ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

          ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ

ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Δ.ΣΧ. & ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ   Νο125

      4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012  deltioatakto@yahoo.gr

 

 

 

ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΘΑ ΤΣΕΚΟΥΡΏΣΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


 

Δεκατέσσερα δις θέλουν και τα θέλουν γρήγορα. Δύο μόνο τρόπους έχουν αυτοί. Πρώτο να μειώσουν το «σπάταλο κράτος» δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών και όσων κοινωνικών δαπανών απέμειναν και δεύτερο να τσακίσουν στην άμεση και έμμεση φορολογία τους εργαζομένους. Οι λήσταρχοι της ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ θέλουν εδώ και τώρα να δηλώσουν οι υποτακτικοί των τραπεζών και των εργοδοτών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και μελλοντικοί συνεργάτες ότι αυτό θα κάνουν αμέσως μόλις λήξει η «καταστροφή» των εκλογών. Αυτοί κάνουν πως δεν συμφωνούν και ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν να το αποφύγουν… Τραβάτε με και ας κλαίω… Επίσης είναι πασιφανές  το γεγονός ότι η εκστρατεία που κάνουν ενάντια στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει να καμιά σχέση με το δημόσιο χρέος. Ποιο είναι το σχέδιο λοιπόν; Η απόλυτη φτωχοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον ζούγκλα, με άνεργους το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού, παράδειγμα φρονηματισμού των εργαζομένων όλων των χωρών της Ευρώπης. Κατασκευή ενός εργασιακού Νταχάου που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και της ΕΕ έναντι των κύριων ανταγωνιστών τους. Σταύρωση διαρκείας λοιπόν μας ετοιμάζουν. Στο χέρι μας είναι η δική μας Ανάσταση να είναι ο δικός τους επιτάφιος θρήνος. Τι έχουμε να χάσουμε;

Εκπαιδευτικοί  μέσω ΕΣΠΑ:

Οι σύγχρονοι είλωτες

 

Το «νέο σχολείο» με εκπαιδευτικούς των 300 ευρώ

 

Η υπ΄αριθμ. 22331/12 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ – 673 Β/7-3-2012) : Καθορισμός του μέγιστου δυνατού χρόνου απασχό­λησης και της ανώτατης, ανά ώρα, αμοιβής εκπαι­δευτικών και δημοσίων υπαλλήλων για την παροχή υπηρεσιών σε συγχρηματοδοτούμενες πράξεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2007- 2013.

 

Η Κ.Υ.Α. ορίζει συγκεκριμένα:

1. Σε κάθε συγχρηματοδοτούμενη Πράξη του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2007 –2013, η οποία αφορά σε παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευ­σης, της έρευνας και της δια βίου μάθησης, ο μέγιστος δυνατός χρόνος παροχής υπηρεσιών κάθε εκπαιδευτικού και δημοσίου υπαλλήλου, που εργάζεται σε φορείς του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1Β του Ν. 2362/1995


 

 (247 Α΄), ανά είδος έργου, είτε εκπαιδευτικού, είτε επιμορφωτικού, είτε επιστημονικού δεν δύναται να υπερβαίνει τις 20 ώρες ανά μήνα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκτελούνται σε χρόνο που δεν καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και είναι ανε­ξάρτητες από τα καθήκοντα της θέσης του.

2. Η συνολική μηνιαία αμοιβή εκάστου εκπαιδευτικού ή δημοσίου υπαλλήλου δεν μπορεί να είναι κατά μήνα μεγαλύτερη από τριακόσια (300) ευρώ.

3. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από 24-5-2011.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

 Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2011»

 

Με βάση αυτήν Κ.Υ.Α. ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την χρηματοδότηση έργων μέσω ΕΣΠΑ που αφορούν την Εκπαίδευση. Οι συνάδελφοι μέσω ΕΣΠΑ, οι νέοι Είλωτες  της εκπαίδευσης, ο δοκιμαστικός σωλήνας των νέων ελαστικών σχέσεων εργασίας, βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο και γίνεται ο προπομπός για τους νέους μισθούς εξαθλίωσης και πείνας για  τους εκπαιδευτικούς και κατ΄ επέκταση για όλους τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μπορεί αυτή η απόφαση να αφορά προς στιγμή αυτούς που κάνουν ως επιπλέον έργο κάποιες ώρες ως επιμορφωτές π.χ. στους υπολογιστές ή στους μουσουλμανόπαιδες στα μειονοτικά της

 

 

Θράκης όπως έχουν καταγγείλει και οι σύλλογοι Π.Ε., μπορεί να έχει αυτή η απόφαση βγει στις 28/12/2011

 και να ανακοινώνεται λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, αλλά αφορά αμοιβές που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί και δεν θα αποδοθούν στους δικαιούχους από το Μάη του 2011. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα όχι το παράθυρο αλλά την πόρτα για να προσλαμβάνονται από την νέα σχολική χρονιά αναπληρωτές, που προβλέπεται να είναι και οι περισσότεροι, μέσω ΕΣΠΑ και να αμείβονται με το τεράστιο ποσό των 300€ μικτά, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις δούλων αλλά διαμορφώνοντας και ένα νέο περιβάλλον εργασίας στην εκπαίδευση.  Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται: η επιβολή όρων και προϋποθέσεων επιβολής  νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μισθών πείνας.

Το «νέο σχολείο» της αγοράς, επιδιώκει τέτοιου είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, βασίζεται σε αυτές και προχωρά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων,  προσπαθώντας να διαμορφώσει ένα  πεδίο υποταγμένων και εξαθλιωμένων εκπαιδευτικών, που θα είναι ανασφαλείς εργασιακά, επιρρεπείς στην υποταγή και έτοιμοι να δεχθούν τα πάντα προκειμένου να αξιολογηθούν θετικά και να ανέβουν βαθμό στη μισθολογική κλίμακα.

Τεράστια ευθύνη έχει ο κυβερνητικός κρατικός και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αφού  με τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχει πάρει μέσω του ΙΠΕΜ ρίχνει ακόμη περισσότερο νερό  στο μύλο της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου για να περάσει τα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά σχέδια του. Όπως τεράστια ευθύνη έχει γιατί όχι μόνο δεν έχει πάρει θέση για το «νέο σχολείο» όπως αυτό διαμορφώνεται αλλά ούτε καν δέχονται να το συζητήσουν στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 

Η ανατροπή της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου της Ε.Ε. και του ΔΝΤ,  των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ και των δανειακών συμβάσεων,  του νέου μισθολογίου 4024/11 και του 

 

 

ν.2986/2002 για την αξιολόγηση και του αντιεκπαιδευτικού  ν. 3848/10 αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη κοινή συντονισμένη πάλη της εργαζόμενης πλειοψηφίας ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα. 

Η σταθερή και μόνιμη εργασία, ο διορισμός όσων έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο , η ουσιαστική επιμόρφωση με δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και η απεμπλοκή από τα προγράμματα ΕΣΠΑ,   για αύξηση των δαπανών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων,  το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή αποτελούν την απάντηση στο «νέο σχολείο» της αγοράς διαμορφώνοντας  ένα σχολείο που δεν είναι ούτε νέο ούτε σχολείο και με εκπαιδευτικούς υπηκόους και εξαθλιωμένους.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει θέση και να καταγγείλει την ΚΥΑ επί του συνόλου των προβλημάτων που δημιουργεί και όχι μόνο για μέρος αυτών και να οργανώσει την άμεση διεκδίκηση των δεδουλευμένων  με επίσχεση εργασίας.Να πληρωθούν όσοι εργάστηκαν στα προγράμματα αυτά με βάση αυτά που ίσχυαν κατά την υπογραφή της σύμβασης.

                      Από ανακοίνωση των Παρεμβάσεων ΠΕ

 

O Γολγοθάς της Αριστεράς

                                          του Γιώργου Δελαστίκ

Εξακολουθούν να μην έχουν προκηρυχθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες υποτίθεται ότι θα διεξαχθούν το αργότερο σε ένα

 

 

μήνα! Είναι προφανές ότι η αστική τάξη, οι Γερμανοί επικυρίαρχοι, το ΠAΣOK και η NΔ θέλουν να τις κάνουν κυριολεκτικά «στη ζούλα», καθώς οι πολιτικοί των δύο αστικών κομμάτων εξουσίας δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε δημόσιες πολιτικές συγκεντρώσεις χωρίς τον κίνδυνο να προκληθούν γιουχαΐσματα ή γιαουρτώματά τους, ακόμη και ξυλοδαρμοί τους από θερμόαιμους πρώην ψηφοφόρους τους που τους οδήγησαν στην εξαθλίωση με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αρχικά, του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα που κυβέρνησε ποτέ αυτή τη χώρα και τη συγκυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά στη συνέχεια.

   Προκηρύσσοντας τις εκλογές τη … Mεγάλη Παρασκευή (!) και κάνοντας τις εκλογές μία ή δύο εβδομάδες μετά τις πασχαλινές διακοπές, μην ανοίγοντας εκλογικά κέντρα και κάνοντας ελάχιστες, μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα φάνε ξύλο ώστε να γίνουν σούργελο στα κανάλια και στο διαδίκτυο την ώρα που θα τρώνε τις φάπες, οι πολιτικοί απατεώνες του ΠAΣOK και της NΔ ελπίζουν ότι θα έχουν τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. O σχεδιασμός τους επί χάρτου είναι σωστός. Oι κάλπες όμως και μόνο οι κάλπες θα αποδείξουν, αν τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως τα υπολογίζουν ή αν ο κόσμος θα τους καταφέρει μοιραίο πολιτικό πλήγμα. Τη βουλή όμως την κρατούν ανοιχτή όχι μόνο για να μη δημιουργήσουν προεκλογικό κλίμα. Τώρα που όλοι λίγο – πολύ έχουν προσανατολιστεί στις εκλογές και ο κόσμος έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, ρίχνοντας απλώς στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο, οι δοσίλογοι βουλευτές του ΠAΣOK και της NΔ, τυφλά όργανα του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, ψηφίζουν επαίσχυντους νόμους που αλυσοδένουν τη χώρα και το λαό και κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη βελτίωση της ζωής του χωρίς την έκρηξη κοινωνικής επανάστασης και τη νικηφόρα έκβασή της.

Oι Γερμανοί και Ευρωπαίοι κατακτητές της χώρας, σε αγαστή συνεργασία με τους σύγχρονους «μαυραγορίτες» του ντόπιου κεφαλαίου, προχωρούν –όπως και σε ολόκληρη

 

 

 την Eυρώπη άλλωστε– στην πιο κολοσσιαία

 αναδιανομή του υφιστάμενου κοινωνικού πλούτου που έχει γίνει ποτέ στην Iστορία χωρίς πόλεμο. Aναδιανομή τραγικά εις βάρος των εργαζομένων, της νέας γενιάς, των συνταξιούχων. Στόχος τους είναι να κόψουν τους μισθούς στο ένα τρίτο, στο ένα τέταρτο ή σε ακόμη μικρότερο κλάσμα των σημερινών. Mισθοί τρία, τέσσερα, πέντε κατοστάρικα, μέχρι χιλιάρικο οι καλύτεροι! Συντάξεις δύο – τριών κατοστάρικων. Kανένα εργασιακό δικαίωμα. Όχι μόνο κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά κατάργηση και του οκταώρου, της δουλειάς κάθε μέρα, της εγγυημένης αμοιβής. Θα μας δίνουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν. Θα μας φωνάζουν να δουλεύουμε όποτε γουστάρουν, θα μας απολύουν χωρίς αποζημίωση όποτε κρίνουν ότι δεν μας έχουν ανάγκη. H δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρεάν παιδεία, οι συντάξεις θα συρρικνώνονται, θα υποβαθμίζονται απελπιστικά, θα οδεύουν και προς την τυπική κατάργηση.

Ξεγελάμε τους εαυτούς μας και τους εργαζόμενους αν ισχυριζόμαστε ότι αυτό το σάρωμα και η κατάλυση όλων των εργασιακών κατακτήσεων ενός αιώνα που διενεργεί ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός την τελευταία διετία, μπορεί να ανατραπεί χωρίς κοινωνικές επαναστάσεις, χωρίς να χυθούν ποτάμια αίματος σε όλη την Eυρώπη. H Aριστερά τουλάχιστον πρέπει να έχει σαφή αντίληψη αυτής της προοπτικής, όσο και αν είναι εξόφθαλμο ότι σήμερα ούτε τα κόμματα της Aριστεράς ούτε φυσικά η κοινωνία είναι προετοιμασμένα, ούτε καν πρόθυμα να προχωρήσουν σε μια τέτοια

 

τιτανομαχία. Παράλληλα, ας μην έχουμε αυταπάτες ότι δήθεν ο καπιταλισμός δεν έχει εναλλακτικές πολιτικές ικανές να ενσωματώσουν κοινωνικά στρώματα και ομάδες. Έχει και παραέχει, τουλάχιστον για την ώρα, δυνατότητες να ξαναδώσει κάτι από τα κολοσσιαία υπερκέρδη που συσσωρεύει στους εργαζόμενους, αν κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη προκειμένου να διασώσει το καθεστώς του. H παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα διατάραξη των κοινωνικών συμμαχιών του κεφαλαίου δεν γίνεται από θέση αδυναμίας των

αστών, αλλά από αλαζονική θέση ισχύος και απληστίας προκειμένου να πετύχει αύξηση της

 κερδοφορίας του. Oι καπιταλιστές θεωρούν δηλαδή εξαιρετικά αποδυναμωμένους τους εργαζόμενους, τα εργατικά κόμματα και τα συνδικάτα και έτσι επιτίθενται ολομέτωπα λεηλατώντας μισθούς και εισοδήματα των εργαζομένων με εξαιρετική γι’ αυτούς επιτυχία και με μηδαμινή ουσιαστικά αντίσταση. Aκόμη και η ελληνική αστική τάξη, η οποία λόγω του μικρού μεγέθους και ισχύος της αρχικά είχε τρομάξει με αυτή την πολιτική, τώρα πήρε αέρα και την αξιοποιεί κατά κόρον εις βάρος των εργαζομένων.

 

 

 

H Aριστερά πρέπει να αλλάξει ριζικά προς επαναστατική κατεύθυνση, αν θέλει να συνεχίσει να είναι και στις νέες συνθήκες πολιτική δύναμη ανατροπής του συστήματος σε επαφή με ευρύτατες μάζες εργαζομένων, τις οποίες πρέπει να διαπαιδαγωγήσει πολιτικά ευθύς εξαρχής και να μην μετατραπεί σε ομάδα κοινωνικής πίεσης εντός του συστήματος.