Ιούν 072012
 

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η προώθηση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, για την επόμενη σχολική χρονιά, συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου με στόχο τόσο τον περιορισμό-διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, όσο και τις απολύσεις προσωπικού, στην προοπτική της μείωσης της συνολικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 εργαζομένους μέχρι το 2015. Η σημερινή αναθέρμανση, επομένως, της συζήτησης για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, δεν περιορίζεται απλά στους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι μέρος της προσπάθειας αντιδραστικής μεταρρύθμισης του κράτους συνολικά και της δημιουργίας ενός δημόσιου τομέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζερ και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένα δημόσιο στο οποίο θα κυριαρχούν οι ιδιώτες και οι ΜΚΟ. Οι διάφορες ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε που θα αξιολογήσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα αποδεικνύουν ότι η συζήτηση για την αξιολόγηση είναι συνυφασμένη με την πολιτική των Μνημονίων, του κλεισίματος σχολικών μονάδων, της ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών και των μαζικών απολύσεων εργαζομένων.

Δε θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση ως έννοια και πρακτική δεν είναι ούτε ουδέτερη, ούτε σχετίζεται με κάποια «αντικειμενική» εκτίμηση του καλού εκπαιδευτικού. Η αξιολόγηση πάντα προσδιορίζεται από συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους που συνδέονται με ερωτήματα για το «τι», το «πώς», «από ποιους» και «γιατί» αξιολογείται. Στη σημερινή συγκυρία, η αξιολόγηση εξυπηρετεί το στόχο του κράτους να ελέγξει καλύτερα το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της αγοράς, να υποτάξει τον εκπαιδευτικό στις πολιτικές του επιλογές και να οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους/ ισσες στη μισθολογική και επαγγελματική καθήλωση και τελικά στην ενδεχόμενη απόλυση.

Η αξιολόγηση αποτελεί άμεσα το εργαλείο των εκκαθαρίσεων και των απολύσεων στην εκπαίδευση και σε όλο το Δημόσιο, αποτελεί εργαλείο για:

 • την κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών και τη πλήρη διάλυση της δημόσιας , δωρεάν παιδείας.
 • το πέταγμα της πλειοψηφίας των μαθητών, στον Καιάδα των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων.
 • την προσαρμογή του σχολείου στους ανταγωνιστικούς νόμους της αγοράς, με τους γονείς να πληρώνουν, το σχολείο να αναζητά πόρους μέσω χορηγών, και η γνώση να μετατρέπεται σε κερδοφόρα επιχείρηση για το κεφάλαιο.
 • την υποταγή του εκπαιδευτικού σώματος. Υποταγή τόσο στο εργασιακό επίπεδο, όσο και στο  παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό επίπεδο της εργασίας. Η υποταγή στα προκαθορισμένα σχέδια διδασκαλίας, στα βιβλία της αμάθειας, στα αναλυτικά προγράμματα της κοινωνικής διαφοροποίησης.
 • την μετατροπή της παιδείας και της εκπαίδευσης από δημόσιο δωρεάν αγαθό, σε ατομική ευθύνη ενός άνεργου ή απασχολήσιμου γονέα, ενός κομματιασμένου μαθητή, ενός υπό απόλυση ελαστικού εκπαιδευτικού…

Ήδη οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου αποδεικνύουν στην πράξη ότι η αξιολόγηση επιδιώκει να περιορίσει το μισθό και την επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο, ορίζοντας πως ένας προκαθορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ των προτέρων αρνητικά, προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική της λιτότητας και των μισθολογικών περικοπών. Στη βάση ποιας «αντικειμενικής εκτίμησης» θεωρείται δεδομένο, από τα πριν, πώς μόνο ένα 70% των συναδέλφων είναι ικανό να πάει από το βαθμό Γ στο βαθμό Β και μόνο ένα 30% από το βαθμό Β στο βαθμό Α; 

Ήδη τα αξιολογικά κριτήρια που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας αποδεικνύουν έμπρακτα, πώς πίσω από τη ρητορική της «συμμετοχικής αξιολόγησης» κρύβεται η λογική του σχολείου της αγοράς, όπου το κάθε σχολείο σαν επιχείρηση θα πρέπει να μεριμνά για την επιβίωσή του στο πεδίο του ανταγωνισμού με τα υπόλοιπα σχολεία.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν έχουμε διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές εφαρμογής της αξιολόγησης. Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια και δίνουμε και τώρα τη μάχη για να μην περάσει, να τη μπλοκάρουμε στην πράξη, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της άθλιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Δεν είναι στενά ζήτημα του κλάδου, αφορά όλο τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Οι Σύλλογοι μας σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν για  την ανάπτυξη κοινών αγωνιστικών δράσεων ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων.

Η ΔΟΕ όχι μόνο τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών (αποφάσεις 67ης και 68ης Γ.Σ.), στόχος εδώ και δεκαετίες των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ,  αλλά θέτει και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε αυτή να έχει την αποδοχή των εκπαιδευτικών, να εφαρμοστεί και να πετύχει!

Η στάση αυτή της ΔΟΕ και η ταυτόχρονη συμμετοχή της στον προσχηματικό διάλογο για το παζάρεμα των όρων της σφαγής μας,  ισοδυναμεί και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η η πλειοψηφία στη ΔΟΕ παίζει το ρόλο του νεροκουβαλητή της κυβερνητικής πολιτικής και της πέμπτης φάλαγγας των συμφερόντων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Η ΔΟΕ έχει, άλλωστε, εδώ και χρόνια, «λερωμένη τη φωλιά της» .

Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη Ολομέλεια των Προέδρων (9/3/2012) δεν βρέθηκε ούτε ένας πρόεδρος Συλλόγου από όλη την Ελλάδα, που να στηρίξει τη θέση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ! Κι όμως η ΔΟΕ συνεχίζει να βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική και στην προώθηση της αξιολόγησης!

Δεν πάει άλλο με αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία. Καμιά εμπιστοσύνη! Είναι μέρος του προβλήματος! Υπονομεύει την ανάπτυξη των αγώνων, αφοπλίζει ιδεολογικά-πολιτικά τους εκπαιδευτικούς, μας παραδίδει δεμένους για σφαγή! Θα μας βρουν μπροστά τους!

 

Αναγκαία προϋπόθεση για να έχουμε ένα κίνημα μαζικό, ενωτικό, ταξικό, που θα βάζει εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των Μνημονίων, που θα χτίζει συμμαχία με εργαζόμενους-γονείς και ταυτόχρονα θα παλεύει για την προοπτική ενός άλλου σχολείου, του σχολείου των λαϊκών αναγκών είναι: ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων των συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, των γονιών, των εργαζόμενων για την δημιουργία σε κάθε χώρο σχολείου ένα κέντρο αντίστασης και ανυπακοής στην αξιολόγηση απόλυση, στην αξιολόγηση συμμόρφωση και ιδεολογική χειραγώγηση , με την αξιολόγηση κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Το «νέο σχολείο» που προετοιμάζουν είναι  φθηνό ,ευέλικτο, αγοραίο, ιεραρχικό και αυταρχικό. Όλες αυτές τις ιδιότητες του σχολείου στεγάζονται κάτω από μια γενικότερη αντίληψη: διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Διεκδικούμε :

 • Καμία συμμετοχή σε προσχηματικό διάλογο του Υπουργείο Παιδείας για το παζάρεμα των όρων σφαγής μας μέσω της αξιολόγησης.
 • Κατάργηση  του νομικού πλαισίου για την αξιολόγηση (ν. 2986 και καθηκοντολόγιο). Όχι στην αξιολόγηση – απόλυση  και στην αυτοαξιολόγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών -εκπαιδευτικών. Όχι στην αυτοαξιολόγηση – προπομπό της αξιολόγησης. Κανένας συνάδελφος μέντορας – αξιολογητής. Οι συνάδελφοι διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι να μη γίνουν όργανα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου. Διαγραφή από τους συλλόγους όσων μετέχουν ως αξιολογητές σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης. Κανείς αξιολογητής στην τάξη. Μπλοκάρισμα – Ματαίωση της διαδικασίας δημιουργίας του μηχανισμού αξιολόγησης από συμβούλους, διευθυντές προϊσταμένους. Καμία αξιολόγηση στα πιλοτικά σχολεία. Να μην συμπληρωθεί καμιά φόρμα αξιολόγησης  από κανέναν.
 • Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και δωρεάν σχολείο των όλων και των ίσων, δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική για όλα τα νήπια, με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας.   Όχι στο «Νέο Σχολείο» της αγοράς.
 • Κατάργηση-ανατροπή του 4024/11 για το νέο μισθολόγιο- βαθμολόγιο  σφαγείο.
 • Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 3848/2010. Έξω από τα σχολεία χορηγοί και ιδιώτες.
 • Κατάργηση του Ν.2525 και 2640. Όχι στο διευθυντή manager-αξιολογητή και στην κατάργηση των δικαιωμάτων των συλλόγων διδασκόντων.  Όχι στην αναδιάρθρωση που οδηγεί στις περικοπές, στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων καταργεί του συλλόγους διδασκόντων και δίνει υπερεξουσίες στον διευθυντή και στη δημιουργία του σχολείου της αγοράς.  Όχι στον «Καλλικράτη» και στην αντιδημοκρατική-αντιδραστική θωράκιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος.
 • Ø      Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία. Αποφασιστική ενίσχυση του Συλλόγου Διδασκόντων και  ανάδειξής του ως του κυρίαρχου οργάνου  του σχολείου, με αποφασιστικό ρόλο και λόγο. Να πάψει ο αυταρχισμός κι ο διοικητισμός να αποτελούν την «παιδαγωγική λογική» των κρατούντων.

 

Η απάντηση στα χέρια των εκπαιδευτικών

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων σε οργανωμένη απειθαρχία και αντίσταση σε κάθε μορφής αξιολόγηση.

 • Οι σύλλογοι διδασκόντων σε κάθε σχολείο, οι διευθυντές, οι σχολικοί σύμβουλοι αποφασίσουν την άρνηση συμμετοχή τους στην αξιολόγηση και στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων. Δεν έχουν θέση στον κλάδο όσοι συνεργήσουν στην αξιολόγηση και τις απολύσεις.
 • Κανείς αξιολογητής στην τάξη – οι σχολικοί σύμβουλοι βοηθούν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους– δεν εξετάζουν, δεν αξιολογούν.

 

Θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι αιτία πολέμου για τους εκπαιδευτικούς συνολικά και να υπάρξει άμεση αποφασιστική απεργιακή απάντηση με γενικό απεργιακό μπλακ αουτ στην εκπαίδευση.

Σε περίπτωση έναρξης των σεμιναρίων προχωράμε στην ακύρωση τους.

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

 

 

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα σωματεία. Σωματεία που να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση, που να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σωματεία που θα συγκρούονται με την πολιτική των Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και θα  στοχεύουν στην ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωματείων και η διαχείριση των οικονομικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο βασικό προσανατολισμό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων με προοπτική. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές διαχείρισης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που εξασφαλίζουν προνόμια και καλύτερους όρους διαβίωσης των συνδικαλιστών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου (συνέδρια, ταξίδια συνδικαλιστών κλπ.) απαξιώνουν το σωματείο και το συνδικαλισμό.

Η 80η ΓΣ της ΔΟΕ κάτω από την πίεση δεκάδων συλλόγων  αποφάσισε τη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ στα 27 ευρώ (από 34 ευρώ) .

 

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα:

 

 1. Να μειωθεί δραστικά η συνδικαλιστική συνδρομή προς τη ΔΟΕ (10 ευρώ στη ΔΟΕ-10 ευρώ στο σύλλογο)  από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο και συνδικαλιστικό προνόμιο. Συγκεκριμένα δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του Δ.Σ. και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με συγκεκριμένο πλαφόν στα έξοδα με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων).
 2. Η αποζημίωση του μέλους του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις περιοδείες, τα ενοίκια, τα οδοιπορικά, να γίνεται ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν με αποδείξεις και παραστατικά. Δημόσιος μηνιαίος απολογισμός των εξόδων κάθε μέλους που αποζημιώνεται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το συνδικάτο. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με δημόσιους διαγωνισμούς για ανάληψη εργασιών και δημοσιοποίηση όλων αυτών. Αλλαγή του τρόπου καταγραφής των κωδικών στην κατεύθυνση της αληθινής αποτύπωσης των εξόδων.
 3. Να σταματήσουν οριστικά  τα  εκπαιδευτικά συνέδρια σε τουριστικές περιοχές και πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού, ιδεολογικού τους περιεχομένου και τη μετατροπή των αντιπροσώπων των Συλλόγων σε «τουρίστες». Η συμμετοχή των μελών θα γίνεται με πολιτικούς όρους και θα δημοσιοποιείται.
 4. Να μειωθούν οι αποζημιώσεις των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια και τα συνολικά έξοδα των συνεδρίων αυτών.
 5. Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότησή τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα δεν έχουν καμιά δουλειά να σχεδιάζουν και να εκπονούν προγράμματα επιμόρφωσης που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά στελεχών εκπαίδευσης, πειθήνιων και υπάκουων στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης του δημόσιου σχολείου.
 6. Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών, δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών ( ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πώς είναι η ζωή στο σχολείο.  
 7. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει, από τον ερχόμενο Ιούλιο, σε αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά τη ΔΟΕ και δηλώνουμε ότι ο σύλλογός μας δεν αποδέχεται αυτή τη μέθοδο. Θα παρακρατεί τη συνδρομή όπως έκανε πάντα και θα αποδίδει στη ΔΟΕ το ποσό που οφείλει για να θεωρείται μέλος της.

 

Στην κατεύθυνση αυτή   καλούμε  :

 

ü   το Δ.Σ. της ΔΟΕ  να ορίσει  ως ξεχωριστό θέμα της 81ής Γ.Σ. της ΔΟΕ  τα οικονομικά του συνδικάτου, το ύψος της συνδρομής, τον τρόπο υπολογισμού της αλλά και τον τρόπο επιμερισμού της ανάμεσα στη ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους τοπικούς Συλλόγους.

 

ü   Τα Δ.Σ. των συλλόγων να θέσουν το θέμα στις τακτικές Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και οι αποφάσεις τους να είναι δεσμευτικές για τους αντιπροσώπους στην 81η Γ. Σ. της ΔΟΕ.

 

ü  Την 81η Γ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής προς τη ΔΟΕ (10 ευρώ)  από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά, να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο (δραστική περικοπή του επιμισθίου των μελών του Δ.Σ. και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων). Να προχωρήσει επίσης στην οριστική κατάργηση της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΟΕ για αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά την ομοσπονδία  μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

 

 

 

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

TO ΙΠΕΜ-ΔΟΕ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ ΔΟΕ) ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ 2.000.000 ΕΥΡΩ(!!!)

ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑ

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η αίτηση συμμετοχής του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια του Ε.Σ.Π.Α. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με  συνολικό προϋπολογισμό 2.082.546,35 (!!!) ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησής του είναι 25 μήνες και για την εφαρμογή του προβλέπεται η ίδρυση Κέντρων Στήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Τα κέντρα αυτά αποτελούν κέντρα επιμόρφωσης για διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης και συνδικαλιστικά στελέχη και καμιά σχέση δεν έχουν με τις αγωνίες των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Είναι κέντρα για την επιμόρφωση-συμμόρφωση-πειθάρχηση των εκπαιδευτικών και της ζωντανής εκπαίδευσης καθώς και εκμαυλισμού των συνειδήσεων μέσω των χρηματικών απολαβών.

Καταγγέλλουμε την εμπλοκή του Ινστιτούτου έρευνας της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης στην επιμόρφωση διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, έργο που αποτελεί καθήκον της κρατικής διοίκησης και όχι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πολύ περισσότερο σήμερα που βασική ευθύνη των στελεχών εκπαίδευσης είναι η αξιολόγηση-απόλυση-μισθολογική καθήλωση-υποταγή του εκπαιδευτικού. Είναι φανερό ότι η χρηματοδότηση του συνδικάτου μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι μοχλός συναίνεσής του. Δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ ότι σήμερα που κατακρεουργούνται μισθοί και δικαιώματα, που χιλιάδες συνάδελφοι πληρώνονται με 500 και 600 ευρώ ότι το κράτος και η Ε.Ε. μας δίνουν 2.000.000 (!!!) ευρώ για να παλέψουμε ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές τους πολιτικές. Η ΔΟΕ οφείλει να εξηγήσει πλήρως τις αποφάσεις της και τη  στάση της, ειδικά αυτή την εποχή.

Με την ένταξη του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με παχυλή χρηματοδότηση, που στην ουσία θα αποτελεί τις χρηματικές απολαβές όλων όσων θα εμπλακούν σ’ αυτό, χωρίζοντας τα μέλη των συλλόγων σε συμμετέχοντες και σε μη συμμετέχοντες σ’ ένα πρόγραμμα που αποτελεί δούρειο ίππο  για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και τη γενικευμένη προώθηση της επισφαλούς εργασίας στην εκπαίδευση με νέες αντιδραστικές  αναδιαρθρώσεις  στο δημόσιο σχολείο.

Το ΙΠΕΜ και κατ΄ επέκταση το ίδιο το συνδικάτο (ΔΟΕ) μετατρέπεται σε κοινωνικό εταίρο μιας πολιτικής που το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός της στρέφεται ενάντια στη δημόσια παιδεία με ανοιχτά εχθρικό τρόπο, επιδιώκοντας τη μετατροπή της σε εμπόρευμα.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δε θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο κατήφορος του συνδικαλισμού. Είναι ντροπή για το συνδικάτο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τις αποφάσεις της εμπλέκει ανοιχτά και με αμοιβή πλέον, το συνδικάτο στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δε νομιμοποιείται να προχωρεί σε αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση εκατομμυρίων από το κράτος, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και την Ε.Ε. Τα πρωτοβάθμια σωματεία δε θα γίνουμε απολογητές για καταστάσεις που αφήνουν το συνδικάτο έρμαιο στους χειρισμούς και τα σχέδια των κυβερνήσεων. Πάντα, αλλά ειδικά σήμερα, που το κράτος εκμεταλλεύεται ακόμα και τους μηχανισμούς που το ίδιο είχε στήσει (βλ. ΔΕΗ) για να διασύρει την έννοια της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον.

Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους ενάντια στους εργαζόμενους.

Δεν καταγγέλλουμε απλώς την εξέλιξη αυτή. Απαιτούμε:

 • Να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ
 • Να σταλούν στο μέιλ του συλλόγου μας προς ενημέρωση όλων των μελών μας, οι αντίστοιχες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ και του Δ.Σ. του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ καθώς και όλο το υλικό αιτήσεων-προγραμμάτων-χρηματοδότησης, τα θέματα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, ποιοι διδάσκουν, ποιοι συμμετέχουν, μέσα από ποιες διαδικασίες, αν έχουν παρθεί χρήματα, που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, κι οτιδήποτε αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και την εξέλιξή του. Ως μέλη της Ομοσπονδίας δικαιούμαστε πλήρη ενημέρωση.

Καλούμε τους συλλόγους Π.Ε. να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις. Το Δ.Σ. της ΔΟΕ οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

 

Η Γ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης» καταψήφισε (με ένα λευκό) τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της ΔΟΕ

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής

 

Εδώ και δυόμισι χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με  την πιο βίαιη ανακατανομή του πλούτου για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης που λυσσομανά. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός, οδηγούνται στην απόλυτη καταβύθιση και την κοινωνική καταστροφή μέσα από την κατεδάφιση των μισθών, την απόλυτη ασυδοσία της αγοράς, την εκτόξευση της ανεργίας, την οριστική κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικής παροχής και το γενικό ξεπούλημα κάθε παραγωγικού τομέα –κοινωνικού αγαθού (φως νερό κλπ) και του δημόσιου πλούτου που οι εργαζόμενοι παρήγαγαν.

ΕΕ- ΔΝΤ – οικονομική ολιγαρχία αυξάνουν την ανεργία, κλέβουν το εργατικό εισόδημα, κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, εξαπλώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σκοπός τους είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των ξένων και Ελληνικών τραπεζών, η προσαρμογή του ελληνικού καπιταλισμού ώστε να γίνει ανταγωνιστικός, με την κοινωνία και την εργασία σε τριτοκοσμικά επίπεδα.

Με τα μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση, το ευρωσύμφωνο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που άσκησαν την πολιτική εξουσία μέχρι τώρα, η ΕΕ και το ΔΝΤ, πιέζουν αφόρητα για την υλοποίηση του επαίσχυντου Μνημονίου  με κλιμάκωση της ιδεολογικής τρομοκρατίας για «πτώχευση». Την ίδια στιγμή κηρύσσουν 20ετή «ελεγχόμενη χρεοκοπία» του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εφαρμόζουν «στάση πληρωμών» του κράτους στα νοσοκομεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια και ανεβάζουν τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών.

Αμφισβητούν τα βασικά δικαιώματα σε Παιδεία και Υγεία, με τη βάρβαρη εισαγωγή της αγοράς, την επιχειρηματικότητα, την κατηγοριοποίηση, την χωρίς προηγούμενο υποχρηματοδότηση, το χτύπημα του δημόσιου σχολείου και την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του. Μετατρέπουν την ελληνική κοινωνία σ’ ένα απέραντο πειραματικό εργαστήρι, ώστε να εξαπλώσουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος της μισθωτής εργασίας πανευρωπαϊκά.

Αποδείχτηκε ότι η βάρβαρη επίθεση τους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ. Τα μέτρα τους είναι τα σκληρότερα που έχουν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και μόνο μια χούντα μπορεί να τα επιβάλλει.

ΔΕΝ πρόκειται να σταματήσουν αν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. Η ανατροπή της βαρβαρότητας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το δικό μας χρέος.

Δεν αποδεχόμαστε τους εκβιασμούς για χρεοκοπία για να αποδεχτούμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Αυτοί μας οδηγούν σε βέβαιη χρεοκοπία και αδυναμία να ζήσουμε.

Δεν θα παραδώσουμε ότι κατέκτησε το εργατικό κίνημα με αγώνες και αίμα, εδώ και ένα αιώνα

Υπάρχει και άλλος δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης αρκεί να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν:

 

 • § Ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.
 • § Ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων
 • § Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Να επιστραφούν και να δοθούν τα 130 δις -που χαρίστηκαν στις τράπεζες- για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.
 • § Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
 • § Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας όπως αυτά έχουν εκφραστεί ως τώρα στις αποφάσεις των Γ.Σ. του συλλόγου μας για το μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία κ.λπ.

 

Καταδικάζουμε τη γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Δε θέλουν ένα κίνημα ανατροπής και δεν συντονίζουν τους εργαζόμενους σε ένα αποφασιστικό παλλαϊκό ξεσηκωμό. Εργαζόμαστε για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, που θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, που θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, που θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους.

 

Είναι σαφές ότι η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας. Τα 77 νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί με τη δανειακή σύμβαση, οι περικοπές ώστε να εξασφαλιστούν 11,5 δις ακόμα, οι 170.000 απολύσει στο δημόσιο, οι χιλιάδες απολύσεις στην εκπαίδευση μέσω της εφαρμογής της αξιολόγησης είναι μπροστά μας. Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που το μαύρο μέτωπο θα επιδιώξει να τις προωθήσει.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα:

 • § Συμμετοχή του συλλόγου μας σε κάθε κινητοποίηση που θα υπάρξει και μέσα στο καλοκαίρι ώστε να αποτραπεί κάθε απόπειρα ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων
 • § Συμμετοχή στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και στο συντονισμό συλλόγων και ΕΛΜΕ
 • § Συνδιοργάνωση με άλλα σωματεία της περιοχής μας αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις μεγάλες πλατείες των περιοχών του συλλόγου μας
 • § ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ! Με αποφασιστικούς απεργιακούς αγώνες διάρκειας, με καταλήψεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις να ανατρέψουμε την επίθεση.

Ειδικά στην εκπαίδευση, οι απολύσεις, η απόπειρα νομιμοποίησής τους μέσω της εφαρμογής της αξιολόγησης χρειάζεται να βρει τους εκπαιδευτικούς έτοιμους να δώσουν αποφασιστικό απεργιακό αγώνα διάρκειας για την αποτροπή τους.

Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για διακλαδικό μέτωπο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα απαιτήσει την ανατροπή της νέας επιδρομής του κεφαλαίου. Με γενικό διακλαδικό απεργιακό και αγωνιστικό πρόγραμμα διαρκείας αρχές φθινοπώρου.

 • § Εμείς οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε παιδεία κι ελευθερία, που δίνουμε μάχες για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, δε θα επιτρέψουμε να εισχωρήσει στην καρδιά και το νου των μαθητών μας το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο, θα αγωνιστούμε ενάντια στη φτώχεια και την ανέχεια, για τα δικαιώματα του κόσμου της βιοπάλης όποιο κι αν είναι το χρώμα, η εθνικότητα, η θρησκεία του. Δεν αποδεχόμαστε ως μέλη του σωματείου μας, μέλη και στελέχη ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων τύπου Χρυσή Αυγή.

Συμμετέχουμε στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 8 Ιούνη. Διοργανώνουμε δράσεις ενάντια στη φασιστική απειλή που δηλητηριάζει τα παιδιά μας, μαχαιρώνει μετανάστες, επιτίθεται σε απεργούς και διαδηλωτές. Συγκεντρώνουμε αντιφασιστικό παιδαγωγικό υλικό και μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις και τα σωματεία της περιοχής μας διοργανώνουμε εκδηλώσεις αποκάλυψης της φασιστικής ιδεολογίας με προβολή ταινιών-συζητήσεις κ.λπ. Επιδιώκουμε μια πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις 15 Ιούνη. 

 • § Για την αξιολόγηση: συνεδριάζουν οι σύλλογοι διδασκόντων και αποφασίζουν ενάντια στην αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού. Ακυρώνουμε κάθε απόπειρα εφαρμογής της

 

Δε θα επιτρέψουμε την εκπλήρωση του συμβολαίου θανάτου της ζωής και κάθε κοινωνικού αγαθού, της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, της υγείας, κ.λπ.

 Οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους  εργαζόμενους έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε όσα σχεδιάζουν

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

 

Η στάση εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ στο Δ.Σ. του ΤΠΔΥ

 

Έχουν περάσει δυόμισι μήνες από την απόφαση της Διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για συμμετοχή του στο «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου και παρά το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό υπήρξαν καταγγελίες από συνδικαλιστικές παρατάξεις, Συλλόγους και την ΟΛΜΕ για απουσία από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα να μετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της Περιουσίας του, καμιά αντίδραση (επιβεβαίωση ή διάψευση) δεν υπήρξε μέχρι σήμερα από την ΑΔΕΔΥ (αλλά και τη ΔΟΕ).

 

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θεωρούμε αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, την ενότητα των εργαζομένων, η οποία σφυρηλατείται και με τη σχέση εμπιστοσύνης που (πρέπει να) υπάρχει ανάμεσα στα Μέλη και την ηγεσία του συνδικάτου. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να γνωστοποιήσουν άμεσα τι ακριβώς συνέβη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΠΔΥ.

 

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.