Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ: Βασιλικότερες του βασιλέως – κράτος στη θέση του κράτους – στην παρεμπόδιση των πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων

 

Συνεχίζουν την υπονόμευση της λειτουργίας του ΔΣ του συλλόγου, για να μην οργανωθεί η αντίδραση και ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στα μαύρα σχέδια για την αξιολόγηση – απολύσεις και να διευκολύνουν το πέρασμα της πολιτικής του Μνημονίου στην εκπαίδευση
 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε πλέον στην τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΣΚ, ή οποία για άλλη μια φορά θέτει θέμα προέδρου του συλλόγου, παρ όλου που το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί εμάς αλλά και όλους τους συναδέλφους αυτή την περίοδο είναι τα καμώματα της εν λόγω παράταξης.  Συγκεκριμένα :
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25/4/2012 η ΠΑΣΚ, αφού συζητήθηκε και καθορίστηκε ομόφωνα η ημερομηνία της τακτικής Γενικής μας Συνέλευσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση με την παρακάτω πρόφαση :
Πρότεινε την παραίτηση του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη από μέλος του ΔΣ και από τη θέση του προέδρου λόγω της υποψηφιότητάς του στις επερχόμενες εκλογές, με τη δικαιολογία ότι έχει χάσει την δημοσιουπαλληλική του ιδιότητα και άρα δεν μπορεί να είναι μέλος του ΔΣ καθώς δεν είναι μέλος του συλλόγου αφού έχει προσωρινά παραιτηθεί από την υπηρεσία!
Η θέση αυτή ταυτίζεται με τη θέση του κράτους για τον περιορισμό και την παρεμπόδιση της ισότιμης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει νόμος ο οποίος επιβάλλει στον δημόσιο υπάλληλο που θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές να παραιτηθεί προσωρινά από τη θέση του, ενώ παράλληλα διακόπτεται και η μισθοδοσία του! Η επαναπρόσληψή του γίνεται αυτοδίκαια μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας. Το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και όλες οι παρατάξεις είναι αντίθετες με αυτό τον απαράδεκτο νόμο και διεκδικούν, εδώ και πολλά χρόνια, την κατάργησή  του καθώς βάζει επιπλέον εμπόδια στην άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Μέχρι τώρα λοιπόν καμιά παράταξη, ποτέ στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος και σε κανένα σύλλογο, ούτε βέβαια στην ΑΔΕΔΥ και στο ίδιο το ΔΣ ΔΟΕ δεν έθεσε ανάλογο ζήτημα, για παραίτηση και άρση της συνδικαλιστικής κάλυψης των συναδέλφων λόγω της υποψηφιότητάς τους(!) στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο παρελθόν αλλά και σήμερα υπάρχει μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ που είναι υποψήφια στις εκλογές και συμμετέχει κανονικά στο ΔΣ της ΔΟΕ και, πολύ σωστά, καμία παράταξη δεν έχει θέσει θέμα γι  αυτό.

Η τοπική ΠΑΣΚ πρωτοτυπώντας και δηλώνοντας στο ΔΣ ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τήρηση της νομιμότητας αποχώρησε διαλύοντας ουσιαστικά τη συνεδρίαση και αφήνοντας σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της αξιολόγησης, της 1ης Μάη και πολλών ψηφισμάτων (ΕΟΠΥ, καταδίκες – διώξεις  συναδέλφων κλπ). Την ακολούθησε κατά πόδας, σε πλήρη ταύτιση, όπως πάντα άλλωστε, και η ΔΑΚΕ.
Αυτή η τακτική αποτελεί συνέχεια της τακτικής των δύο παρατάξεων τόσο όσο αφορά τη βοήθεια που προσφέρουν στην επιβολή των εντολών της διοίκησης  και του υπουργείου, όσο και της προσωπικής επίθεσης που διεξάγουν σε κάθε συνεδρίαση στο συνάδελφο Κ. Τουλγαρίδη και αποτελεί τη συνέχεια της δίωξης και της γενικότερης προσπάθειας σπίλωσής του.
Η πρόθεσή τους να παρεμποδίσουν, κωλυσιεργώντας, τη λειτουργία του συλλόγου ώστε να μην ψηφιστούν από το ΔΣ αποφάσεις με συγκεκριμένα μέτρα που θα εμποδίσουν τη διαδικασία της επιχειρούμενης αξιολόγησης αλλά και να καταδικάσουν τη διαδικασία διαλόγου στην οποία μπήκε η ΔΟΕ (με ποιο δικαίωμα και ποιον ρώτησε 😉 με έναν υπηρεσιακό ουσιαστικά υπουργό παιδείας είναι φανερή. Γίνεται δε ακόμα καθαρότερος ο ρόλος που αποφάσισαν να παίξουν με την «απειλή» τους να μην ξανασυμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ. Να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε ο σύλλογος σε επίπεδο ΔΣ να αδρανοποιηθεί. Άλλωστε από τη στιγμή που εκλέχτηκε ο συνάδελφος πρόεδρος το μόνο θέμα που τους απασχολούσε στο ΔΣ ήταν ο ίδιος και ουσιαστικά, τίποτα άλλο. Έψαχναν την αφορμή για μια «ηρωική έξοδο» και τους φάνηκε ότι την βρήκαν. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν και τη δημόσια αντιπαράθεση στο ζήτημα της αξιολόγησης και ειδικότερα στο να εξηγήσουν γιατί αρνούνται να βγει κείμενο το οποίο να αναφέρει να μη δεχθούν οι συνάδελφοι κανένα αξιολογητή στην τάξη και να καλέσουμε τη ΔΟΕ να μη συμμετέχει σε κανένα διάλογο για την αξιολόγηση που προετοιμάζει τις απολύσεις εκπαιδευτικών.
Άλλωστε ο Κ. Τουλγαρίδης ποτέ δεν έκρυψε τον πολιτικό του χώρο και δεν είναι και η πρώτη φορά που είναι υποψήφιος τόσο σε βουλευτικές όσο και περιφερειακές εκλογές. Με αυτά του τα χαρακτηριστικά έχει γίνει αποδεκτός στη συλλογικότητά μας. Το ότι τώρα ήρθε στην ΠΑΣΚ να ανακαλύψει την Αμερική και να επιχειρήσει την έξοδο του Μεσολογγίου είναι το περίεργο. Άσε που το παρελθόν και το παρόν τους καθόλου δε δείχνει ότι είναι τα δισέγγονα του Τζαβέλα και του Μπότσαρη.

Επιπλέον, τους ενοχλεί αφόρητα η προοπτική το ΔΣ του συλλόγου, με το συσχετισμό δυνάμεων που πλέον υπάρχουν (και αυτή την ευθύνη οφείλουν να αναλάβουν οι αριστερές δυνάμεις) να αποκτήσει μια πραγματικά αγωνιστική κατεύθυνση και να αποτελέσει σημείο αντίστασης στα μέτρα που επιβάλλουν. Θέλουν να είναι απέξω για να μην έρθουν στη δύσκολη θέση να συγκρουστούν με τη διοίκηση και τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, αλλά και να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων από το σύλλογο. Παρέχουν μ’ αυτό τον τρόπο τις καλύτερες υπηρεσίες στην εφαρμογή της πολιτικής των κομμάτων τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ)

 Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι παραλλαγμένη η γνωστή λαϊκή παροιμία : όταν έχεις τέτοιους εκπροσώπους τι τη θέλεις τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Ειλικρινά θαυμάζουμε την τόσο αποφασιστική και «επαναστατική» τους πράξη προς τήρηση της νομιμότητας. Ευχόμαστε να δείξουν ακριβώς την ίδια στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση, στις απεργίες και στις διαδηλώσεις. Απορούμε βεβαία πως δεν έδειξαν την ίδια όταν τα λαμόγια του πολιτικού τους χώρου κατέκλεβαν τον ελληνικό λαό. Αλλά εκεί μάλλον χρειαζόταν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Τους ευχόμαστε καλή υπεράσπιση της νομιμότητας του μνημονίου, της αξιολόγησης και της φτώχειας που μας έφεραν οι κομματικοί μηχανισμοί που ακόμα και σήμερα υπηρετούν.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση αποτελεί, εδώ και πολλά χρόνια στο σύλλογό μας, μια συνδικαλιστική συλλογικότητα που συμμετέχει στο δίκτυο των Παρεμβάσεων ΠΕ και την απαρτίζουν συνάδελφοι διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων και τάσεων. Η συμμετοχή και ενεργοποίησή τους βασίζεται στην αποδοχή βασικών αξόνων που υπερασπίζουν τα εργασιακά και παιδαγωγικά μας δικαιώματα. Οι αποφάσεις που παίρνουμε στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αποδοχή της διαφορετικότητας του καθενός από εμάς. Η ανεξαρτησία της από το κράτος και το όποιο κόμμα καθορίζεται από το γεγονός ότι οι θέσεις της καθορίζονται από τους συναδέλφους που συμμετέχουν σ΄ αυτή και από τίποτα άλλο. Ο κάθε ένας από εμάς είναι απολύτως ελεύθερος να στρατεύεται όπου αυτός νομίζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κίνησή μας συμφωνεί, ταυτίζεται και στηρίζει το ένα ή το άλλο κόμμα.
Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚ αδυνατούν να κατανοήσουν μια τέτοια διαδικασία συναπόφασης για τον απλούστατο λόγο ότι η κουλτούρα του κόμματος το οποίο τόσα χρόνια πιστά υπηρετούν είναι η πελατειακή κουλτούρα της συναλλαγής, της διαπλοκής και της δουλικότητας ανάλογα με το κάθε  ντόπιο και ξένο αφεντικό που βρίσκεται στην εξουσία.
Η συλλογικότητα είναι η δύναμή μας.
 
Ανεξάρτητη Κίνηση του Συλλόγου Κ.Σωτηρίου