ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, της ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, που εντείνουν τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση.

 

Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με επικεφαλής τον άνθρωπο  των τραπεζών Παπαδήμο σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός αντεργατικού πραξικοπήματος με την ψήφιση και εφαρμογή του Μνημονίου 2 και της Δανειακής Σύμβασης, με την προώθηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σ’ αυτό το τοπίο και με την κοινωνικοπολιτική ρευστότητα να κυριαρχεί, η πολιτική του μνημονίου και οι «υποχρεώσεις»-τα μέτρα από την δανειακή σύμβαση, προχωρούν και η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση συνεχίζονται.

 

Τα μέτρα της κοινωνικής βαρβαρότητας που συνεχίζονται:           

 

Αποκρατικοποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις των οργανισμών του δημοσίου τομέα που συνεχίζονται(ΟΛΠ-ΟΛΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΗ-Αεροδρόμιο κ.ά.). Κατάργηση 13-14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα. Νέα μείωση μισθών, βασικών και επικουρικών συντάξεων. Ευέλικτες σχέσεις εργασίας , κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων. Άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το 2012, 200.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας. Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα – Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά. Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα, είτε από απόλυση είτε από σύνταξη. Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.

Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%. Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα. Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας. Επιπλέον μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κάθε χρόνο. Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών. Μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους. Φόρος ιδιοκατοίκησης (ουσιαστικά θα είναι ένα είδος ενοικίου για όσους μένουν σε δικά τους σπίτια). Χαράτσια εφορίας ακριβώς μετά τις εκλογές: (Φόρος εισοδήματος, Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ 2009, Έκτακτη εισφορά ακινήτων, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012). Ιδιώτες φοροεισπράκτορες. Πλήρες ξεπούλημα του δημόσιου κοινωνικού πλούτου.  

Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση-απολύσεις

   Το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας, ταυτόχρονα με την επίθεση στις κατακτήσεις και το εισόδημα των εργαζομένων, εξαπέλυσε  καταιγισμό νόμων με στόχο να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο νεοφιλελευθερισμού σε όλα τα επίπεδα στην εκπαίδευση. Το πλαίσιο «διαλόγου», που έθεσε ο υπουργός παιδείας Μπαμπινιώτης για την αξιολόγηση, κινείται στο ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς (2525/97, 2986/02, 3848/10, 4024/11).

   Πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο που θα προσφέρει την απαραίτητη βάση για αθρόες απολύσεις εκπαιδευτικών και για να οικοδομηθεί το «νέο» σχολείο με ταμπέλα δημόσιου και όρους λειτουργίας ιδιωτικού, σχολείο της αγοράς, φθηνό, αυταρχικό, εξοντωτικό και ελιτίστικο, σχολείο όχι γνώσεων και παιδείας, αλλά σχολείο όπου θα βασιλεύει το πνεύμα του ανταγωνισμού. Σ’ αυτό το «διάλογο» προσήλθε με ευλάβεια ο κυβερνητικός-κρατικός συνδικαλισμός της συγκυβέρνησης στο Δ.Σ. της ΔΟΕ,  ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ. 

Δε σταματάμε ούτε στιγμή τη δράση και τον αγώνα

για την ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής Τρόικα – ΕΕ – ΔΝΤ:

     Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια δόθηκαν δυναμικοί κοινωνικοί αγώνες, που κατάφεραν σε πρωτόλειο επίπεδο να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος απέναντι στους (συγ)κυβερνώντες, να απειλούν με μαζικούς όρους το καθεστώς της πολιτικής και οικονομικής χούντας των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ. Από την 5η Μάη του 2010 έως τις Λαϊκές Συνελεύσεις του 2011 και την 12η Φλεβάρη του 2012, η εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο, οι μαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών απέναντι στην κρατική καταστολή, άνοιξαν νέους αγωνιστικούς δρόμους και απονομιμοποίησαν το καθεστώς της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας, ανοίγοντας το παράθυρο της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις κοινωνικές διαμαρτυρίες, αλλά και στις εκλογές της 6ης Μάη με την ήττα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και της πολιτικής των μνημονίων και της απεχθούς δανειακής σύμβασης, μαζί με την εντεινόμενη κοινωνική οργή και αγανάκτηση από τα μέτρα που συνεχίζονται, δημιουργούν νέα δεδομένα για τον κόσμο της εργασίας και συνεχίζουν να προκαλούν ρωγμές και τριγμούς στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.

     Μοναδική ελπίδα για όλους μας είναι η συνέχιση και ενδυνάμωση της συλλογικής δράσης και των κοινωνικών αντιστάσεων, με κοινωνικοπολιτικούς και εργατικούς αγώνες, πολύμορφους, διευρυμένους και πολυεπίπεδους, ώστε να ηττηθεί οριστικά η πολιτική των μνημονίων, της απεχθούς δανειακής σύμβασης και της κοινωνικής εξαθλίωσης που επιφέρουν τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα.

     Για να ανατραπεί το καθεστώς της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας και να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν στο όνομα της κρίσης: Μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, δημόσια υγεία, δικαιώματα. Για να μπει φραγμός στον οικονομικό μας αφανισμό, στην κοινωνική καταστροφή, τις αντιδημοκρατικές εκτροπές, την υποδούλωση των εργαζομένων. Για να αναχαιτιστεί η επέλαση των αξιολογητών στην εκπαίδευση. Για να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα σχολεία. Για να βρεθεί διέξοδος στην κρίση προς όφελος των εργαζομένων με στάση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Για να αντισταθούμε απέναντι στην άνοδο του ναζισμού και των θηριωδιών του, χωρίς να ξεχνάμε ότι το 1933, αμέσως μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία οι ναζί συνέλαβαν όλους τους συνδικαλιστές και έκλεισαν όλα τα συνδικάτα.

   Αυτά είναι τα αιτήματα για τα οποία αγωνιστήκαμε και ματώσαμε το προηγούμενο διάστημα, αυτά είναι τα αιτήματα και οι στόχοι που διεκδικούμε και τώρα αλλά και αύριο.  

 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ.