δεν εξασφαλιστεί ότι όλοι οι συνάδελφοι θα τοποθετηθούν στην Α’ Αθήνας όπου και ανήκουν. Μπορεί για τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές οι δάσκαλοι να περισσεύουν, όμως για τις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών μας όλοι είναι αναγκαίοι.
Η προσπάθεια αυτή για υποχρεωτικές μετακινήσεις ήρθε μετά από την προσπάθεια από την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση  για συμπτύξεις τμημάτων σε σχολεία της Α’ Διεύθυνσης Αθηνών, όπου σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατανομής των μαθητών στα δημοτικά σχολεία της περιοχής τουλάχιστον 30 τμήματα –ανάμεσά τους και αρκετά τμήματα της Α΄τάξης – θέλουν να λειτουργήσουν με 26 ή 27 μαθητές!
 
Μεγάλο πρόβλημα επίσης προκύπτει με τα τμήματα της Α’ τάξης που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν 25 μαθητές, καθώς επίσης και σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών στα οποία φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες μαθησιακές δυσκολίες.
 
Στη συνάντησή μας με τον αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης, οι σύλλογοι δηλώσαμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση λειτουργία τμήματος με πάνω από 25 μαθητές – κάτι που είναι ολοφάνερα παράνομο αφού ο νόμος προβλέπει ως μέγιστο αριθμό μαθητών τους 25 ανά τμήμα,  και ότι θα μπλοκάρουμε οποιαδήποτε διαδικασία συζήτησης στο ΠΥΣΠΕ για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων στην περίπτωση που αυτή γίνει με βάση τα υπεράριθμα τμήματα.
 
Καλέσαμε τον διευθυντή εκπαίδευσης να προχωρήσει στο χωρισμό – όπου το επιτρέπει η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων – των τμημάτων αυτών, για να βοηθηθεί το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών και να διευκολυνθεί η λειτουργία των τάξεων.
 
Ταυτόχρονα καλέσαμε τους αιρετούς συναδέλφους στο ΠΥΣΠΕ να μην ξεκινήσουν τη διαδικασία των τοποθετήσεων στην περίπτωση που δεν αποφασιστεί ο χωρισμός των τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές.
 
Μετά από αυτή την παρέμβαση των συλλόγων, το ΠΥΣΠΕ προχώρησε στην τοποθέτηση των συναδέλφων χωρίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τα υπεράριθμα τμήματα.
 
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
 
Είναι φανερό ότι ο περιφερειακός διευθυντής  και ο αναπληρωτής διευθυντής στο ΠΥΣΠΕ της Α’ Αθήνας επιδιώκουν να εφαρμόσουν τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική ακόμα και καταπατώντας τη νομοθεσία. Η απόπειρα μετακίνησης εκπαιδευτικών και  συμπτύξεων τμημάτων γίνεται για να καλύψει την ανυπαρξία διορισμών φέτος και για να καλύψει τα μεγάλα κενά που δημιουργήθηκαν για το λόγο αυτό στα σχολεία. Η πολιτική του μνημονίου βλάπτει σοβαρά την παιδεία υπονομεύοντας και διαλύοντας τη δημόσια εκπαίδευση.  Γι’ αυτό καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να καταγγέλλουν και να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνενώσεων, συμπτύξεων τμημάτων, ανάθεσης υποχρεωτικών υπερωριών  και συνολικά της υποβάθμισης της λειτουργίας του σχολείου.
 
ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
 
ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ , ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ!
 
 
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Α’ ΑΘΗΝΑΣ», «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», «Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ»