Φ, φ,φ…..φ Φωτοτυπίες αντί για βιβλία – ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Π.Ε.

 Φ, φ,φ…..φ  Φωτοτυπίες αντί για βιβλία

 

 

 

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο απ’ το χέρι,  μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι»

– Μπέρτολτ Μπρεχτ

 

 

 

Το Υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση   επέλεξαν την  μη εκτύπωση  των σχολικών βιβλίων και ταυτόχρονα, αντί για βιβλία να μοιράσει DVD και φωτοτυπίες στους μαθητές, μάλιστα με έξοδα των σχολικών επιτροπών των «Καλλικρατικών» δήμων. Παρόμοια «καθυστέρηση» στη παροχή δωρεάν βιβλίων έχει να δει η κοινωνία από το 1946, όπου ο υπουργός παιδείας της εποχής, Νόβας δήλωνε: «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ασυνήθης κίνησις εις τα βιβλιοπωλεία που πουλούν σχολικά βιβλία… Γονείς και μαθηταί πάνε και έρχονται με μια σημείωση στο χέρι -είναι ο κατάλογος των εγκεκριμένων βιβλίων- ρωτούν με αγωνιώδη ανυπομονησία αν υπάρχουν τα βιβλία που θέλουν, πληροφορούνται με απογοήτευση ότι η Ιστορία ή τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα του τάδε συγγραφέως δεν… εξετυπώθησαν ακόμη και πληρώνουν εμβρόντητοι 10-15.000 δραχμές, για 2-3 βιβλιαράκια άδετα, τυπωμένα, τα περισσότερα σε χαρτί κακίστης ποιότητος».

Η προκλητική στάση του Υπουργείου μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου ότι αυτό προχώρησε  με σκανδαλώδη τρόπο (καθυστέρησε πολύ την προμήθεια με κανονικό διαγωνισμό) σε απευθείας ανάθεση στην προμήθεια του χαρτιού με τριπλάσια  τιμή ή ότι  και η εταιρεία που έχει αναλάβει τη αναπαραγωγή των DVD έχει επιλεγεί κατά τον ίδιο τρόπο, με αδιαφανείς διαδικασίες και υπερβολικό μεγάλος κόστος (5€ το ένα).

 Η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της  , αφού πρώτα ψήφισε το νόμο έκτρωμα για τα ΑΕΙ θέλοντας να ξεμπερδεύει με το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο αλλά και με τη συλλογική αντίσταση, κάνει για μια ακόμη φορά  πράξη  την πολιτική των περικοπών, της λιτότητας, της απαξίωσης και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Εφαρμόζοντας πλήρως τις επιταγές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αισθάνεται ούτε ίχνος ντροπής για την επιλογή αυτή και ανερυθρίαστα ζητά συγγνώμη η κ. Διαμαντοπούλου, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως προτεραιότητά της δεν είναι η μόρφωση των παιδιών και η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική λειτουργίας της, η μετακύλιση του κόστους στους γονείς. 

Η επιλογή της μη εκτύπωσης των βιβλίων δεν οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κάποιο λάθος, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης που την ώρα που προχωράνε σε περικοπές χωρίς έλεος  κατασυκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς και διακηρύσσουν τα περί διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και εξορθολογισμού. Στην πραγματικότητα συνεχίζουν τη σκανδαλώδη πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων και βάζουν στο στόχαστρο κάθε κοινωνική υπηρεσία και αυτή την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού.  Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γνωστού εκδοτικού  οίκου «Ελευθερουδάκης» όπου στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ανά τη Ελλάδα υπάρχει διαφήμιση που πληροφορεί ότι εκεί υπάρχουν «όλα τα σχολικά βιβλία στις καλύτερες τιμές».  Οφείλει το Υπουργείο να δώσει απάντηση πως βιβλία του Ο.Ε.Δ.Β υπάρχουν στα ράφια μεγάλων εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων  και πωλούνται την ώρα που δεν στάλθηκαν στα σχολεία έστω  κι αν αποτελούν περσινά αποθέματα. Το παιχνίδι της εμπορευματοποίησης του  σχολικού βιβλίου φαίνεται ότι παίζεται με χυδαίο και ξεδιάντροπο τρόπο από πλευρά της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΜΘ

Οι σχολικές επιτροπές φέτος δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κ.ά), λόγω της μείωσης  της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3, γεγονός που θα οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης της αναπαραγωγής των βιβλίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του υπουργείου. Επιδιώκει να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή των βιβλίων από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση αναγκάζοντας τους γονείς να καλύψουν τη χορήγηση των βιβλίων με δικά τους έξοδα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι να «συνηθίσουν» την ανυπαρξία βιβλίων και την αντικατάστασή τους από φωτοτυπίες και cd στο όνομα του ψηφιακού βιβλίου. Το υπουργείο παιδείας με την κατάργηση του Οργανισμού Έκδοσης Σχολικών Βιβλίων είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της καθυστέρησης.

Σε συνέχεια αυτής της τακτικής και με  νεότερο έγγραφο του Υπουργείο Παιδείας προς τους Δ/ντές Εκπαίδευσης, προχωρά ακόμη περισσότερο

  • Επιδιώκει  να ρίξει  την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων στους εκπαιδευτικούς,  να τους καταστήσει συνυπεύθυνους της δική του εγκληματικής πολιτικής. «Συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (διοίκηση, σχολικοί σύμβουλοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί), ώστε να υπάρξει πρόγραμμα δράσης για την αξιοποίηση κάθε πρόσφορης λύσης ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου.»
  • Προσπαθεί να πατήσει πάνω στην αγωνία των γονιών για την κάλυψη της ανάγκης για βιβλία και επιστρατεύει το επιχείρημα του εθελοντισμού. Ενός εθελοντισμού που στόχο έχει να κρύψει τη πολιτική του Υπουργείου και να καλλιεργήσει τη «συνήθεια» του ξεπεράσματος των  επιλογών  του με μεθόδους που ουσιαστικά ακυρώνουν βασικές υποτυπώδεις υποχρεώσεις  του κράτους απέναντι στους εργαζόμενoυς. «Προώθηση και ενίσχυση κάθε εθελοντικής πρωτοβουλίας από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμους, τοπικούς φορείς.»
  • Τέλος,  εμπλέκει με έντεχνο τρόπο το ζήτημα των χορηγών και των «καλοθελητών» ιδιωτών που χρειάζεται το «νέο» σχολείο της αγοράς  για να λειτουργήσει : «Συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής για να οργανωθεί η επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, που μπορούν να υποστηρίξουν την αναπαραγωγή πρόσθετου διδακτικού υλικού (Δήμοι, Σχολικές Επιτροπές, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ).»

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, του ΔΝΤ, του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της Ε.Ε. έχει βάλει στο στόχαστρο τη δημόσια δωρεάν παιδεία, επιδιώκει από κοινωνικό αγαθό να το κάνει εμπόρευμα, από συλλογικό δικαίωμα να το κάνει ατομική υπόθεση.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να ξεμπερδεύει με την «ανορθογραφία», για την κυρίαρχη πολιτική, που υπάρχει στα «κείμενα» της συνείδησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας: ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική, απέναντι στο μαύρο μπλοκ εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕΒ,Ε.Ε. Μ.Μ.Ε.) η εργαζόμενη πλειοψηφία  έχει ένα μοναδικό χρέος: τον κοινό, συντονισμένο, απεργιακό αγώνα σύγκρουσης, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ

 

 ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

           ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

www.paremvasis.gr                  

            12/9/2011